2017. január 21., szombat

Kenyérlángos

Vásárokon, piacokon rendszerint hosszú sorok kígyóznak a kenyérlángosos standok előtt. Szerencsére otthon is könnyedén elkészíthetjük, semmivel nem bonyolultabb, mint a pizzasütés. Gyakran sütöm, ha vendégek jönnek vacsorára, jól esik a bor vagy a sör mellé. Langyosan a legfinomabb, de én nagyon szeretem másnap is hidegen, reggelire... 



Hozzávalók:

A tésztához:
1 nagy vagy 2-3 kisebb szem krumpli
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2-3 kiskanál só
a krumpli főzővizéből egy kevés
1 kávéskanál cukor

A tetejére:
2-3 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
1-2 fej lilahagyma
10 dkg húsos füstölt szalonna (bacon is lehet)
10 dkg füstölt kolbász

Elkészítés:
  1. A krumplit sós vízben megfőzzük, héjában, vagy anélkül, ahogy szeretjük. Ha megpuhult, kivesszük a vízből, kicsit kihűtjük, majd alaposan összetörjük.
  2. Az élesztőt kevés (kicsit kevesebb, mint egy deci) langyos cukrozott vízben felfuttatjuk.
  3. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és összedolgozzuk a tört krumplival. Hozzáadjuk az élesztőt és a főzővízből annyit, hogy egy puha tésztát tudjunk gyúrni. Nem kell nagyon kidolgozni, mert ragadni fog, éppen csak annyira, hogy összeálljon.
  4. A tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kelni hagyjuk egy órán keresztül.
  5. Addig elkészítjük a feltétet. A tejfölbe belereszeljük a fokhagymát. A szalonnát és a kolbászt kisütüjük, a visszamaradó zsiradékban a hagymát is megfonnyasztjuk.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  7. Ha megkelt a tészta, kiolajozott, nagyméretű tepsibe lapogatjuk és betesszük a sütőbe kb. 10 percre, míg egy kis kérget kap. Kivesszük, megkenjük a tejföllel, megszórjuk a kolbásszal, szalonnával, lilahagymával és visszatesszük a sütőbe kb. 25 percre, amíg minden szépen megpirul a tetején. Ha úgy látjuk, hogy tocsog a kenyérlángos, akkor állítsuk át a sütőt hőlégkeveréses üzemmódra.
  8. Várjuk meg, míg kicsit meghűl, utána szeleteljük és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése