Egyik kedvenc aprósüteményem, az év minden szakaszában szívesen csipegetek belőle. Dió, vaj és vanília íze keveredik ezekben az omlós kis falatokban. A sütőből kivéve általában alig tudom kivárni, hogy langyosra hűljön. Ne lepődjünk meg, ha sütés közben hirtelen megnő a népsűrűség a konyhában. :) A recept egyébként régi-régi családi gyűjteményünkből való.
Hozzávalók:
25 dkg vaj (ha lehet, nem margarin, de azért azzal sem lesz rossz)
14 dkg porcukor
14 dkg darált dió
36 dkg finomliszt
1 tojás
vaníliás porcukor a forgatáshoz
Elkészítés:
- A hideg vajat késsel felkockázzuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a cukrot és a diót, a tojással pedig összegyúrjuk.
- Fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
- Kisujjnyi vastagra kinyújtjuk és holdacskákat (vagy bármilyen más formát :)) szaggatunk belőle. Mivel lazítószert nem tartalmaz, akár sütipecséttel is díszíthetjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsin 180 °C-on világosra sütjük.
- Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
- Jól záródó fémdobozban hosszú ideig friss marad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése