2017. március 27., hétfő

Citromszelet

Lassan közeledik a Húsvét, és az ünnephez méltó süteményekről is időben kell gondoskodni. Most egy olyan sütit ajánlok, amit pár nappal hamarabb is meg lehet sütni, könnyű elkészíteni, és amellett, hogy finom, még dekoratív is. A baracklekvár és a citrom savanykás-édes íze nagyszerűen olvad össze ebben az üde, könnyű sütiben, amely nem tartozik a megterhelő falatok közé sem. A lakodalomra annak idején ezt a sütit is megsütöttük, jó szívvel ajánlom az elkészítését!


Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:

50dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 tasak sütőpor
1 tasak vanilincukor (elmaradhat)
1 citrom reszelt héja és leve
1 egész tojás + 1 sárgája
1-2 evőkanál tejföl
1 nagyobb üveg baracklekvár (kb 50dkg)
A tetejére :
1 tojásfehérje
15 dkg porcukor
2 kávéskanál ecet (vagy fele citromlé, fele ecet)
A tésztához összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Ezután hozzáadjuk a tojást és a sárgáját, a citromlét, és 1-2 evőkanál tejföllel puha tésztává gyúrjuk. Három cipóba osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk. Az első lapot tepsibe téve megkenjük a lekvárral, majd rátesszük a második lapot. Ezt is megkenjük a lekvárral és befedjük a harmadik tésztalappal. Tetejét villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 170 fokon kb 45-50 perc alatt megsütjük.
A sütési idő vége felé a tojásfehérjét kikavarjuk a porcukorral és az ecettel, és a kisült tészta tetejére öntjük még azon melegében. Széles pengéjű késsel eloszlatjuk a mázat, és amíg még folyós, addig eligazgatjuk, hogy nagyjából egyenletes legyen. Mire a sütemény kihűl, a máz is megszárad rajta. Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése