Anyukám receptes füzetét lapozgatva tanakodtunk, mi legyen a szombati ebéd. Mivel tudtuk, hogy hűvös, esős idő várható, valamilyen fánkfélére gondoltunk. Anyukám egyszer csak rábukkant a rózsafánkra, aminek a leírása már évtizedek óta ott csücsült a füzetben, viszont ezelőtt sosem készítettük. Itt volt az ideje kipróbálni! Nem okozott csalódást, olyan helyes kis kinyílt rózsák kerültek a tányérra, hogy csuda! Az elkészítése sem bonyolult, akár vendégváró is lehet. Tartalmasabb leves után három embernek pedig finom második fogás, például (esős) szombati ebédre.
Hozzávalók (18-20 darabhoz):
A tésztához:
25 dkg liszt
1 csipet só
diónyi (~ 3dkg) vaj vagy margarin
2 tojás
2 evőkanál tejföl
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz:
lekvár
porcukor
Elkészítés:
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót. Elmorzsoljuk a margarinnal, közepébe ütünk két tojást, belekanalazzuk a tejfölt és sima, de nem túl puha tésztát gyúrunk.
- ~2 órán át hűvös helyen pihentetjük.
- Előkészítünk 3 különböző méretű pogácsaszaggatót.
- Lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. A három kiszúróval egyenlő számú korongot szaggatunk ki. A korongok szélét kissé bevagdossuk. A különböző méretű korongokat egymásra helyezzük nagyság szerint csökkenő sorrendben, közepüket alaposan összenyomjuk (ne sajnáljuk, jól nyomjuk meg).
- Forró olajba tesszük őket a legkisebb koronggal lefelé, így kinyílik a fánk, mint egy rózsa! (Olajba helyezés előtt még egyszer alaposan nyomjuk össze a korongokat). Ha szép halványpirosra sült, megfordítjuk és megvárjuk, míg ez az oldala is színt kap.
- Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges olajat. Lekvárral, porcukorral minél előbb tálaljuk. Mi most frissen készült baracklekvárral ettük. Hmm... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése