2016. május 29., vasárnap

Spárgás rizottó pirított sonkakockákkal

Spárgaszezonban két elmaradhatatlan étel a spárgakrémleves és a spárgás rizottó. Az élet valahogy mindig besűrűsödik ilyenkor májusban (tavalyig ezt pontosan értettem, miért van, de idén...:) ), jól esnek a friss finomságok, és az sem árt, ha elég hamar el is tudjuk készíteni. A rizottót azért szeretem, mert ugyan nem lehet magára hagyni, nem tart sokáig megfőzni, közben pedig nyugodtan lehet pakolászni a konyhában. Ez most a spárgás verzió lesz, de szoktam még készíteni gombásat, sütőtököset, mikor éppen milyen a szezon, kedv, a hűtő tartalma... :)


Hozzávalók (3 személyre):
25 dkg zöldspárga
20 dkg rizottó rizs
7 dl húsleves
só, fehérbors, szerecsendió
1 teáskanál cukor
1 evőkanál almaecet
1-2 evőkanál olaj (vagy egy diónyi vaj)
10 dkg főtt sonka kis kockákra vágva

Elkészítés:
  1. Egy liter vizet felforralunk, ízesítjük egy kiskanál cukorral és egy evőkanál almaecettel.
  2. Közben a spárgasípokat megmossuk, megtisztítjuk és nagyjából másfél centis darabokra vágjuk és a már ízesített, forró vízbe tesszük 10 percre, majd leszűrjük és melegen tartjuk.
  3. Az átválogatott és langyos vízben átmosott rizst kevés zsiradékon megfuttatjuk, majd merőkanalanként hozzáadjuk a forró(!) húslevest. A következő kanálnyit mindig csak akkor, ha az előző adagot már beszívta. Rendszeresen megkeverjük, nehogy leragadjon.
  4. A sonkakockákat serpenyőben kevés olajon megpirítjuk.
  5. Ha kész a rizs, ízesíthetjük még kevés borssal és szerecsendióval, hozzákeverjük a spárgát és azonnal tálaljuk, tetejét megszórjuk a sonkakockákkal.
Sonka helyett húsosabb szalonna, bacon is jó. Ha pedig húsmentesen szeretnénk készíteni, akkor tálalhatjuk valamilyen erőteljesebb ízű sajttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése