Még egy szilvás sütemény! A fényképeken látható példány még tavaly készült, csak aztán valahogy elmaradt a szerepeltetése itt a blogon. Most újra aktuális, hiszen még tart a szilvaszezon, bátran ajánlom kipróbálásra! A tésztája helyettesíthető a kedvenc pitetésztánkkal (például ezzel, 25 dkg lisztből készítve), de ez a változat is nagyon finom. A töltelék, amellett, hogy dekoratív, nagyon finom, krémes, langyosan is igazán élvezetes, de csak akkor lehet szépen szeletelni, ha már kihűlt.
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
1 evőkanál cukor
csipet só
10 dkg vaj
8 evőkanál hideg víz
2 teáskanál ecet
A tésztához:
25 dkg liszt
1 evőkanál cukor
csipet só
10 dkg vaj
8 evőkanál hideg víz
2 teáskanál ecet
A töltelékhez:
70 dkg szilva
1,5 dl tejszín
2 tojás
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet vegyítjük a sóval és a cukorral, elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd a víz és az ecet hozzáadásával összeállítjuk a tésztát. Fél órára hűtőbe tesszük.
- Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk és elfelezzük.
- Egy 26-28 cm átmérőjű sütőformát kivajazunk. A tésztát úgy nyújtjuk ki, hogy a formában pereme is legyen. Rozettaszerűen kirakjuk a szilvával, és meghintjük 1-2 evőkanálnyi fahéjas cukorral. 220 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
- Közben összekeverjük a tejszínt, a tojást és a maradék cukrot, ráöntjük a szilvára, és további 35 percig sütjük, míg kissé karamellizálódik a teteje. Langyosan vagy hidegen kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése