2016. február 20., szombat

Kókuszos falatok

Ez az egyik első sütemény, amit megtanultam elkészíteni. Már egészen kicsi korunkban besegítettünk Anyunak, a csokimázba mártogatást és kókuszba forgatást nagyon élveztük. Lehet, hogy Anya annyira nem, mert a konyha minden négyzetcentijét összekentük csokival, a padlót pedig egyenletes kókuszréteg borította. Mindenesetre nagyon hálás kis sütemény: kevés és egyszerű alapanyagból áll, robotgép és nyújtófa nélkül, nagyon puritán konyhában is nekiláthatunk.



Hozzávalók:

A tésztához:
20 dkg liszt
20 dkg cukor (kevésbé édesszájúaknak kevesebb)
1 tojás
3 dkg vaj
2 evőkanál méz
1 dl tej
késhegynyi szódabikarbóna

A mázhoz:
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 púpos evőkanál kakaópor
5 evőkanál tej
5 evőkanál rumaroma
20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
  1. A tojást a vajjal és a mézzel elhabarjuk, hozzáadjuk a cukrot, habosra keverjük. Felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet, simára keverjük.
  2. Vajazott-lisztezett tepsiben (kb. fél gáztepsi méretű) 170 fokon tűpróbáig sütjük.
  3. Ha kissé meghűlt, kockákra vágjuk, ízlés szerint kisebbre vagy nagyobbra.
  4. A vajat a cukorral egy lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport, a tejet és a rumot.
  5. A kockákat először alaposan megforgatjuk a csokimázban, majd rögtön a kókuszreszelékben is. Ha túlságosan besűrűsödik a máz, kicsit melegíthetünk rajta.
  6. Egy éjszaka alatt kellemesen megpuhul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése