Már jó ideje terveztem, hogy kipróbálom a zsidó eredetű csodasüteményt, a rugelach-ot. Számtalan blogon, receptújságban találkoztam már vele, de mindeddig váratott magára a konyhámban. Kicsi lányom első születésnapját több felvonásban ünnepeltük, és az egyik ilyen alkalomra végre megsütöttem. Most sós sütemény készült, de szerintem édesen is érdemes lesz kipróbálni. :)
A receptet sütis Móni oldaláról kölcsönöztem. Viszont a mi ízlésünknek kicsit kevesebb só is elég lett volna a tésztába, hiszen a töltelék is elég sós. A bucik egy részét pedig 12 helyett 16 cikkre vágtam, és bizony ezek a kisebb kiflik bizonyultak kelendőbbnek. A módosított receptet ide leírom, hogy ne felejtsem el, és használjátok Ti is bátran. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg natúr krémsajt (Philadelphia vagy a Lidl-ben kapható változat)
20 dkg vaj
25 dkg liszt
1 teáskanál só
A töltelékhez:
pesto szósz
reszelt sajt
A kenéshez:
1 tojás
fél dl tej
1 csipet só
Elkészítés:
- A szobahőmérsékletű vajat és a krémsajtot robotgéppel összedolgozzuk, hozzáadjuk a sót és a lisztet. Mikor nagyjából összeállt, kézzel a tésztát gombóccá formáljuk, és egy fedeles edényben vagy tiszta zacskóban egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- A tésztát kétfelé osztjuk, az egyiket visszatesszük a hűtőbe, a másikat pedig alaposan lisztezett deszkán egy nagy körré nyújtjuk, minél vékonyabbra, amennyire csak tudjuk.
- 16 cikkbe vágjuk, megkenjük a cikkeket egy-egy kiskanál pestóval, megszórjuk sajttal és feltekerjük őket.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kifliket. (Állítólag jót tesz nekik, ha így is pihennek a hűtőben pár órát, de nálunk ez a lépés kimaradt.) A másik tésztabucival ugyanígy járunk el.
- A sütőt 180 fokra bemelegítjük. A tekercseket lekenjük a felvert tojás, só és tej keverékével, majd forró sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.
Megjegyzés: A fotón látható példányok egy részét elfelejtettük lekenni... Így is finomak voltak! ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése