Szeretettel köszöntünk, kedves Olvasónk!
Anya (Galagonya) és immár felnőtt lánya (Mandula) vezetjük ezt a naplót. S hogy miről fogunk írni? Reményeink szerint arról, ami foglalkoztat bennünket: az otthonainkról, Galagonya kertjéről és Mandula konyhájáról. És még ki tudja mi mindenről... :)
Galagonya kertjéről...
Hiszen ki ne sóvárogna egy gyönyörű kert, egy igazi kis (vagy nagy)
otthoni édenkert után, ahol a napi munka, rohanás után szépség, nyugalom,
kikapcsolódás vár, színek és illatok kényeztetik érzékszerveinket!
Erre a romantikus kertre valahol az interneten bukkantam rá, és nagyon megtetszett, így most nemcsak a kertes képeim gyűjteményét gyarapítja, hanem olvasóimmal is megosztom. Megvalósítani sem ördöngösség valami hasonlót...
A legtöbb ember elérhetetlen álomként gondol a saját kertre, ugyanakkor pedig nagyon sokan vannak, akik bár rendelkeznek telekkel, esetleg kertes házban laknak, mégsem élnek a lehetőségekkel. Vagy azért, mert nem ismerik a lehetőségeket, vagy azért, mert nincs rá idejük, pénzük, energiájuk.
Mindenki számára van egy jó hírem: édenkertet teremthetünk
akár lakásunk egyik zugában vagy az erkélyen is, valódi kert kialakításához
pedig nem feltétlenül kell hatalmas beruházásokra gondolni, egy kis
növényismerettel és a kertalakítás néhány alapelvének ismeretével,
kreativitással és némi türelemmel, no meg persze egy kis egészséges testmozgást
jelentő munkával megteremthetjük a saját Édenünket!
Télikert a fürdőszobánkban; a fürdés az egzotikus növények között olyan, mint a nyaralás...
A következő írásaimban azt szeretném bemutatni, hogy hogyan lehet hobbikertészként építeni-szépíteni kertünket, hogy az valóban a saját igényeinket és tetszésünket szolgálja.
Jómagam, bár gyermekkorom óta néhány évet leszámítva kertes
házban élek, és már kora ifjúságomban is nagyon szerettem a fákat, mégis
felnőttként, három gyermek édesanyjaként, munka és tanulás, meg a háztartás
mellett kezdtem el kertünket kialakítgatni, szépítgetni. Saját tapasztalatból
mondhatom, hogy bárki sikerrel megteremtheti szépséges kertjét, csak tessék
bátran nekikezdeni!
Részlet a régi kertünkből; majd még mesélek róla...
Engem talán az átlagnál jobban elfogott a kert iránti szenvedély, mert a saját tapasztalatok szerzése mellett mostanra már nagyon sok szakkönyvet és kertészeti lapot is olvastam-olvasok, és a legkedvesebb kikapcsolódás számomra kertet tervezni, növény-összeállításokat megálmodni.
Eddig már két előző családi házunk körül igyekeztem először
ösztönösen, aztán egyre tudatosabban kialakítani a kertünket, de az igazi
lehetőség most jött el: idén nyáron megadatott, hogy egy igazán szép, nagy
kert létrehozásába foghassak, mintegy 2200 négyzetméteren!
Alakulóban a terasz és a kert az új helyen; még sok a tennivaló, nagyon a kezdeteknél járunk...
Életem nagy művének alakulását, és kertről, növényekről szóló írásaimat szeretném a következőkben közreadni Kedves Olvasóimnak abban a reményben, hogy sikerül másokat is megfertőznöm a kert iránti szenvedéllyel, és mind többen leszünk, akik élhető, szép környezetet akarnak, tudnak és fognak teremteni maguknak, családjuknak, szűkebb és tágabb környezetüknek.
Szeretettel: Galagonya
Mandula konyhájáról...
A nagyváros közepén áll egy öreg, több mint 100 éves házikó, annak negyedik emeletén a sarokban bújik meg egy picike lak. Ide érünk haza esténként. Másnak talán csak egy luk, nekünk az Otthonunk. Nem szűrődik fel az utcák zaja, s ha kinézünk az ablakon, nyíló virágokat és egy hatalmas fa lombját látjuk. Konyha is van ám benne, egy kicsike, itt szeretek tüsténkedni saját és talán mások örömére.
A családban ugyan senki sem képzett szakács vagy cukrász, mégis szinte mindenki remekül süt-főz. És ami a legfontosabb, élvezettel. Nálunk a terített asztal és a finom ételek részei a hétköznapoknak és az ünnepeknek egyaránt.
Rengeteg emlékem kötődik a konyhához és az ételekhez, ennek ellenére csak viszonylag későn kezdett el foglalkoztatni a sütés-főzés csodálatos világa. Úgy 16 éves korom környékén kezdtem lelkesedni, először a sütemények iránt, aztán amint elkerültem otthonról 18 évesen, egyre gyakrabban ragadtam fakanalat is.
Különösen attól fogva, hogy megismerkedtem a férjemmel. :) Nem telt el úgy kollégiumban töltött hétvége, hogy ne vetettük volna be magunkat a konyhába. Aztán 3 évvel ezelőtt beköltöztünk az első közös otthonunkba. Még ez is megadatott, hogy megtervezhessem a konyhabútort! Persze ez 20 éves fejjel nem volt könnyű feladat, el is követtem egy csomó hibát, de azért nagyon is a magaménak érzem és megszerettem a kis kuckót. Azóta nincs megállás!
Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne készítenék valamit, de ha ez meg is esik, hiányérzetem támad. Persze nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni: egy saláta vagy egy szendvicskrém is megteremtheti az otthon semmivel sem összetéveszthető hangulatát. Az elmúlt években sok-sok receptet kipróbáltam már, és sajnálnám, ha veszendőbe menne az a sok finomság és némi tapasztalat, ami összegyűlt. Úgy döntöttem, papírra vetem őket, hátha Ti is kedvet, ötleteket kaptok egy-egy étel elkészítéséhez.
Nem telik el ünnep linzer nélkül - ezt az egész család közösen készíti |
Rengeteg emlékem kötődik a konyhához és az ételekhez, ennek ellenére csak viszonylag későn kezdett el foglalkoztatni a sütés-főzés csodálatos világa. Úgy 16 éves korom környékén kezdtem lelkesedni, először a sütemények iránt, aztán amint elkerültem otthonról 18 évesen, egyre gyakrabban ragadtam fakanalat is.
Süteményt szinte minden héten sütünk |
Különösen attól fogva, hogy megismerkedtem a férjemmel. :) Nem telt el úgy kollégiumban töltött hétvége, hogy ne vetettük volna be magunkat a konyhába. Aztán 3 évvel ezelőtt beköltöztünk az első közös otthonunkba. Még ez is megadatott, hogy megtervezhessem a konyhabútort! Persze ez 20 éves fejjel nem volt könnyű feladat, el is követtem egy csomó hibát, de azért nagyon is a magaménak érzem és megszerettem a kis kuckót. Azóta nincs megállás!
Nincs megállás! Most már a bonyolultabb ételeknek is nekiállok |
Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne készítenék valamit, de ha ez meg is esik, hiányérzetem támad. Persze nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni: egy saláta vagy egy szendvicskrém is megteremtheti az otthon semmivel sem összetéveszthető hangulatát. Az elmúlt években sok-sok receptet kipróbáltam már, és sajnálnám, ha veszendőbe menne az a sok finomság és némi tapasztalat, ami összegyűlt. Úgy döntöttem, papírra vetem őket, hátha Ti is kedvet, ötleteket kaptok egy-egy étel elkészítéséhez.
Eddig erre a Charlotte tortára vagyok a legbüszkébb |
Korábban a mindmegette.hu-n vezettem a Mandula konyhai kalandjai blogot, ott is találtok sok klassz receptet. Mostanság megérett viszont a gondolat, hogy Anyukámmal közösen vezessünk egy mindenre kiterjedő naplót, ki-ki azt a részt, ami közel áll a szívéhez. Nagyon izgatott vagyok, milyen lesz a fogadtatás, remélem szeretni fogjátok!
Szeretettel: Mandula
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése