2016. március 25., péntek

Német kuglóf

A Nagyszüleim születésnapjára készült ez a finomság. Sok vajjal, tojással, vaníliával, mandulával és citromhéjjal. Egy kávé mellé reggelire vagy délután igazi kényeztetés. Mivel elég zsíros a tésztája, nem szárad ki, másnap is finom, szaftos marad. Akár Húsvétra is el tudom képzelni!



Hozzávalók:
diónyi zsír
egy marék szeletelt mandula (elhagyható)
25 dkg vaj + néhány szeletke
25 dkg cukor (viszont aki lekvárral szereti, az tegyen bele csak 20 dkg-ot)
1 evőkanál vaníliás cukor
4 tojás
30 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
2,5 dl tej
1 citrom reszelt héja



Elkészítés:
  1. Egy közepes méretű kuglófformát kikenünk zsírral. Az aljára vajszeleteket vagdosunk, meghintjük a mandulával, félretesszük.
  2. A tojások fehérjéből kemény habot verünk.
  3. A puha vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd a tojássárgájákkal is. 
  4. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tejjel felváltva a vajas-sárgájás masszához keverjük.
  5. Belereszeljük a citrom héját is, majd óvatos mozdulatokkal a tojáshabot is beleforgatjuk.
  6. A masszát az előkészített formába töltjük és 165 fokon egy bő órán át sütjük.
  7. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  8. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése