Úgy hallom, elég bolondos most odahaza az áprilisi időjárás... Elmondhatom, itt sem sokkal különb. Tegnap még 17 fok, napsütés, ma 5 fok, szakadó eső. Ilyen időben muszáj sütni valamit, édeset, sósat, serpenyőben, vagy a sütőben, egy a lényeg, hogy melegítsen. Almás palacsintát hoztam mára, ha van kedvetek, próbáljátok ki, akár reggelire, akár ebédre tartalmas leves után. Csokiöntettel és fahéjas cukorral is nagyon finom!
Illatos, meleg, finom! |
Hozzávalók kb. 8 darab normál méretű palacsintához:
3 bögre liszt (mehet vegyesen*)
3 tojás
2 bögre tej
1 dkg élesztő
fél bögre tejszín
3-4 közepes méretű alma
csipet só
2-3 evőkanál kristálycukor, esetleg vaníliás cukor
olaj a sütéshez
* Ha teljes kiőrlésű lisztet is teszünk bele, akkor több folyadékra lehet szükség. A normál palacsintatésztánál sűrűbb állag a cél!
Elkészítés:
- A tojásokat alaposan felverjük, a lisztet és a tejet felváltva hozzáadva sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt, belemorzsoljuk az élesztőt, végül lazán beleforgatjuk a megpucolt, magházától megszabadított, kis szeletekre vágott almát.
- Letakarjuk, és 1-2 órán át szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
- A sütés a szokott módon történik, vékonyan kiolajozott serpenyőben. Vastagabb palacsinták lesznek, amik lassabban sülnek át, de nem vészesen hosszú idő alatt.
- Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom. Ha marad belőle, reggelire vagy másnap desszertnek is kitűnő. Kínálhatjuk fahéjas cukorral, vaníliasodóval vagy csokipudinggal – én most ez utóbbit készítettem hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése