2018. január 21., vasárnap

Téli hangulat a kertben



Átmenetileg téliesebbre fordult az idő. Ma reggel havazni kezdett, és néhány óra alatt 5-6 cm-es friss hópaplannal borította be a kertet. Gyorsan ki is mentem, hogy élvezzem a csodás látványt, mert az idő enyhesége miatt nem sokáig lehet részünk ebben a szép téli hangulatban. Szerencse, hogy éppen vasárnap van, így bentről az ablakon át is tudunk gyönyörködni a havas táj szépségében.
A nappali ablakából ez a látvány tárul elénk
Ilyenkor a szépnek éppen nem mondható elemek is látványossá válnak, mint például a drótkerítés, amelynek hézagaiba vastagon berakódik a hó. A hóval borított kerti pad valósággal főszereplővé válik az élettelenné dermedt tó partján.
A drótkerítés is megszépül  hóval berakódva
A kerti pad hóval borítva látványnak sem utolsó
Élvezettel szemlélem ilyenkor a fák és cserjék vaskosabb vagy éppen filigrán, egyenes, szabályos vagy göcsörtös ágrendszerét, amelyeket szintén kiemel a fehér hótakaró.
Nyírfák kecses ágrendszere
A vékony hajlékony vesszők és az apró barkák  finom mintázata a  hóval borított nyírfán
Némelyik cserje ágrendszere olyan, mint a halszálka
Csavart ágú fűz girbegurba ágacskái
A vérborbolya vékony tüskéi  remekül kirajzolódnak a hófödte ágakon
A néhol még megmaradt termések szintén szolgálnak szép látnivalóval, mint például a hársfa apró gömböcskéi.
Hársfa termései
Az évelőágy egyes tavalyi virágai is jópofán mutatnak a csúcsos hósipkákkal a tetejükön. Hó nélkül is mutatósak különleges formájukkal, de ilyenkor mutatják legszebb téli arcukat például a varjúháj, macskahere, kasvirág, kúpvirág elszáradt virágzatai. A bokrok közül a kékszakáll magtokjai olyanok, mintha csipke borítaná a bokrot.
A macskahere emeletes virágai hósapkával
A kasvirág szúrós virágmaradványai jól megtartják a havat
A kékszakáll hóborította csipkés bokrai
A díszfüvek némelyike is tartja még magát, bár például a japánfű kalászai szinte földig hajolnak a hó súlya alatt.
Japánfű kalászai
A hó borította örökzöldek némi színt is hoznak a havas táj fekete-fehér világába. Szépek a hóval borított fenyőfélék, de a lomblevelű örökzöldek esetenként tarka levelei még ilyenkor is becsempésznek némi sárgát-vöröseset a képbe, mint például a sárgatarka kecskerágó, amely télire rózsaszínes-vöröses árnyalatot ölt.
Nordmann fenyő havas ágai
Kecskerágó kandikál ki a hó alól
Kerti violám még mindig kitart, nem akarja megadni magát a télnek. A hó alatt is ragyognak lilás-piros szirmai!
Kertünk téli csodája ez a viola
Kár, hogy ez a szép havas táj ezúttal nem fog sokáig tartani, mert máris olvad, de legalább néhány órára megajándékozott a legszebb téli látvánnyal.
Színek nélkül is szép a hóval borított kert

2018. január 10., szerda

Januári tavasz


 Idén szokatlanul enyhe időjárással köszöntött be az újesztendő. Sorra dőltek meg a melegrekordok, és a tavasziasan enyhe, napsütéses időben sétára csábított a kert. Mint kiderült, látnivalót is nyújtott, hiszen a természet is ébredezni kezdett az elmúlt napokban, és bármily hihetetlen, számos növény nyitogatta már első virágait a tavasz hamis  ígéretétől becsapva.

A kora tavaszi virágok közül kinyitotta első szirmait a pázsitviola. Ez a kedves talajtakaró örökzöld növény a sziklakertben nő, és gyönyörű kékeslila virágait általában áprilisban nyitja. Most egy kicsit sietett. Ugyancsak a sziklakertben friss hajtásoktól vöröslik az egyik talajtakaró varjúháj.
Pázsitviola bontja kissé megtépázott  szirmait a sziklakertben
Gőzerővel hozza új hajtásait a varjúháj, fölötte örökzöld  napvirág párnája zöldell
A piros sarkantyúvirág egyik első-utolsó bimbója készenlétben áll: nem tudta még eldönteni, hogy kinyíljon-e vagy sem. Hasonlóképpen a ligeti zsályán is hetykén áll egy virágszár, az ő dilemmája ugyanaz,  mint a sarkantyúvirágé.
Nyitásra készen a sarkantyúvirág utolsó vagy éppen első (?) bimbói
A ligeti zsálya sem tudja eldönteni, hogy nyíljon-e vagy várjon még
A japánbirsen már hetek óta dagadtak a virágbimbók, és egyikük óvatlanul szirmot is bontott. Szegény virág egyedül árválkodik a bokron!
Egyedül...
A fűben már rajtra készek a krókuszok, bimbó ugyan még nincs rajtuk, de szép erős csomókban állnak ki a földből.
Szép dúsak a fűben  krókuszok
Több helyen virágoznak a gyomok is. Az egyik üres földkupacon a tyúkhúr üde zöld szőnyege között bújnak meg az apró fehér virágok. Jólesik a szemnek ez a  harsogó smaragdzöld így januárban, de a végén még képes lesz télen is magokat érlelni ez a virgonc növény, és akkor tavasszal mindent eláraszt majd! Egy helyütt még pitypang, vagy bájosabb nevén gyermekláncfű is kinyitotta napsárga virágát, igaz, kissé bátortalanul és fázósan. Égszínkék apró virágával egy másik gyomnövény is felhívja magára az itt-ott előbújó rovarok figyelmét.
Miért is haragszunk a bájos tyúkhúrra?
Pitypang félig kinyílva
Aprócska kék virág a fűben
A rododendron rügyei is mintha megmozdultak volna, mintha felébredtek volna mély álmukból, csak remélni tudom, hogy a későbbi fagyok nem fognak kárt tenni bennük.
A rododendron rügyei éledeznek
Tél közepén járunk?
A rózsák utolsó bimbói is mintha arra várnának, hogy kinyílhassanak, mintha meg se kottyant volna nekik az eddigi tél, a korábbi fagy és hó. Persze tudom, hogy ezek a bimbók sosem fognak kinyílni, de mégis olyan, mintha készenlétben állnának.
Az évelőágyban még őrzi pazar őszi lombszínét a gólyaorr is, piros színt hozva a fakó szürkés-barnás árnyalatok közé.
A gólyaorr leveleinek egy része még ősszel pirosra színeződött
A legnagyobb attrakció azonban a kerti viola liláspiros virága. Mint korábban beszámoltam róla, a magról vetett nyári virág csak november közepén mutatta meg első virágait, és azóta töretlenül virágzik. Olyan, mint amilyennek nyár elején kellett volna lennie. Kérdés, hogy a növény, vagy az időjárás járatja a bolondját velünk?
Ami késik, nem múlik: ha nem júniusban, akkor januárban!
Még szerencse, hogy a kora tavaszi virágzók nem érzékenyek a fagyra, mondhatnánk, hogy fagyálló folyadékkal vannak feltöltve, így remélhetőleg gond nélkül átvészelik a később hidegre forduló időjárást, hogy aztán tavasszal igazán rajthoz állhassanak!
Télen is lehet szép naplemente
A tó nyugodt vizén tükröződnek a fák és a naplemente színei