2016. április 18., hétfő

Rákóczi túróslepény

Évek óta el szerettem volna készíteni Rákóczi János híres receptjét, de valahogy ezidáig elmaradt. Pedig az egyik első recept volt, amit elmentettem, még ifjonc formaleány koromban, mikor elkezdtem ismerkedni a sütés-főzés világával. Kár volt vele idáig várni! Őszintén mondom. Nem sokkal bonyolultabb elkészíteni, mint egy hagyományos túrós pitét, az a kis plusz ráfordítás pedig teljesen megtérül. Jó szívvel ajánlom hát ezt a fenséges süteményt, méltó megkoronázása lesz a vasárnapi ebédnek. :)


A recept nem teljesen az eredeti. A hozzászólások alapján a tészta nem mindig sikerült mindenkinek jól, úgyhogy maradtam a jól bevált pitetésztámnál. Most sem okozott csalódást. A töltelékbe zsemlebél helyett egy kevés búzadarát tettem, éppen csak annyit, hogy biztosan ne ázzon el a tészta.


Biztos, hogy ezután bevett sütemény lesz ez nálunk. Nekem az egyik kedvencem lett, és még a férjem is rendesen rájárt, annak ellenére, hogy csokoládét bizony csak nagyon messziről látott. :)



Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj
1 csipet só
fél csomag sütőpor
1 marék cukor
1 tojás sárgája
 1-2 evőkanál tejföl

A túrótöltelékhez:
60 dkg túró
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
4 dkg mazsola
4 evőkanál búzadara
2  tojásfehérje

A tetejére:
baracklekvár
4 tojásfehérje
15 dkg cukor
1 citrom leve

Elkészítés:
  1. A mazsolát megtisztítjuk és beáztatjuk hideg vízbe.
  2. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a cukrot és elmorzsoljuk a vajjal, majd elvegyítjük a sütőporral. Közepébe fészket formálunk, beletesszük a tojássárgáját és a tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem állna össze, adhatunk még hozzá kevés tejfölt, esetleg tejet. Gáztepsi méretűre kinyújtjuk, ráfektetjük a sütőpapírral bélelt tepsire. Amíg elkészítjük a tölteléket, hűvös helyen pihentetjük (de nem kell hűtőbe tenni).
  3. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  4. A töltelékhez a tojássárgáját habosra keverjük 10 dkg cukorral. Hozzáadjuk az áttört túróhoz, ízesítjük vaníliás cukorral és citromhéjjal, elkeverjük benne a búzadarát és a mazsolát. 
  5. A 2 tojásfehérjét félig felverjük, ekkor hozzáadjuk a maradék cukrot és kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a túróba úgy, hogy a hab ne törjön össze.
  6. A túrót kinyújtott tésztára simítjuk, betesszük a sütőbe. Tűpróbáig sütjük, míg szép aranyszínű nem lesz a teteje.
  7. Közben a 4 tojásfehérjét alaposan kikeverjük a cukorral. Robotgéppel magas fokozaton addig verjük, míg sűrű, fényes nem lesz. Belefacsarjuk egy citrom levét, azzal is keverjük. Csillagcsőrös habzsákba szedjük.
  8. Kivesszük a süteményt a sütőből és a átlósan berácsozzuk a tetejét a tojáshabbal. A lyukakba pedig lekvárt kanalazunk. Másik megoldás, hogy a túrótölteléket egyenletesen megkenjük lekvárral és arra húzzuk a habcsíkokat.
  9. Visszatesszük a sütőbe 130 fokra, míg egy kis színt kap a tojáshab.
  10. Éles késsel óvatosan szeleteljük, hogy ne törjük össze nagyon a habot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése