A nyár utolsó hetében két születésnapost is köszönthettünk a családban, a férjem nagymamájának készült ez a nyárbúcsúztató finom torta.
Gyerekkorom gyümölcstortái ihlették; tudjátok, a gyümölcstorta formában sütött piskóta vaníliapudinggal töltve, rá a gyümölcs és az elmaradhatatlan zselé. Szülinaposítottam egy kicsit: tortaformában sütöttem a piskótát, három lapba vágtam és "igazi" krémet főztem hozzá tojássárgájával, vaníliával. A gyümölcs és a zselé stimmel. :)
A torta mellé az ünnepelt kedvenc virágából álló csokrot adtuk ajándékba. Szépek voltak együtt!
A vaníliakrém egyébként nagyon finom, viszonylag egyszerű elkészíteni
és nekem még sosem lett csomós, pedig nincs túl nagy gyakorlatom a
tortasütésben. Bátran ajánlom más süteményekbe is, én pl. a mézes
krémest is ezzel töltöm be. A szeletekről sajnos nem tudok képet mutatni, mert vendégségbe készült és be is sötétedett, mire felvágtuk. Azért higgyétek el, szépen fel lehetett szeletelni.
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra melegítjük.
- A tojások fehérjét robotgéppel elkezdjük felverni, kb. félidőben hozzáadjuk a cukrot.
- Mikor a habverővel már "csúcsot" tudunk húzni, folyamatos keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a legalacsonyabb fokozaton dolgoztatva a gépet, kanalanként a keményítőt is.
- Ha már szépen elegyedett, akkor hozzáadjuk az olajat is, de azzal már csak éppen átforgatjuk, nem verjük tovább.
- Sütőpapírral bélelt vagy zsírozott-lisztezett formába simítjuk a masszát és tűpróbáig sütjük.
- Még melegen kivesszük a formából és rácsra téve teljesen kihűtjük.
Hozzávalók a krémhez:
5 dl tej
5 tojás sárgája
15 dkg cukor
5 dkg étkezési keményítő
1 vaníliarúd / vanília őrlemény / 1-2 csomag Bourbon vaníliás cukor
10 dkg vaj
Elkészítés:
- A tejet fél dl kivételével a felhasított vaníliarúddal és a kikapart magokkal / 1 mokkáskanál vaníliaőrleménnyel / vaníliás cukorral felforraljuk.
- A maradék tejet csomómentesre keverjük a cukorral, tojássárgájával, keményítővel.
- Ha felforrt a tej, a tojásos elegyet folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk és újraforrásig melegítjük, de nem forraljuk! Ha felrottyant, már le is vesszük a tűzről.
- Még melegen beleolvasztjuk a vajat és időnként megkeverve kihűtjük.
Hozzávalók a díszítéshez:
25-30 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
lekvár (nálam feketeribizli)
1 csomag piros tortazselé
Összeállítás:
- A piskótát 3 lapba vágjuk. A krémből félreteszünk 1-2 evőkanálnyit a torta tetejére. Az alsó lapot visszatesszük a csatos formába, a torta köré sütőpapírból "magasítást" készítünk, hogy a torta szépen egyben maradjon és a zselé se folyjon meg túlságosan. A lapot megkenjük lekvárral, rásimítjuk a vaníliakrém felét, rászórunk 1 marék gyümölcsöt felengedés nélkül.
- Ráhelyezzük a második lapot, megkenjük lekvárral, mehet rá a krém fele, a gyümölcs, végül a harmadik lap.
- A tetején vékonyan elsimítjuk a félretett krémet, kirakjuk a gyümölccsel. A tortazselét a használati utasításnak megfelelően elkészítjük és a tortára öntjük. A fagyos gyümölcsnek köszönhetően szinte azonnal megdermed.
- Tálalás előtt legalább 1-2 órára hűtőszerénybe tesszük. Hosszú pengéjű, éles késsel tudjuk szeletelni.
Hirtelen jött ötlet volt ez a torta, de nagyon örülök, hogy elkészült, akár bemelegítésnek is felfoghatjuk, mert hamarosan a kicsi lányomnak süthetem a tortákat. Hihetetlen, de már 2 éves lesz a drága és természetesen mindkét családban megünnepeljük. A tortasütés pedig az anyukák feladata. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése