2017. augusztus 17., csütörtök

Baden-Württemberg kertjei



A múlt hónapban a Németországban tanuló fiamhoz utaztunk látogatóba néhány napra. A vizsgái közötti időszakban volt lehetőségünk kisebb kirándulásokat tenni a környéken, Baden-Württemberg tartományban. A francia-svájci határ közelében lévő vidék kellemesen tagolt, hegyek, dombok tarkítják a tájat, és a csapadékosabb éghajlat miatt üde zöld erdőkön és réteken legeltethettük a szemünket. A kiegyenlített éghajlatnak köszönhetően itt nem láttunk kiégett füvet, és a kertek, zöldterületek is szép látványt nyújtottak.
Karlsruhe viszonylag fiatal város, amely nem kínál sok patinás épületet látnivalóul, ám található itt egy nagy kastély, ami a hozzá csatlakozó hatalmas angolparkkal és kicsi, de szépen gondozott botanikus kertjével a város fő nevezetessége.
A 18. században épített kastély révén Karlsruhe a Badeni hercegség központja volt
A kastélyhoz vezető kavicsos út két oldalát hosszú évelő ágyás kíséri, amelynek viszonylag kevés fajtából álló növényeit úgy válogatták össze, hogy egész évben látványos legyen. Nyár közepén a már elnyílt íriszek, gólyaorrok, kutyatejek és macskaherék között nyílt néhány levendula és macskamenta, kezdték kalászaikat bontani a díszfüvek, és készülődtek a virágzásra a késői varjúhájak. A kevés virág ellenére a növények eltérő formája, levélzete, struktúrája is szép és változatos képet nyújtott.
A kutyatej és a nemrég elnyílt macskahere virágzatai vöröses színt visznek az ágyásba; a varjúháj már bontogatja virágzatait  




A botanikus kertben láthattunk néhány szép, öreg fát, mamutfenyőt, csüngő himalájai cédrust, araukáriát, és szépen gondozott egynyári ágyásokat, hatalmas dézsákban nevelt egzotikus növényeket, selyemmirtuszt, hibiszkuszt, sétányrózsát, agapantuszokat egyaránt.
Ez a csüngő himalájai cédrus úgy festett, mint ha egy hatalmas mamut kelt volna életre a botanikus kertben
Selyemmirtusz ontja virágait a nagy dézsában
A szegélyágyásban a dézsás növények mellett egynyáriaké a főszerep; különleges díszkáposzták visznek struktúrát az összeállításba
Az angolpark tágas terei, hatalmas fái, sétaútjai és kisvasútja, valamint a nagy tó a rengeteg tavirózsával a lakosság kedvenc helye, ahova délutánonként sokan ellátogatnak.
Hatalmas fák és a nagy tó csábítják a szabadba Karlsruhe lakosságát a kastély mögötti angolparkban
A várostól egyórányi autózásra található két kisváros, ahova egy délután ellátogattunk. Maulbronnban egy 12. századi kolostor nagyjából épen maradt épületei között sétáltunk, majd élveztük a másik városka, Bretten hamisítatlan délnémet hangulatát. A gerendavázas épületek kissé ódon hangulatot és határtalan nyugalmat árasztottak, ahol az ember úgy érezheti, mintha néha kicsit megállna az idő…
Rálátás a kolostor épületeire Malbronnban
Az ódon házakat a virágok mellett a falakra futtatott szőlő díszíti
Bretten egyik hangulatos utcája; tisztaság és rend mindenütt
Heidelberg középkori óvárosáról és egyeteméről híres város a Neckar-folyó festői völgyében. Az erdős hegyoldalon megbújnak a régi villák, és a hegyen magasodik a 15. században épült és többször átépített várkastély is. Az óváros szokatlanul épségben maradt, egységes stílusával, szűk utcáival, régi, patinás épületeivel, templomaival, apró tereivel nagyon szép.
Heidelberg óvárosa az öreg híddal és a várkastéllyal
A folyó túlpartján szép villák simulnak a hegyoldalba
A gyönyörű óvárost sok turista látogatja
Az óváros hangulatát a szép épületek mellett az apró részletek adják
Sétánk során nem is egy kerti meglepetésben volt részünk. Bekukucskáltam egy sarokház szűk belső udvarába, amelyet hangulatos pihenőhellyé alakítottak ki, bizonyítva, hogy a legkisebb helyen is lehet szép kertet csinálni.
Aprócska, de igen hangulatos kert az egyik udvarban
Ugyanez a kert egy szűk sarokban végződik: egy kis pihenőhelynek éppen alkalmas!
Az egyik templom mellett hangulatos kertecske fogadta sok-sok évelő virág kissé már kaotikus egyvelegével, és egy hangulatos paddal a csendes elmélkedésre vágyókat. Ugyanitt egy érdekes kerti díszítőelemre is bukkantam: a fémvázra függesztett elemek egy arcot és az azokról legördülő könnycseppeket formáltak, a víz egy kis medencébe csöpögött.
Nem tudom, kell-e valamilyen misztikus jelentést tulajdonítani ennek a kerti elemnek, egy azonban biztos: rendkívül ötletes ugyanakkor megható!
Nem messze innen a játékos díszítő kedv újabb példáját nyújtotta a valószínűleg fémhulladékokból összeállított szamárszobor, és a kipusztult fák törzséből képzett zsiráf egy egyébként hagyományosnak mondható kertecskében.
Vasszamár bújik meg a növények között
Bohókás ötlet a fatörzsből képzett festett zsiráf
A következő kirándulásunk a népszerű fürdővárosba, Baden-Badenbe vezetett. Itt sok szép régi és modern üdülő, villa található. Sokukat díszíti virág, bár meg kell mondani, hogy némely ablakban művirággal is találkoztam...
A hagyományos villa teraszát nemcsak díszíti a sok virág, de védettséget is biztosít az ott tartózkodóknak
Az egyik modern villa bejáratát díszíti ez az elegáns kompozíció; helyigénye minimális, mégis hívogatóvá teszi a bejáratot
Az egyik sétaút egy patak partján haladt végig, amelyen számtalan, sokszor virágokkal ékesített hidacska vezet a túlparti villákhoz, amelyek kertje lejár a patakra. Idilli hely ez a pihenésre!

A villakertek lejárnak a patakra Baden-Badenben
A patak mellett sorakozó villákhoz saját híd vezet

Utolsó állomásunk a Fekete-erdőben lévő Triberg im Schwarzwald volt, ahol Németország legmagasabb vízesése található. A bővizű patak számtalan zuhatagon keresztül teszi meg a 160 méteres szintkülönbséget, majd keresztül folyik a városkán.
A vízesés egyik szép részlete
A patak a városkán is keresztül folyik
Az utcák néhol a patak fölötti hídban folytatódnak, ami különleges látványt és hangulatot ad a helynek. Persze rengeteg a turista, akiknek a kiszolgálására sok étterem, kávézó, szálláshely és szuveníreket árusító üzlet is van. Szembetűnő a virágbőség, ám a díszítés néhol már a giccs határát súrolja.
A föl-lemászó macival hirdetett órabolt már a giccs kategóriája
A Fekete-erdő vonulatai, a patak és a sok virág jellemzi Triberget
Most így visszagondolva erre a tartalmas néhány napra, mindenképpen kiemelendő, hogy milyen figyelmet fordítanak a környezetre, tiszták és gondozottak a házak, utcák és parkok, egyszóval igényesek és szépek a települések. És azt hiszem, ez nem csak pénz kérdése. Jó lenne itthon is példát venni róla!