Közeledik az ősz, de a konyhában még könnyűszerrel felidézhetjük
a nyár ízeit. Egyik kedvenc késő nyári gyümölcsünk a nektarin, ami süteményekbe
is kiváló. Ez a könnyű, finom desszert a
gyümölcsös tiramisu egy verziója, amelyben a mascarpone és a tejszínhab mellett
a joghurt játssza a főszerepet.
A krémet hagyományos tortához is
felhasználhatjuk, ez esetben kisebb mennyiség is elég, és ajánlatos a krémbe
egy kis zselatint keverni.
Hozzávalók 8-10 személyre:
4 nagy, érett nektarin
25 dkg mascarpone
250 ml habtejszín
400 g (1 nagy pohár) sűrű natúr, lehetőleg görög joghurt
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom
40 dkg babapiskóta
1 dl tej vagy baracklé
1-2 evőkanál rum vagy pár csepp rumaroma (elmaradhat)
Elkészítés
A mascarponét és a
joghurtot jól összedolgozzuk, ízesítjük a citrom lereszelt héjával, vaníliás cukorral,
porcukorral és a citrom kifacsart levével. Belekeverjük az apróra vágott
gyümölcsöt, végül a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk.
Egy mélyebb üvegtál alját
kirakosgatjuk a (rummal ízesített) tejben vagy baracklében megáztatott
babapiskótákkal, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a krém felét. Ezután még
egy réteg piskóta következik, majd befedjük
a maradék krémmel.
Végül hideg helyen szem elől tévesztjük néhány órára, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek, és ez idő alatt a piskóta is kellemesen megpuhul.
Tálaláskor tetejét
gyümölcsdarabokkal, vagy csokoládéreszelékkel díszítjük.
Most már nincs más feladatunk, mint jóízűen elfogyasztani. Ha kedvet kaptak, próbálják ki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése