Az ünnepek után jól esnek a könnyedebb, zöldséges fogások, és a téli szürkeségben az sem árt, ha a tányérunk vidám színekben pompázik, igaz? Az egyik kedvenc tésztás fogásomat hoztam mára. Húsmentes, de a túró miatt kellőképpen laktató étel. Eredetileg a tölteléket canneloni tésztába szoktam tölteni, de most éppen nem jutottam hozzá. A lasagne előnye, hogy sokkal gyorsabban elkészül, nem kell a tölteléket kiskanállal töltögetni, csak rákenni a tésztalapokra. A paradicsom és a spenót pedig zseniális páros, higgyétek el nekem! Legjobb ha friss, leveles spenótot használunk fel, de készíthetjük fagyasztott leveles spenótból (most én is ilyenből dolgoztam), sőt, mirelit spenótpüréből is.
Hozzávalók (6-8 személyre):
20 lasagne lap
45-50 dkg spenót
50 dkg túró (vagy ricotta)
4 tojás
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolajon
só, bors
szerecsendió
1 üveg sűrített vagy passzírozott paradicsom
1 kiskanál cukor
só
bazsalikom
1 dl zöldség alaplé vagy víz
20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
- A spenótot előkészítem, amennyiben szükséges és kevés olívaolajon az apróra vágott fokhagymával megpárolom éppen csak annyira, hogy a levelek összeessenek.
- A spenótot összedolgozom a túróval, egész tojásokkal, borssal és szerecsendióval ízesítem.
- A paradicsomot felhigítom vízzel, összefőzöm a bazsalikommal, pici cukorral és sóval.
- A sütőt előmelegítem 170 fokra.
- Egy kisebb, magasabb falú tepsi vagy üvegtál aljára teszek annyi lasagne lapot, hogy kitöltsem a sütőforma alját. Rákanalazom a spenótos massza negyedét, majd ismét egy réteg tészta következik. Addig rétegezem, míg el nem fogy minden hozzávaló, a tetejére tészta kerül. Rákenem a paradicsomszószt, megszóróm reszelt sajttal és fóliával letakarva sütőbe teszem.
- Ha szépen átsült minden réteg (kb. 30-40 perc), fólia nélkül grill fokozaton még pár perc alatt rápirítom a sajtot.
- Ha kész, pár percig érdemes pihentetni, hogy szebben lehessen szeletelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése