2019. május 13., hétfő

Spárgakrémleves

A krémleves nálunk nem minden mindenkinek tartozik a kedvencei közé. Egyik családtagunk mondása szerint pépeset majd akkor eszünk, ha nem lesz fogunk! Szóval ritkán vetem be ezt a fogást, de tavaszonként, amikor friss spárgát lehet kapni, mégsem tudok ellenállni, és készítek egy adag spárgakrémlevest. Ilyenkor az én kedvemért egyszer mindenki hajlandó enni belőle, a maradékkal pedig szívesen megbirkózok jómagam. Idén különösen zsenge zöldspárgát sikerült vásárolnom, így nem volt macerás az elkészítése. Hogy hogyan is készült? Íme az egyszerű recept 4 személyre!


Hozzávalók:

0,5 kg zöldspárga
2 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl vagy 1 dl tejszín
1,2 l víz

1 kávéskanál ételízesítő
őrölt fehérbors
őrölt szerecsendió
esetleg pinduri fokhagyma
a tálaláshoz levesgolyó és/vagy pirított tökmag

Elkészítés:
A spárga zsenge rügyét levágjuk, félretesszük. A szárakat vékonyan meghámozzuk. Ha nagyon zsenge, akkor nem szükséges, de ügyeljünk rá, hogy semmiképp ne maradjon szálkás.
A darabokra vágott spárgát kevés vízben, az ételízesítővel puhára főzzük, majd leturmixoljuk.
A vajon habzós-fehérre hevítjük a lisztet, majd hozzátesszük a zöldségpürét, és a többi vízzel simára keverjük. Sózzuk, fűszerezzük, belekeverjük a tejfölt és lassú tűzön felforraljuk. Beletesszük a rügyeket és mindössze pár percig főzzük, mert gyorsan megpuhulnak. Tálaláskor levesgolyót, pirított zsemlekockát és pirított tökmagot adhatunk hozzá.