Húsvét vasárnapján elékezettnek láttam az időt, hogy teljesítsem a férjem egy régi kérését: a frissen sült csokoládés croissant-t. Limarát hívtam segítségül; útmutatásaival és részletes leírásaival nem volt nehéz dolgom. Nem állítom, hogy gyerekjáték, némi tapasztalat szükségeltetik hozzá, de egyáltalán nem olyan ördöngösség, mint hittem. Körülbelül olyan bonyolult, mint egy hajtogatott pogácsa elkészítése. Néhány fontos dolog van, amire oda kell figyelni, de ha ezeket betartjuk, nem fogunk csalódni, ezeket igyekszem kiemelni.
Elkészítési ideje a liszt szitálásától a tálra rendezésig elég hosszú: 4-4 és fél óra. Konkrét munka viszont tényleg nem olyan sok van vele, az idő nagy része a tészta pihentetésével és sütésével telik. Érdemes olyankorra időzíteni a sütését, amikor egyébként is a fél napunkat a konyhában töltjük... :)
Hozzávalók:
A vajas részhez:
25 dkg hideg vaj
8 dkg liszt
A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor (ennél lehet egy kicsit több, ha édes töltelék kerül bele, akár 10 dkg is)
2 dkg friss élesztő
1,5 dl hideg víz
1,5 dl hideg tej
2 tojás sárgája
A töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé vagy nutella
A tetejére:
1 tojás
Elkészítés:
- A vajat összedolgozzuk a 8 dkg liszttel. Praktikus, ha késes apritót használunk, néhány pörgetéssel szép morzsásra dolgozza, és akkor kézzel éppen csak egy kockát formálunk belőle. Robotgép hiján a vajat gyorsan kis kockákra vágjuk, kézzel elmorzsoljuk a liszttel és egy tömbbé formáljuk. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, a vaj nem olvadhat meg!
- Két folpack között nyújtófával ujjnyi vastag, nagyjából 20*15 cm-es téglalappá formázzuk. További felhasználásig a fóliában tartva hűtőszekrényben pihentetjük.
- A tésztához tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral, majd elmorzsoljuk az élesztővel. A közepébe fészket formálunk, beleöntjük a hideg tejet és vizet, valamint a tojássárgájákat.
- Közepesen kemény tésztává dagasztjuk. Amint elválik az edénytől, egy tiszta zacskóba csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Elővesszük a vajas lapot és a tésztát. Lisztezett deszkára fordítjuk a tésztát, óvatosan kiütögetjük belőle a levegőt. 30*40 cm-es téglalappá nyújtjuk. A közepére fektetjük a vajas lapot, a lelógó tésztaszélekkel becsomagoljuk.
- A nyújtófával keresztben ütögető mozdulatokkal eloszlatjuk a vajat, majd 30*60 cm-es téglalappá nyújtjuk, mindig egy irányban. Igy a rövidebb oldala esik felénk.
- Először szimplán hajtogatunk: Szemmértékkel 3 részre osztjuk a téglalapot hosszában, majd a felső harmadot a középsőre hajtjuk, erre rá pedig az alsót.
- Rögtön ezután duplán is hatjuk: Elforgatjuk a tésztát 90 fokkal és ismét kinyújtjuk nagyjából 30*60 cm-esre, szintén úgy, hogy a rövidebb oldal nézzen felénk. Most 4 részre osztjuk a tésztát hosszában. A felső negyedet visszahajtjuk a középvonalig, az alsót felhajtjuk ugyanaddig, végül a középvonal mentén félbehajtjuk.
- Visszacsomagoljuk a zacskóba és egy órán át pihentetjük a hűtőben.
- A pihentetés után lisztezett deszkára tesszük úgy, hogy a csukott fele a jobb oldalra, a nyitott fele pedig a bal oldalra essen. Megismételjük a szimpla és a dupla hajtogatást is, becsomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.
- A pihentetési idő leteltével a tésztánk felhasználásra kész. Arra érdemes figyelni, hogy ha nem azonnal szeretnénk felhasználnia kész tésztát, akkor inkább fagyasszuk le, ugyanis 1,5-2 óránál tovább nem szerencsés a hűtőben tartani, mert elveszti ruganyos állagát.
- A tésztát lisztezett deszkán (most érdemes picit jobban lisztezni, hogy még véletlenül se ragadjon le) kb. 60*80 cm-esre nyújtjuk. 12 négyzetre vágjuk és a négyzeteket átlósan elfelezzük. A tésztaháromszögek aljára 1-1 kocka étcsokoládét vagy 1-1 kiskanál nutellát teszünk, és feltekerjük őket.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és 30 percig pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A croissant-okat lekenjük felvert tojással és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral. Frissen, langyosan a legfinomabb, egy csésze kávé mellé...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése