2015. december 10., csütörtök

Shortbread (angol vajas keksz)

Bizonyára ismeritek a shortbread-et, az angol (vagy talán skót) vajas kekszcsodát. Az én Mikulásom idén ezzel kedveskedett a családnak. :)
A jó hírem, hogy otthon is nagyon egyszerűen elkészíthető süteményről van szó. Mivel nem tartalmaz semmilyen lazítószert, sütipecséthez is nagyon ajánlom, szépen megmarad benne a minta. Kedvünk és időnk szerint nyújthatjuk és szaggathatjuk különféle formákkal, de egyszerűen hengerré is formázhatjuk, akkor csak egy éles késsel fel kell szeletelni. Utóbbi esetben akár gazdagíthatjuk is a kekszet csokoládéval, aszalt és kandírozott gyümölcsökkel, magvakkal.




A hozzávalók listája elég rövid, de fontos, hogy betartsuk az arányokat, és hogy a vajat ne helyettesítsük margarinnal. Nem minden receptnél kritikus, de itt igen, mert pont attól lesz olyan ellenállhatatlanul finom. :) Nem is ecsetelem tovább, lássuk inkább:

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
30 dkg vaj
20 dkg finomszemű kristálycukor
1 teáskanál só




Elkészítés: 
  1. A puha vajat nagyon habosra keverjük a cukorral és a sóval.
  2. Apránként hozzáadjuk a lisztet és türelmesen összeállítjuk a tésztát. Ha végképp nem akarna egyben maradni, pici tejet adhatunk hozzá (de tényleg csak 1 kanálnyit!). Ha szeretnénk, ízesíthetjük apróra vágott csokoládéval, aszalt gyümölcsökkel, magvakkal.
  3. Hengerré formázzuk vagy cipóvá gyúrjuk és tiszta zacskóba/fóliába csomagolva ~2 órán át a hűtőben pihentetjük.
  4. Ha hengerünk van, akkor legalább 5 mm vastag szeletekre vágjuk, ha cipónk, akkor szintén ekkora vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk, pecsételjük. 
  5. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük, csak míg a széle elkezd színesedni.
  6. Rácsra téve kihűtjük. Fémdobozba zárva napokig friss marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése