Évek óta el szerettem volna készíteni Rákóczi János híres receptjét, de valahogy ezidáig elmaradt. Pedig az egyik első recept volt, amit elmentettem, még ifjonc formaleány koromban, mikor elkezdtem ismerkedni a sütés-főzés világával. Kár volt vele idáig várni! Őszintén mondom. Nem sokkal bonyolultabb elkészíteni, mint egy hagyományos túrós pitét, az a kis plusz ráfordítás pedig teljesen megtérül. Jó szívvel ajánlom hát ezt a fenséges süteményt, méltó megkoronázása lesz a vasárnapi ebédnek. :)
A recept nem teljesen az eredeti. A hozzászólások alapján a tészta nem mindig sikerült mindenkinek jól, úgyhogy maradtam a jól bevált pitetésztámnál. Most sem okozott csalódást. A töltelékbe zsemlebél helyett egy kevés búzadarát tettem, éppen csak annyit, hogy biztosan ne ázzon el a tészta.
Biztos, hogy ezután bevett sütemény lesz ez nálunk. Nekem az egyik kedvencem lett, és még a férjem is rendesen rájárt, annak ellenére, hogy csokoládét bizony csak nagyon messziről látott. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj
1 csipet só
fél csomag sütőpor
1 marék cukor
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál tejföl
A túrótöltelékhez:
60 dkg túró
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
4 dkg mazsola
4 evőkanál búzadara
2 tojásfehérje
A tetejére:
baracklekvár
4 tojásfehérje
15 dkg cukor
1 citrom leve
Elkészítés:
- A mazsolát megtisztítjuk és beáztatjuk hideg vízbe.
- A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a cukrot és elmorzsoljuk a vajjal, majd elvegyítjük a sütőporral. Közepébe fészket formálunk, beletesszük a tojássárgáját és a tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem állna össze, adhatunk még hozzá kevés tejfölt, esetleg tejet. Gáztepsi méretűre kinyújtjuk, ráfektetjük a sütőpapírral bélelt tepsire. Amíg elkészítjük a tölteléket, hűvös helyen pihentetjük (de nem kell hűtőbe tenni).
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- A töltelékhez a tojássárgáját habosra keverjük 10 dkg cukorral. Hozzáadjuk az áttört túróhoz, ízesítjük vaníliás cukorral és citromhéjjal, elkeverjük benne a búzadarát és a mazsolát.
- A 2 tojásfehérjét félig felverjük, ekkor hozzáadjuk a maradék cukrot és kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a túróba úgy, hogy a hab ne törjön össze.
- A túrót kinyújtott tésztára simítjuk, betesszük a sütőbe. Tűpróbáig sütjük, míg szép aranyszínű nem lesz a teteje.
- Közben a 4 tojásfehérjét alaposan kikeverjük a cukorral. Robotgéppel magas fokozaton addig verjük, míg sűrű, fényes nem lesz. Belefacsarjuk egy citrom levét, azzal is keverjük. Csillagcsőrös habzsákba szedjük.
- Kivesszük a süteményt a sütőből és a átlósan berácsozzuk a tetejét a tojáshabbal. A lyukakba pedig lekvárt kanalazunk. Másik megoldás, hogy a túrótölteléket egyenletesen megkenjük lekvárral és arra húzzuk a habcsíkokat.
- Visszatesszük a sütőbe 130 fokra, míg egy kis színt kap a tojáshab.
- Éles késsel óvatosan szeleteljük, hogy ne törjük össze nagyon a habot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése