2016. március 25., péntek

Túrós-zöldséges csiga

Még az ősszel készítettem el, hirtelen felindulásból. Akkor mindenkinek nagyon ízlett, aki kóstolta. Mivel nyakunkon a Húsvét, gondoltam, felteszek már valamilyen sós receptet is a blogra, ne csak az édességekben tobzódjunk. :) Biztosan nem érkezik panasz, ha ezzel kínáljuk a locsolókat.



Hozzávalók:

A tésztához:
35 dkg finomliszt
5 dkg rozsliszt (ideális esetben 30 dkg finom- és 10 dkg rozsliszt)
15 dkg vaj
3 evőkanál zabpehely
2-2 evőkanál len- és szezámmag
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl tejföl
2-3 kiskanál só

A töltelékhez:
20 dkg párolt zöldség alaposan fűszerezve (só, kakaukkfű, rozmaring)
8-10 szelet bacon
25 dkg túró
1 csokor snidling
1-2 evőkanál tejföl
kevés só

Elkészítés: 

  1. A tészta hozzávalóiból pogácsatésztát készítünk: A liszteket elvegyítjük, megsózzuk, elmorzsoljuk a vajjal, elkeverjük a magokkal. Mehet a közepébe a tej, amiben előzőleg felfuttattuk az élesztőt, majd annyi tejföllel, amennyit felvesz (ez nálam kb. másfél deci volt), puha tésztát dagasztunk. 
  2. Letakarva langyos helyen kelesztjük. 
  3. Közben a zöldséget megpároljuk, fűszerezzük. 
  4. A túrót kikeverjük annyi tejföllel, hogy jó krémes legyen, picit sózzuk (óvatosan, mert a töltelék és a szalonna is sós!), majd beleforgatjuk a zöldséget és a felaprított snidlinget. 
  5. A tésztát kisujjnyi vastag, téglalap alakúra nyújtjuk, ráfektetjük a szalonnaszeleteket, megkenjük a túrókrémmel és a hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük. 
  6. Felszeleteljük, a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 200 fokra melegített sütőben pirosasra sütjük. Vegyes főzelék mellé, vagy csak magában is nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése