Szerintem sokan vagyunk, akik nagyon szeretjük ezt a cukrászdai remeket, de sokáig el sem tudtuk képzelni, hogyan készül. Épp ezért fel sem merült, hogy otthon is nekifogjunk. Velem mindenesetre így történt, míg egyszer csak megláttam ezen az oldalon a receptet. Hamarosan el is készítettem egy családi összejövetelre, ahol jól megkritizáltuk. :) A tökéletesített változata a lakodalmunkon is szerepet kapott (azért elárulom, hogy főleg a technikai kivitelezésről volt szó). Most pedig a munkahelyi karácsonyi ünnepségre készítettem el.
Nem egy bonyolult sütemény, ha kibékülünk a ténnyel, hogy lapokat kell sütni. Néhány apróságra érdemes figyelni a készítésekor, ezekre igyekszem felhívni a figyelmet. Legalább egy nappal a tálalás előtt érdemes elkészíteni, hogy kellőképpen megpuhuljanak a lapok. Erre a sütire is igaz, mint a soklaposokra általában: minél többet áll, annál finomabb lesz. Ha betartjuk a tippeket, gyönyörű és finom szeleteket kapunk jutalmul. Tegnap azt a bókot kaptam, hogy úgy néz ki, mintha cukrászdában készült volna. :) Mi tagadás, nagyon megörültem neki, különösen azért, mert az illető leányzó egy konyhatündér. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
75 dkg finomliszt
25 dkg porcukor
35 dkg margarin
1 csomag sütőpor
2 tojás
2 evőkanál tejföl
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
A töltelékhez:
A tésztából sütött vastagabb lap és a leeső szélek
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
5 evőkanál baracklekvár
1 dl málnaszörp
2 evőkanál rumaroma
2 evőkanál citromlé
5 evőkanál meggybefőtt-lé
A kenéshez:
kb. 6 evőkanál baracklekvár
A mázhoz:
2 evőkanál puncs ízű főzés nélküli pudingpor
15 dkg porcukor
5-6 evőkanál meggybefőtt-lé
Elkészítés:
- A lisztet a porcukorral és a sütőporral tálba szitáljuk, elmorzsoljuk az apró kockákra felvágott margarinnal.
- Közepébe fészket formálunk, ide ütjük a két tojást, kanalazzuk a tejfölt, reszeljük a citromhéjat és csurgatjuk a citromlevet.
- Belülről kifelé irányuló mozdulatokkal elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha nagyjából összeállt, enyhén lisztezett deszkán simává gyúrjuk.
- A kapott tésztagombóc kb. 1,5 kg tömegű. Ezt 3 részre osztjuk ~2:2:3 arányban, tehát ~ 42-42-65 dkg-os cipókra.
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
- A cipókat a sütőnk tepsijének méretére nyújtjuk egy megfelelő méretű sütőpapíron (ugyanis áthelyezéskor könnyen szakad a tészta). Minél szabályosabb a téglalap, annál jobb.
- A lapokat egyenként ~15 perc alatt megsütjük (amíg éppen színesedni kezd a széle).
- A kész lapokat rácsra tesszük hűlni. A vastag lapot kisebb darabokba eltördeljük. A két vékonyabbat egymásra helyezzük és egy éles késsel szabályos téglalap alakúra vágjuk. A leeső szélek mehetnek a vastag lap töredékeihez. A lapok mozgatásánál csak óvatosan, mert könnyen törnek!
- A két vékony lap rücskösebb oldalát bőven megkenjük baracklekvárral.
- A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral és a kakaóporral, hozzákeverjük a többi nedves hozzávalót is. A tésztadarabokat is beleforgatjuk, kissé pépesítjük, de azért maradjanak benne nagyobb darabok is, úgy lesz mutatós.
- Az egyik vékony lapot lekváros felével felfelé egy tálcára helyezzük, ráhalmozzuk a tölteléket és egy kanál domború felével elegyengetjük, tömörítjük. Lekváros felével lefelé ráhelyezzük a másik lapot.
- Sütőpapírral fedjük és valamilyen megfelelő méretű nehezékkel (pl. tepsikkel, tálcákkal) fél napig (hűvös helyen) tömörítjük.
- A mázhoz a hozzávalókat simára keverjük és bevonjuk a süti tetejét. Nem lesz nehéz dolgunk, mert ha egyenletesen elkenjük, akkor szép simára fog dermedni.
- Néhány óra múlva éles késsel szeleteljük, tálcára rendezve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése