2016. május 9., hétfő

Császárzsemle

Húsvétkor készítettem legutóbb az egyik  kedvenc házi pékárunkat. A boltihoz még csak hasonlítani sem lehet! :) Frissen finom ropogós a héja, a belseje pedig puha, kissé kalácsszerű. Még napok múltán is élvezhető. Olyankor szoktam nekiállni, amikor kedvem és időm is van a konyhában szöszmötölni, mert a formázása kissé időigényes. Viszont minden egyes percet megér! :)
Az eredeti recept Limarától származik, én csupán a kezemre alakítottam az arányokat.



Hozzávalók:
50-55 dkg liszt
2 kávéskanál só
1,8 dl víz
1,5 dl tej
4 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1,5 dkg élesztő



Elkészítés:
  1. Az élesztőt elmorzsoljuk a meglangyosított, cukrozott tejben, felfuttatjuk. A lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sót. A puha vajat kis kockákra vágjuk. 
  2. A liszt közepébe öntjük az élesztős tejet és a langyos vizet, elkezdjük dagasztani. Mikor már összeállt a tészta, hozzáadjuk a vajkockákat is, és addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük a tésztát. 
  3. Majd 8 cipóra osztjuk, és mindegyiket kb. 45 cm hosszú rúddá sodorjuk. Ezt érdemes két lépésben végezni, közben pihentetni a rudat, hogy a sikérszálak megnyúljanak. 
  4. Fogjuk az elsőt, és egy laza hurkot kötünk rá. A jobb oldali végét kissé hátrahajtva középen átdugjuk a lyukon. Majd megfordítjuk a tésztát, és a másik végét is behajtjuk. Így járunk el a többi rúddal is. (Ha elkél a segítség: http://www.limarapeksege.hu/2010/04/csaszarzsemle-reggelire.html)
  5. Sütőpapírral bélelt tepsin 20 percig pihentetjük a zsemléket.
  6. Majd lekenjük őket vízzel, és 200 fokos gőzös sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése