Az eperszezon beköszöntével rengeteg epres desszert került a szemem elé, legjobban mégis Modeszta expressz finomsága ragadott meg. Gyerekkorom gyümölcstortái jutottak eszembe... Biztosan mindenki ismeri azt a gyümölcstorta formát, aminek szép fodros pereme van és egy mélyedés a közepén. 3 tojásból piskótát sütünk, megfőzünk egy adag vaníliás pudingot, elterítjük a mélyedésben, kirakjuk gyümölccsel és még zselét is teszünk a tetejére... Azt hiszem, ez volt életem egyik első süteménye, még a szülői házban. Ez az édesség is hasonló jellegű.
Bevallom, nem vagyok feltétlen híve a bolti babapiskótának és a tasakos pudingpornak, de ez a süti pont attól jó, hogy 15 perc alatt kész. Úgyhogy jó szívvel ajánlom például vasárnapi desszertnek: jó idő
ígérkezik, irány a szabadba, de azért egy kis süti, ugye, sosem árt...
:) Persze, ha valaki szeretné, süthet piskótát, vagy akár zabos kekszet alapnak és főzhet vaníliakrémet tojássárgájából és keményítőből, ahogy az a nagykönyvben írva vagyon.
Én most így csináltam (Modeszta receptjét ici-picit továbbgondolva):
Hozzávalók (egy ~26 cm átmérőjű pitetálba, 6 személyre):
20 dkg natúr piskóta tallér
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
5 dl tej
1 teáskanál vanília aroma
25 dkg túró
fél citrom reszelt héja
kb. 30 dkg eper (nem túl nagyszemű)
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
- A pudingot a tasakon lévő utasítás szerint megfőzzük (én 10 dkg cukorral készítettem). Mikor felrottyant, belekeverjük az áttört túrót és elzárjuk a lángot. Ízesítjük vanília aromával és reszelt citromhéjjal.
- A piskótakorongokkal kirakjuk egy kerek tál alját, beborítjuk a krém felével, arra megint piskótatallért teszünk és mehet rá a krém fele.
- Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, félbevágjuk és kirakjuk a krém tetejét.
- Lefedjük fóliával és ~2 órára betesszük a hűtőbe.
- Tálalás előtt olvasztott csokoládéval meglocsoljuk, kínáljuk.
A fotók lámpafénynél készültek, azért a lényeg, remélem látszik :) |
Nagyon jót tett a dolognak a továbbgondolás! Legszívesebben most ennék belőle! :))
VálaszTörlésÉs köszönöm...:)
Én köszönöm! Biztosan sokszor készítem még! :)
Törlés