2018. szeptember 21., péntek

Diókrémes nudli

Néhány évvel ezelőtt egyszer egy étteremben rendeltem diókrémes gnocchit. Az alapanyagok egyszerű mivolta ellenére maradandó gasztronómiai élményt nyújtott számomra. El is határoztam, hogy otthon is megpróbálom elkészíteni. Nem sokkal később F. Nagy Angéla egyik szakácskönyvében teljesen véletlenül rá is bukkantam egy változatára, ami alapján meg is főztem ezt az ételt. Finom volt! Aztán persze jól elfelejtkeztünk róla. A napokban viszont eszembe jutott, hogy van még a fagyasztóban némi dió, amit lassan el kellene használni, hiszen érkezik az utánpótlás. Mivel ma gyorsan kellett valamit főznöm, hirtelen bevillant ez a recept, úgyhogy a bevásárlásnál már csak a hiányzó alapanyagokat kellett a kosárba tenni. (Zárójelben jegyzem meg, hogy nagyon szeretem az olyan ételeket, amik a főzővíz odakészítésével kezdődnek: amíg kifő a tészta - jelen esetben nudli -, elkészül a mártás. Nos, ez is egy ilyen!)




Hozzávalók:
1 kg gnocchi vagy nudli (fagyasztott)
3 dkg vaj
1 púpos evőkanál liszt
2,5-3 dl tej
2 dl főzőtejszín
1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
szerecsendió
kb. 7 dkg kéksajt
2 nagy marék dió finomra darálva
friss rukkola



Elkészítés:
  1. Tegyünk a tűzre egy nagy fazék sós vizet a nudlinak.
  2. Közben a vajat olvasszuk meg egy vastag fenekű edényben. Amikor felszáll a finom dióillat, tegyük hozzá a lisztet és kevergessük 1-2 percig együtt. Majd adjuk hozzá a tejet és további kevergetés mellett főzzük csomómentesre. A tejszínnel higítsuk fel, majd alacsony lángon olvasszuk el benne a kéksajtot. Ízesítsük egy gerezd reszelt fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval. A végén adjuk hozzá a diót, melegítsük át, majd zárjuk el a lángot.
  3. Időközben a víz is bizonyára felforrt: főzzük ki a nudlit a leírásnak megfelelően. Majd szűrjük le és a mártással összeforgatva azonnal tálaljuk. Nagyon jól illik hozzá a friss rukkola, ne sajnáljuk! Csak úgy bele a tányérba, nem baj, ha szószos lesz... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése