2019. szeptember 2., hétfő

Erdei gyümölcsös vaníliakrémes torta

A nyár utolsó hetében két születésnapost is köszönthettünk a családban, a férjem nagymamájának készült ez a nyárbúcsúztató finom torta. 


Gyerekkorom gyümölcstortái ihlették; tudjátok, a gyümölcstorta formában sütött piskóta vaníliapudinggal töltve, rá a gyümölcs és az elmaradhatatlan zselé. Szülinaposítottam egy kicsit: tortaformában sütöttem a piskótát, három lapba vágtam és "igazi" krémet főztem hozzá tojássárgájával, vaníliával. A gyümölcs és a zselé stimmel. :)



A torta mellé az ünnepelt kedvenc virágából álló csokrot adtuk ajándékba. Szépek voltak együtt!

A vaníliakrém egyébként nagyon finom, viszonylag egyszerű elkészíteni és nekem még sosem lett csomós, pedig nincs túl nagy gyakorlatom a tortasütésben. Bátran ajánlom más süteményekbe is, én pl. a mézes krémest is ezzel töltöm be.  A szeletekről sajnos nem tudok képet mutatni, mert vendégségbe készült és be is sötétedett, mire felvágtuk. Azért higgyétek el, szépen fel lehetett szeletelni.



 
Hozzávalók a piskótához (24-26 cm átmérőjű formába):
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál olaj

Elkészítés: 
  1. A sütőt 180 fokra melegítjük. 
  2. A tojások fehérjét robotgéppel elkezdjük felverni, kb. félidőben hozzáadjuk a cukrot. 
  3. Mikor a habverővel már "csúcsot" tudunk húzni, folyamatos keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a legalacsonyabb fokozaton dolgoztatva a gépet, kanalanként a keményítőt is. 
  4. Ha már szépen elegyedett, akkor hozzáadjuk az olajat is, de azzal már csak éppen átforgatjuk, nem verjük tovább. 
  5. Sütőpapírral bélelt vagy zsírozott-lisztezett formába simítjuk a masszát és tűpróbáig sütjük.
  6. Még melegen kivesszük a formából és rácsra téve teljesen kihűtjük. 

Hozzávalók a krémhez:
5 dl tej
5 tojás sárgája
15 dkg cukor
5 dkg étkezési keményítő
1 vaníliarúd / vanília őrlemény / 1-2 csomag Bourbon vaníliás cukor
10 dkg vaj

Elkészítés: 
  1. A tejet fél dl kivételével a felhasított vaníliarúddal és a kikapart magokkal / 1 mokkáskanál vaníliaőrleménnyel / vaníliás cukorral felforraljuk. 
  2. A maradék tejet csomómentesre keverjük a cukorral, tojássárgájával, keményítővel. 
  3. Ha felforrt a tej, a tojásos elegyet folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk és újraforrásig melegítjük, de nem forraljuk! Ha felrottyant, már le is vesszük a tűzről.
  4.  Még melegen beleolvasztjuk a vajat és időnként megkeverve kihűtjük.

Hozzávalók a díszítéshez:
25-30 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
lekvár (nálam feketeribizli)
1 csomag piros tortazselé

Összeállítás:
  1. A piskótát 3 lapba vágjuk. A krémből félreteszünk 1-2 evőkanálnyit a torta tetejére. Az alsó lapot visszatesszük a csatos formába, a torta köré sütőpapírból "magasítást" készítünk, hogy a torta szépen egyben maradjon és a zselé se folyjon meg túlságosan. A lapot megkenjük lekvárral, rásimítjuk a vaníliakrém felét, rászórunk 1 marék gyümölcsöt felengedés nélkül.
  2. Ráhelyezzük a második lapot, megkenjük lekvárral, mehet rá  a krém fele, a gyümölcs, végül a harmadik lap.
  3. A tetején vékonyan elsimítjuk a félretett krémet, kirakjuk a gyümölccsel. A tortazselét a használati utasításnak megfelelően elkészítjük és a tortára öntjük. A fagyos gyümölcsnek köszönhetően szinte azonnal megdermed. 
  4. Tálalás előtt legalább 1-2 órára hűtőszerénybe tesszük. Hosszú pengéjű, éles késsel tudjuk szeletelni.


Hirtelen jött ötlet volt ez a torta, de nagyon örülök, hogy elkészült, akár bemelegítésnek is felfoghatjuk, mert hamarosan a kicsi lányomnak süthetem a tortákat. Hihetetlen, de már 2 éves lesz a drága és természetesen mindkét családban megünnepeljük. A tortasütés pedig az anyukák feladata. :)