Néhány napig csak egymagamról
kell gondoskodnom, és ilyenkor szeretem a villámebédeket, amik könnyűek, mégis
finomak, és kis mennyiségben is készíthetőek. A hétvégéről maradt tésztát
szántam ebédre, jobb híján sajtos tészta formájában, amikor szemem elé került a
hűtőben egy öklömnyi darab brokkoli, ami elindította a fantáziámat. Volt még
két szelet sonka is, amit fel kellett használni, így aztán szemeim előtt máris
ott lebegett valami pikáns, sajtos szósz brokkolival és sonkával. Először kék
sajtra gondoltam, de mivel a boltban lévő legkisebb darab is túl nagy lett
volna, szétnéztem a tasakos szószok között. Rátaláltam a Knorr sajtszószára, így azt használtam fel alapként, és megszületett ez a finom eledel, aminek az elkészítése nem igényel többet 15 percnél!
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
1 tasak sajtszósz alappor
15 dkg brokkoli
5 dkg sonka
1 gerezd fokhagyma
2,5 dl tej vagy sovány főzőtejszín
2 dkg vaj
fehérbors, szerecsendió, esetleg metélőhagyma, szükség
esetén só
a tetejére reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk,
majd rátesszük az apró, körömnyi rózsákra szedett brokkolit, és kevés sóval,
egy gerezd apróra vágott fokhagymával ízesítve pár perc alatt félpuhára pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a
sajtszósz alapport és a tejet, és alaposan összekeverve kis lángon összefőzzük.
A fűszerekkel ízesítjük, és hozzáadjuk a vékony metéltre vágott sonkát. Néhány
perc alatt összefőzzük, miközben végig kevergetjük.
A kifőzött tészta
(esetünkben rövidcső) tetejére kanalazzuk a szószt, megszórjuk a reszelt
sajttal, és élvezettel elfogyasztjuk egy könnyű nyári saláta társaságában.
Utólag jutott eszembe,
hogy a sajtszószt meg lehetne bolondítani egy kis fehérborral, ez esetben
tejszínnel készíteném, annak egy részét helyettesítve vele. Így még ízesebbé
tehetjük, persze így már inkább vacsorára illenék egy pohár hűvös fehérbor
kíséretében. Mit szólnak hozzá?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése