2016. augusztus 23., kedd

Kastélyok és kertjeik: Madách és Mindszenty nyomában



Férjemmel mindketten nagyon szeretjük a szép régi épületeket és a hatalmas fákat, különösen pedig azokat a helyeket, ahol ezek együtt fordulnak elő. Kirándulásainkon ezért előszeretettel keressük fel az országban fellelhető kastélyokat és kúriákat, legyenek akár épek, akár romosak. Az ember nem is gondolná, hogy milyen sok érték lapul falvainkban és városainkban, mennyi épület őrzi a letűnt idők emlékét. Sok szép példa van arra, amikor ezek a csodaszép épületek méltó módon felújításra kerültek, és valamilyen közintézménynek adnak helyet, vagy éppen magántulajdonban a régi-új tulajdonosok mentették meg és használják őket, de sajnos százával akadnak olyanok is, amelyek a pusztulás szélén állnak, állagmegóvásukra, felújításukra, hasznosításukra nincs pénz vagy akarat.
Legutóbbi kirándulásunkon Nógrád megyében, illetve a határon átlépve szlovák területen kerestünk fel három kastélyt. Mindjárt az első az alsó-sztregovai Madách-kastély volt.
A szépen felújított kastély Madách életét és életművét bemutató kiállításnak ad otthont
A timpanont a Madách család címere díszíti
Itt született és élete nagy részét is itt élte le a nagy költő, aki emellett politikai pályát is befutott és tehetséges festő is volt. A kastély a XVIII. században kétszer is leégett, mire mai formáját elnyerte, és szerencsénkre nemrégiben teljes felújításon esett át uniós forrásokat felhasználva, a szlovák-magyar kulturális együttműködés keretében. A kastélyban ma Madách életének és fő művének, Az ember tragédiájának emléket állító kiállítás látható. A kastély híres volt hatalmas angolkertjéről, amely ma már nem mutatja az eredeti állapotokat. Virágágyások nincsenek, a parkban lévő nagy fák viszont segítenek elképzelni, hogy milyen is lehetett Madách egykori környezete.
Ezek a nagy nyárfák megidézik az egykori angolpark szépségét

Madách Imre síremléke Alsó-Sztregován, a kastély parkjában
A parkban található a síremlék is, ahol a nagy szellemóriás nyugszik. A család eredeti szerény temetkezési helye a falu szélén van, a költő földi maradványait azonban ez a méltó emlékhely őrzi.
Második állomásunk a költő életének legboldogabb éveiben volt a lakhelye, a szintén a Madách család birtokában álló Csesztve. A takaros kis falun patak folyik keresztül, melynek partjain méltóságteljesen állnak a fűzfák, nyírfák, szivarfák, juharok.
Csesztvén a falun végigfolyó patak partja is szépen parkosított
Az utcán mindenhol virág, a kertek is többnyire rendezettek, szépek. Méltó hely a kúriának, ahol feleségével és gyermekeivel hét évig élt Madách Imre. Ez az épület ma szintén emlékmúzeum. Sajnos ottjártunkkor a múzeum már bezárt, de a parkba be lehetett sétálni.
A Madách-kúria a nagy fák oltalmában
Csodálatos fenyők, tuják, hamisciprusok adják a kastélykert örökzöld vázát
Ennek a fenyőnek a különlegességét szokatlanul hosszú tűlevelei adják
A kastély egy magaslaton áll, csodás parkkal övezve. Szinte tökéletes a csend, csak a természet hangjai veszik körül az embert. Hatalmas fák, szebbnél szebb hamisciprusok, fenyőfélék, hársfák, vadgesztenyék adják a kert vázát, amelyben virágzó mályvacserjék, egynyári virágok kínálnak színes látnivalót a szemnek.
Ebben a parkban van egy hatalmas kidőlt fa, az emléktábla szerint Madách kedvenc krími hársfája.
Hatalmas lehetett ez a hársfa, amely tanúja volt Madách életének
Múlt és jelen, élő és holt
A fatörzs már erősen korhadt állapotban van, fantasztikus mintázatot alkot a fa szerkezete, mintha egy ősállat kelne életre belőle. És ami a legcsodálatosabb, hogy a halódó fatörzsön új élet sarjad, egy fiatal fácska hajtott ki belőle! Talán Madách szelleme élteti ezt a fát, élő példát mutatva, amikor azt mondja: „Ember küzdj és bízva bízzál!”
Mint valami ősállat, amely a teremtés korából maradt itt
Új élet sarjad az elkorhadó fatörzsből
A harmadik kastély, amit felkerestünk, Felsőpetényen található. Az útról egyáltalán nem látszik, még az útbaigazítás mellett is nagyon kellett figyelni, hogy megleljük a parkot körülvevő kerítést. Az egykor az Almássy család birtokában lévő kastély ma feltehetően önkormányzati tulajdonban van, hasznosításáról semmilyen információnk nincs. Késő délután jártunk ott, az épület be volt zárva, bár a falubeliektől megtudtuk, hogy kinél vannak a kulcsok, ám aznap már nem volt megoldható, hogy az épületet belülről megnézzük. Az sem volt világos, hogy egyáltalán látogatható-e, vagy csak szívességből kinyitják, ha szépen kéri az ember. A kerítésen azonban be tudtunk menni, így az épületet legalább kívülről megcsodálhattuk, és hasonlóképpen a hatalmas parkot is, amely a kastélytól kissé távolabb szinte már egybeolvad az erdővel.
Nem csoda, hogy nem látszik az útról; a kastélyhoz hosszú gesztenyesor vezet
A kastély érdekessége, hogy asszimetrikus, csak az egyik oldalán van tornya
A kastélyt körbeveszik a hatalmas fák
Akármilyen hihetetlen, ez egy tiszafa, amely olyan koronát nevelt, mint egy lombhullató fa
Az épület nevezetessége, hogy 1955-56-ban  egy évig itt raboskodott Mindszenty József, és a forradalom alatt innen szabadíttatta ki őt Pálinkás- Pallavicini Antal, a rétsági páncélos tiszthelyettes kiképző ezred törzstisztje, majd katonai kísérettel Budapestre kísérték a hercegprímást. Pálinkás-Pallavicinit később a forradalomban vállalt szerepéért halálra ítélték és kivégezték. Az eseményekről emléktábla tanúskodik a kastély falán.



A kastély maga kívülről viszonylag jó állapotban van, a parkja viszont elég elhanyagolt, láthatólag hosszú évek, talán évtizedek óta nem gondozták.
Egy öreg tölgy mohos törzse
Hatalmas fenyő ágemeletei
A tulipánfa nevét stilizált tulipánra emlékeztető leveleiről kapta
Ez az impozáns tulipánfa (Liriodendron tulipifera) bizonyára tanúja volt a hatvan évvel ezelőtti eseményeknek
Még így is lenyűgözőek azonban a hatalmas fák, tölgyek, fenyők, hársak, vadgesztenyék, tiszafák és egy koros, csodálatos szépségű tulipánfa, amelyek bizonyára tanúi voltak a nagy jelentőségű történelmi eseményeknek. Kár, hogy nem tudják elmesélni, mit láttak…

2016. augusztus 18., csütörtök

Teraszok ékkövei



A terasz a legfontosabb kültéri pihenő hely, igen fontos ezért, hogy kényelmet nyújtson, emellett kellemes tartózkodási hellyé váljon. Ráadásul összekötő elem a ház és a kert között, ezt pedig mi biztosíthatná szebben, mint a pompázatos virágok? Akinek kert híján a terasz vagy erkély az egyetlen kinti élettere, még inkább törekszik arra, hogy édenkertet teremtsen ezen a csöppnyi helyen is.  
Csöppnyi Édenkert: egy ilyen terasz hívogató kinti élettér; kép az internetről
 
Ehhez szeretnék segítséget nyújtani azzal, hogy bemutatok néhány olyan, kevésbé ismert növényt,  amelyek biztos sikert jelentenek.
A nyár és a szerelem sokak számára összekapcsolódó fogalmak, mi fejezhetné ki ezt jobban, mint a szerelemvirág (Agapanthus)? Csodálatos égszínkék vagy fehér virágtölcsérei nagy gömböket alkotnak a hosszú szárak végén. Ez a növény hosszú, egyenes leveleket fejleszt, amelyekből júliusban emelkednek magasba a virágszárak. A virágzás akár két hónapig is eltart.
Egy nagyobb tő szerelemvirág tucatnyi virágot képes hozni
A virágok gömb alakú fejekbe csoportosulnak, hasonlóan, mint a díszhagyma esetében
A virágok egyedi szépsége is lenyűgöző; tölcséreit a rovarok is szívesen keresik fel
 A növény nagyon kevés gondoskodást kíván. Kifejezetten kedveli, ha a cserepét kinőtte. Persze a fiatal növényeket időnként át kell ültetni, de ne halmozzuk el túl sok hellyel a cserépben, mert akkor nem biztos, hogy fog virágozni. Az idősebb töveket sok éven át ugyanabban a cserépben hagyhatjuk, csak akkor ültessük át, amikor a tősarjai miatt szinte már szétfeszíti a cserepét. Rendszeres, de nem túl bőséges öntözést kíván a nyári időszakban, amit tavasszal fokozatosan kell elkezdeni, és a hűvösebb idő beköszöntével fokozatosan csökkenteni. Időnként meghálál némi tápoldatozást, bár jómagam nem szoktam túlságosan elkényeztetni e téren. Télen teleltetést kíván, de ebben sincsenek nagy igényei. Egy hűvös, 10 fok alatti, nem teljesen sötét hely tökéletesen megfelel. A legfontosabb, hogy a téli pihenő idején ne öntözzük! Az sem baj, ha télen a levelei megsárgulnak, tavasszal fokozatosan szoktatva az erősödő napfényhez, majd szépen kizöldül. Amit viszont ne sajnáljunk tőle a vegetációs időszakban, az a napfény! Aki még nem ismeri ezt a csodálatos növényt, az bátran próbálja ki, mert ez a virág maga a nyár!
Liláskék árnyalatban nyílik a legyezővirág; egész nyáron hoz új hajtásokat, amelyek végén folyamatosan nyílnak a virágok; a növényt nem kell visszavágni, sem tisztogatni
A másik nagy kedvencem a legyezővirág (Scaevola). Ez az egynyári balkonvirág nem minden árusnál kapható, de annyira szuper növény, hogy mindenkinek ajánlom, hogy ne hagyja ki, ha egész őszig dúsan nyíló kék vagy rózsaszín virágözönre vágyik! Számomra a kék virág nélkülözhetetlen, nemcsak a kertben, hanem a virágládában is, ezért mióta rátaláltam, már sok éve ültetem muskátlival, idén pedig sétányrózsával, mézvirággal, illetve cserjés margitvirággal és petúniával díszlik a nagy cserepekben.  A növény dúsan elágazó, kissé lecsüngő hajtások végén hozza a széttárt ujjakra hasonlító virágait, egész nyáron át tartó hihetetlen bőségben. Ehhez mindössze sok-sok napsütésre, rendszeres, de csak mértékletes öntözésre, és esetenként némi tápoldatozásra van szüksége. Nálam sok éve bizonyít, és eddig soha nem tapasztaltam kártevőt vagy betegséget nála. Egyetlen hátránya, hogy egynyári, és mivel nem mindenhol kapható, ezért minden évben igyekeznem kell, hogy be tudjam szerezni a szükséges példányokat.
Frissen beültetett cserép legyezővirággal, fehér cserjés margitvirággal, fehér és lila mézvirággal és pinkszínű kisvirágú petúniával      
Nyár közepére ilyen dússá válik a legyezővirág
A lila mézvirág és a legyezővirág egymásba fonódó virágai szín-, és formakontrasztot alkotnak
Nyár derekára bájos összevisszqságban nyílnak a virágok a nagy cserépben
A sétányrózsa (Lantana) szintén nagyon hálás virág. Ez a fagyérzékeny cserje gömb alakú fejecskékbe csoportosulva egész nyáron fáradhatatlanul nyitja apró virágait, amelyek a fehér, vajszín, sárga, narancs, rózsaszín árnyalatokat vonultatják fel. Az élénkebb színű virágok jellegzetessége, hogy a ki-, és elnyílás során a virágok változtatják a színüket, nagyon harmonikus színátmeneteket alkotva.
A virágok krémszínből rózsaszínre váltanak a nyílás során; a narancssárga középpel nagyon szép színkombinációt alkotnak; a cserépben fehér mézvirág és kék legyezővirág egészíti ki a sétányrózsát
Ez a sárga sétányrózsa a kerítés melletti sárga ágyásban díszlik az oldalkertben
A növény bokros habitusú és a virágokat hatásosan emelik ki a szépen erezett sötétzöld levelek. Cserépben, és szabad földben is alkalmazhatjuk. Nyáron a bőséges napfény, és a rendszeres öntözés, időnkénti tápoldatozás az igénye. Teleltetése hűvös helyen történjen, kevés öntözés mellett.
Szintén teleltetendő virág az égszínkék ólomvirág (Plumbago). A hűvösebb szobában kevés öntözéssel történő teleltetés után tavasszal érdemes erőteljesen visszavágni a növényt. Ezután gazdagon elágazik, és hosszú hajtásai végén sorra hozza a nyár folyamán égszínkék virágait, melyek a lángvirág bugáira emlékeztetnek.
Az ég színeit hozza a teraszra az ólomvirág
Fiatal ólomvirágom első idei virága; Hajtását a sógornőm gyökereztette vízben; A szakkönyvek szerint elég nehéz szaporítani, de úgy látszik, érdemes próbálkozni vele!
Kusza termete miatt érdemes alaposan visszavágni és valamilyen támasztékkal ellátni az ólomvirágot
Ragyogó égkékje minden teraszt elvarázsolt hellyé teszi. Szereti, ha tavasszal átültetjük, és meghálálja a tápoldatozást is. Kúszó jellegű növény, ezért érdemes cserepében támasztékról gondoskodni, akár egy kör alakban meghajlított drót formájában, melynek két végét a cserépbe dugjuk. A kék virágok szerelmeseinek szintén nélkülözhetetlen növény!
Csodás sötétkék, illetve sötétlila színével különleges hangulatot és erős, édes illatot áraszt a vaníliavirág (Heliotropium), melynek apró virágai nagy sátorvirágzatot alkotnak. Kitartó virágzásának titka az egyenletes vízellátás, és a szűrt napfény, a tűző déli naptól érdemes óvni. A növényt kezelhetjük egynyáriként, de meg lehet próbálkozni az átteleltetésével is egy világos, hűvös helyen, mérsékelt öntözés mellett. Tavasszal valamelyest vissza kell vágni.
A vaníliavirág nevét az illatának köszönheti; a rovarok is szeretik!
A lisztes zsálya bármilyen más egynyári virág mellett remek kiegészítő
Még két kék virágot szeretnék megemlíteni. Az egyik a kertekben egynyáriként jól bevált lisztes zsálya (Salvia farinacea), amelyet nagyobb cserépbe, balkonládába is ültethetünk, és bőséges napfényben fürdő teraszokon, rendszeres öntözéssel egészen a fagyokig hozza virágfürtjeit. Enyhébb teleken van esély az áttelelésére is, de erre nincs garancia. 
A másik, a liláskék virágtölcséreket bontó viszályvirág (Browallia), ami télen szobanövényként, nyáron balkonnövényként is szépen helytáll.
Egyetlen problémát okozhat a viszályvirág: elszórt magjai révén olyan helyen is felbukkanhat, ahova nem szántuk; szépsége miatt nálam szívesen látott vendég más virágok cserepében is
Elszórt magjaiból könnyen szaporítható, akár nagyobb cserepekbe talajtakarónak is ültethető. Meglehetősen vízigényes növény, amely a tápoldatozást is meghálálja. Hosszú, keskeny levelei is mutatósak. Szép töltőnövény ládákba, más virágok mellett, de önállóan egy-egy cserépben is szépen mutat. Szereti a napos helyet, de a déli tűző naptól óvjuk, inkább délelőtt vagy délután kapjon napot. Télen szobanövényként napos ablakpárkányon a szobában is készségesen virágzik.
Hogy ne csak kék virágok legyenek a teraszon, érdemes cserjés margitvirágot (Argyranthemum frutescens) is ültetni. Ez a növény szintén jól bevált szabad földben, vagy nagyobb cserépben is. Napos helyet, jó vízáteresztő földet, mérsékelt, de rendszeres öntözést kíván. Virágai margarétaszerűek, lehetnek fehérek, sárgák, rózsaszínek.
A cserjés margitvirág levelei is mutatósak; az egész bokor nagyon dekoratív
A sárga nagyon szép árnyalatában nyílik ez a cserjés margitvirág
Rózsaszín virágözön; a cserjés margitvirág elnyílt virágait időről időre le kell vágni; kép az internetről
Tavasztól őszig folyamatosan virágzik. Időnként érdemes levágni az elnyílt virágokat, de magát a növényt is bármikor megkurtíthatjuk, formára is vághatjuk. Árulnak belőle törzses példányokat, amelyek kisebb fácska formáját mutatják. A cserepes példányokat hűvös, világos helyen, kevés öntözés mellett kell teleltetni. Jómagam késő ősszel a kertbe ültetett példányokról szoktam 10 cm-es dugványokat vágni, amelyeket homok, kerti föld és virágföld 1:1 arányú keverékébe tűzdelek, és az ablakban teleltetek át. Február tájékán már virágozni is szoktak a kis növénykék, amelyeket április végén, május elején ültetek ki a kertbe. A nyár folyamán hatalmas bokorrá képesek nőni. Ezüstös leveleik virág nélkül is mutatóssá teszik ezt a gömbölyded formájú, bájos növényt.
Sokan kapnak ajándékba törpe rózsát. Szobanövényként kezelve nem lesz igazán sikerünk vele, mert hamar tönkremegy, ám egy nagyobb cserépbe ültetve, napos  helyen, tápoldatozás mellett teraszunk éke lehet, és elegendően nagy cserépben a szabadban hagyva is sikeresen áttelelhet. Hasonlóképpen a krizantém is jó választás lehet. Kisebb termetű fajtáit érdemes cserépbe ültetni. Évekkel ezelőtt volt egy cserepes krizantémom, amely több éven át szépen fejlődött egy  kb 20 cm-es virágcserépben, a telet is az erkélyen töltve. A tavasz és nyár folyamán szép levélzetével egészítette ki a többi virágzó növényt, míg ősszel eljött az ő fellépése is. Ne féljünk tőle, érdemes megpróbálkozni vele, ha nincs kertünk, ahova kiültethetnénk.
Ez az apró virágú krizantém két évig volt cserépben, mielőtt tavaly ősszel kiültettem a kertbe; cserépben ugyanilyen szépen virágzott, csak valamivel kisebb termetű maradt
Végül még egy hagymás virágot szeretnék bemutatni. Sok-sok éve kaptam pár darab hagymácskát, amiket elültettem egy cserépbe, és évek óta nem csinálok mást, mint nyaranta öntözöm, és időnként juttatok neki egy kis tápoldatot. Sokáig nem tudtam, hogy milyen növény van a birtokomban, míg egyszer rátaláltam egy könyvben: a zefírvirág (Zephyranthes grandiflora) az amarillisz rokona, amely csoportosan ültetve igen gazdag virágzást tud felmutatni tölcsér alakú rózsaszín virágainak tömegével. A növény a nyár folyamán többször is virágzik, közben rövid pihenőt tart. Aztán nekiiramodik, és szinte napok alatt kineveli a bimbókat. A virágok csak néhány napig tartanak, de ilyenkor káprázatosan szépek.
Egy csokor zefírvirág
Az apró hagymákkal teli cserepet évek óta nem bolygattam, átültetés nélkül is bőséges virágzással ajándékoz meg nyaranta többször is
Ez a cserépnyi virág nagyon kevés gondoskodást kér gyönyörű virágaiért cserébe. Nyáron öntözés, tápoldatozás, napsütés, télen pedig egy hideg, akár sötét helyen történő öntözés nélküli teleltetés; mindössze ennyit kér tőlünk gyönyörű virágaiért cserébe.
Remélem, mindenki talált a bemutatott növények között kedvére valót, és jövőre kedvet kap, hogy kipróbáljon valami újdonságot, amivel új színt és formát, változatosságot vihet a muskátlik, leanderek és egynyári balkonnövényei közé!
Nyári üdvözlet leanderrel

2016. augusztus 6., szombat

Virágok hónapról hónapra: július

Nyár derekára a fák és cserjék többsége már túl van a virágzáson, energiáját a termés-,  és magérlelésre fordítja. Ezért különleges látvány az egzotikus megjelenésű selyemakác (Albizia julibrissin), ami rózsaszín virágpamacsainak tömegével éppen a nyári hónapokban bűvöl el. A növény 6-10 méteres magasságával a közepes termetű kerti fák sorába tartozik, szélesen elhajló, ernyőszerűen szétterülő koronát nevel. Az ázsiai származású fa, bár a szubtrópusokon honos, gond nélkül bírja a mi éghajlatunkat, és talajban sem válogat. Elég gyors növekedésű, és ugyan kissé fagyérzékeny, de gyorsan kiheveri az esetleges fagykárokat.
A selyemakác egzotikus megjelenésű növény
A hosszan kinyúló porzószálak különleges megjelenést kölcsönöznek a virágnak
A selyemakác 'Summer chocolate' fajtája bordó leveleivel nem mindennapi növény!
Apró levélkékből álló összetett levelei esténként összecsukódnak, ősszel pedig sárgára színeződnek mielőtt lehullanak. Bár igen tetszetős a fa megjelenése, igazi ékességét a lilásrózsaszín, hosszú porzóitól pamacsra emlékeztető virágai jelentik. Hosszú heteken át virágzik, majd megjelennek hüvelytermései, melyek sokáig a fán maradnak. Elszórt magjaiból sok kis magonc kelhet ki, ami lehet előny, ha éppen szaporítani szeretnénk a fát, de ugyanakkor bosszúságot is okozhat. Nyírott gyepen azonban elnézhető ez a hátránya, és gyönyörű szoliter fával ajándékozzuk meg magunkat, ha selyemakácot ültetünk a kertünkbe.
Cserjefronton két igazán meghatározó növényt kell megemlíteni. A nyáriorgona (Buddleia davidii) hatalmas virágbugái általában hideg színekben nyílnak, színskálájuk a fehértől a rózsaszínen, bíboron, kéken át a sötétliláig terjed, ám különlegességként sárga virágú fajta is létezik. Ez a csodanövény nagyon strapabíró, egy napos helyet és elegendő teret igényel, mert magassága és szélessége meghaladhatja a 3m-t, bár vannak kompaktabb változatai is. Fontos, hogy kora tavasszal, akár már februárban erősen visszavágjuk, (ez a visszavágás lehet egészen brutális, hogy szinte a talajig levágjuk az ágakat), mert így az azévi erős hajtásokon fog gazdagon virágozni, ellenkező esetben azonban a bokor felnyurgul. Tehát a vezérelv: nem sajnálni!
Ezen a fiatal növényen is jól látszik, hogy az elágazó hajtásvégeken alakulnak ki a virágfürtök a nyáriorgonán
Tavasszal majdnem tövig visszavágtuk ezt a bokrot, nyárra felért a tetőig; Pedig már azt hittem, hogy ki se fog hajtani!
A sárga virágú nyáriorgona nem túl gyakori, pedig ez is nagyon szép
A tavaszi kihajtás után, (ami nálunk az idén nagyon nehezen indult, már azt hittem, hogy valami baj érte a bokraimat), júliustól szeptember végéig, október elejéig fáradhatatlanul hozza virágfürtjeit. Az elnyílt fürtök alatt a bokor mindig elágazik, és az új hajtások végén hozza az újabb virágokat. Így a bokor a nyár folyamán egyre terebélyesebb lesz, és egyre több virág lesz rajta. Ha nem akarjuk nézni az elhervadt fürtöket, akkor levághatjuk, ám tapasztalataim szerint ez nem befolyásolja a virágzási kedvet. A sötétebb virágú fajtákat nem csúfítja el az elbarnuló virágzat, de a világos színűeknél ronthatja a képet, ezért ha zavar bennünket, akkor elő az ollóval. Szépsége és csekély gondozási igénye mellett másik nagy érdeme ennek a növénynek, hogy mézillatú virágai mágikusan vonzzák a lepkéket. Ha a környéken élő rovarokat a kertbe akarjuk csalogatni, akkor feltétlenül ültessünk nyáriorgonát! Számomra ez nélkülözhetetlen nyári növény, több tővel is rendelkezem, és tervezek még ültetni továbbiakat. A kertben bárhol találhatunk neki helyet, de különösen ajánlott olyan részre, ami szem előtt van, hogy a körülötte nyüzsgő, szorgoskodó lepkéket is megfigyelhessük. Elhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy a tavaszi visszavágás után egy darabig nem lesz látványos, a környékére azonban ültethetünk tavaszi hagymásokat, virágokat. Nyáron már takarónövényként is helytáll például a kerti pihenő vagy kerítés mellett, és szép zöld, ezüstös fonákú lombozatát sokáig megtartja, így akár télen is betölti ezt a funkciót. Ugye mindenkit meggyőztem arról, hogy ez egy toplistás növény és egyszerűen nem létezhet kert nyáriorgona nélkül?
Színeiben, alakjában, virágainak formájában remek partnerek a nyáriorgona mellé a mályvacserjék (Hibiscus syriacus). Bokruk rendszeres tavaszi metszés mellett szép kompakt, gömbölyded alakot formál, bár alacsony törzsű fácskának is szokták nevelni. Július-augusztusban a zömök bokrokat elborítják a nagy, tölcsér alakú virágok, amelyek egyesével nyílnak a hajtások végén. Minden virág csak egy napig nyílik, de fáradhatatlanul bontja az új bimbókat nap, mint nap. Színskálája a tiszta fehértől a rózsaszín, bíborszín, halványlila árnyalatokig terjed, a virágoknak gyakran eltérő színű a közepe. Leggyakoribb a szimpla virág, de vannak telt változatai is.
Fiatal mályvacserjéimet az előző kertből hoztuk, ahol a nagy, fehér virágú bokor magjaiból keltek  lila és a fehér virágúak  is; a mályvacserje könnyen szaporodik magról, a kikelő magoncok gondot okozhatnak
A mályvacserje heteken át virágzik, naponta új virágot bontva
Ezt a növényt is előszeretettel látogatják a rovarok, bár virágai nem illatosak. Termőhelyi igényei hasonlóak a nyáriorgonáéhoz, tehát napos, meleg helyet kíván, ám a szárazságot kevésbé viseli el, hosszú, forró időszakban időnként öntözni kell. Tavasszal ajánlatos metszeni, az előző évi vesszők harmadát, felét kell levágni egy kifelé néző rügy felett, de a radikálisabb visszametszést is elviseli, és a túl sűrűvé vált bokrot néhány évenként érdemes kiritkítani. Ha egyszer-egyszer elmulasztjuk a metszést, akkor sem lesz semmi baj, ugyanolyan gazdagon fog virágozni ez a csodaszép cserje, amely mindenképpen kertünk ékköve lesz majd.
A mályvafélék népes családot alkotnak; mostanában terjedt el a mocsármályva, melynek 20-25cm átmérőjű virágai vannak
A kétéves mályvarózsa hagyományos növény,  falusi kertekben ma is gyakori; a fenti két kép a férjem szüleinek kertjében készült
A kúszócserjék között meg kell említeni a júliusban pompázó trombitafolyondárt (Campsis radicans). Mindenki ismeri a fürtökben nyíló narancssárga virágharangokat, amelyek nagy tömegben jelennek meg a több méter magasra felkúszó növény hajtásain.
Ragyogó narancsszínű virágtölcsérek ékesítik a trombitafolyondárt
A sárga színű változat elég ritka
Ez a dekoratív futónövény nagyon életerős, és ha megvetette a lábát, akkor képes nagy felületeket beborítani. Nem ritka, hogy fákra is felkapaszkodik, így láttam már a környékünkön "virágzó" fenyőt és tuját. Erős támrendszert igényel, ezért kerítésekre, pergolákra kiváló választás lehet.
A meleg színek e forró hónapban inkább az évelők között jelennek meg, lássunk hát közülük is néhány júliusi szépséget!
Az évelő virágok között minden bizonnyal a kúpvirágok, kasvirágok és a lángvirágok viszik a prímet ebben az időszakban. A kúpvirág (Rudbeckia fulgida 'Goldsturm')) és a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) hasonló megjelenésű növény és igényeik is megegyeznek. Napos helyen, tápanyagban gazdag talajban némi öntözés mellett biztosan jól érzik magukat. 60-80cm magasságú, zömök bokrot alkotnak, amely évről évre nagyobb lesz, ahogy a növény lassan terjed. Nagy, durva felületű leveleik közül emelkednek fel erőteljes száraik, amelyeken nagy tömegben nyílnak fészkes virágzataik. A kúpvirág általában tündöklő sárga, és barnás árnyalatokban pompázik, jellegzetessége a szinte fekete, kidomborodó közepe, amelyről a nevét is kapta.
Aranyszínű ragyogás: a kúpvirág csodálatos virágai nélkülözhetetlenek a kertben; nálunk az oldalkert sárga-vörös ágyásában nyílik ez a bokor
Ezt a piros kúpvirágot idén ültettem, egész szépen virágzik, és rendkívül tartósan!
A bíbor kasvirág jellegzetessége az igen nagy méretű szúrós közepe; elvirágzás után is díszít, magjai táplálékot adnak a madaraknak
Kasvirág különböző sárga és vörös árnyalatokban; nagyon bevált nálam!
A kasvirág szélesebb színskálát ölel fel, színe lehet fehér, rózsaszín, de újabb nemesítésű változatai a sárga, és vörös számos árnyalatában nyílnak. A virág jellegzetessége a szintén kidomborodó, sünre emlékeztető közepe, amely narancsos-vöröses árnyalatával különlegessé teszi a virágot. Mind a kúpvirág, mind a kasvirág esetében igaz, hogy az elvirágzott szárak télen is mutatósak, éppen az említett érdekes közepük miatt, ezért nyár vége felé már érdemes meghagyni a szárakat, hogy a tél folyamán is ékesítse valami a virágágyásunkat. Ezek a pompás növények jól érvényesülnek szoliterként, de kombinálhatóak egymással, vagy például cickafarkkal, menyecskeszemmel, ligeti zsályával, szamárkenyérrel, fáklyaliliommal, díszfüvekkel változatos ágyásokat is alkothatnak.
Félárnyékos helyekre nincs talán pompásabb nyáron nyíló virág a bugás lángvirágnál (Phlox paniculata). 60-80 cm-es magasságával az ágyások meghatározó növénye. Csodaszép, gyakran fűszeres illatot árasztó egyszerű virágai nagy bugákat alkotnak, amelyeket nektárban való gazdagságuk miatt gyakran keresnek fel a lepkék, szenderek és más rovarok. A virágok színe a hófehértől a rózsaszín számos árnyalatán át a bíborig és halványliláig terjed, a virágok gyakran eltérő színű szemmel rendelkeznek.
A virágok egyedi szépségét fokozza, hogy nagy bugákba tömörülnek
A kép nem adja vissza a liláspiros színét ennek a virágnak, amely szinte világít a halványabb virágú tövek között
A tiszta hófehér is nagyon szép
Vannak nemes fajtái, amelyek fajtanévvel is rendelkeznek, de mivel könnyen szaporodik magról, a kertünkben is létrejöhetnek színváltozatai. Jómagam örülök ennek, hiszen egyik kedvenc virágomról van szó, de aki ragaszkodik az eredeti fajtához, az vágja le az elnyílt szárakat. Én azt tapasztaltam, hogy az elnyílt bugákon kis pihenő után új bimbók képződnek, ezért nem szoktam levágni őket, csak ha már végérvényesen megcsúnyultak. A növény meghálálja, ha tavasszal ellátjuk tápanyaggal, például komposzttal, ami a talaj szerkezetét és víztartó képességét is jótékonyan befolyásolja. Ezen túl csak öntözni kell a száraz időszakokban. Szaporítása történhet magról, de a lassan terebélyesedő tövek osztásával is tavasszal. Egy-egy bokra szoliterként is pompás, azonban évelőágyban is szépen mutat nagyobb csoportokban.
A háttérben füzérajak, elöl később nyíló aszterek  övezik az évelőágyást, amelyben főszereplők a lángvirágok; ezt az ágyást ki fogom bővíteni, mert a nyári kert legszebbjei nagyobb teret érdemelnek
Kombinálható más félárnyékot kedvelő növényekkel, tollbugával, hortenziával, árnyékliliommal, de naposabb helyeken lobéliával, kasvirággal, füzérajakkal, veronikákkal, aszterekkel is szépen mutat.
Ismét hosszúra nyúlt júliusi bemutatóm végén szeretnék még egy bájos, mutatós virágot ismertetni, hogy az elmaradhatatlan kék virágokról se feledkezzünk meg. Gyerekeknek biztos a kedvence lesz a léggömbvirág (Platycodon), amely nevét a gömb alakú bimbóiról kapta.
A léggömbvirág szépségét emeli a virágok különleges erezete
Kis bokrokat alkot ez a napfénykedvelő növény, amely évelőágy előterében, sziklakertben egyaránt jól érzi magát. Szürkés leveleivel virág nélkül is jól mutat, ám igazi ékét a naponta nyíló nagy rózsaszín, fehér, vagy csodálatos égszínkék virágai adják. Igénytelen, a szárazságot is elég jól tűri, igazán jó választás minden kertbe.