2016. augusztus 18., csütörtök

Teraszok ékkövei



A terasz a legfontosabb kültéri pihenő hely, igen fontos ezért, hogy kényelmet nyújtson, emellett kellemes tartózkodási hellyé váljon. Ráadásul összekötő elem a ház és a kert között, ezt pedig mi biztosíthatná szebben, mint a pompázatos virágok? Akinek kert híján a terasz vagy erkély az egyetlen kinti élettere, még inkább törekszik arra, hogy édenkertet teremtsen ezen a csöppnyi helyen is.  
Csöppnyi Édenkert: egy ilyen terasz hívogató kinti élettér; kép az internetről
 
Ehhez szeretnék segítséget nyújtani azzal, hogy bemutatok néhány olyan, kevésbé ismert növényt,  amelyek biztos sikert jelentenek.
A nyár és a szerelem sokak számára összekapcsolódó fogalmak, mi fejezhetné ki ezt jobban, mint a szerelemvirág (Agapanthus)? Csodálatos égszínkék vagy fehér virágtölcsérei nagy gömböket alkotnak a hosszú szárak végén. Ez a növény hosszú, egyenes leveleket fejleszt, amelyekből júliusban emelkednek magasba a virágszárak. A virágzás akár két hónapig is eltart.
Egy nagyobb tő szerelemvirág tucatnyi virágot képes hozni
A virágok gömb alakú fejekbe csoportosulnak, hasonlóan, mint a díszhagyma esetében
A virágok egyedi szépsége is lenyűgöző; tölcséreit a rovarok is szívesen keresik fel
 A növény nagyon kevés gondoskodást kíván. Kifejezetten kedveli, ha a cserepét kinőtte. Persze a fiatal növényeket időnként át kell ültetni, de ne halmozzuk el túl sok hellyel a cserépben, mert akkor nem biztos, hogy fog virágozni. Az idősebb töveket sok éven át ugyanabban a cserépben hagyhatjuk, csak akkor ültessük át, amikor a tősarjai miatt szinte már szétfeszíti a cserepét. Rendszeres, de nem túl bőséges öntözést kíván a nyári időszakban, amit tavasszal fokozatosan kell elkezdeni, és a hűvösebb idő beköszöntével fokozatosan csökkenteni. Időnként meghálál némi tápoldatozást, bár jómagam nem szoktam túlságosan elkényeztetni e téren. Télen teleltetést kíván, de ebben sincsenek nagy igényei. Egy hűvös, 10 fok alatti, nem teljesen sötét hely tökéletesen megfelel. A legfontosabb, hogy a téli pihenő idején ne öntözzük! Az sem baj, ha télen a levelei megsárgulnak, tavasszal fokozatosan szoktatva az erősödő napfényhez, majd szépen kizöldül. Amit viszont ne sajnáljunk tőle a vegetációs időszakban, az a napfény! Aki még nem ismeri ezt a csodálatos növényt, az bátran próbálja ki, mert ez a virág maga a nyár!
Liláskék árnyalatban nyílik a legyezővirág; egész nyáron hoz új hajtásokat, amelyek végén folyamatosan nyílnak a virágok; a növényt nem kell visszavágni, sem tisztogatni
A másik nagy kedvencem a legyezővirág (Scaevola). Ez az egynyári balkonvirág nem minden árusnál kapható, de annyira szuper növény, hogy mindenkinek ajánlom, hogy ne hagyja ki, ha egész őszig dúsan nyíló kék vagy rózsaszín virágözönre vágyik! Számomra a kék virág nélkülözhetetlen, nemcsak a kertben, hanem a virágládában is, ezért mióta rátaláltam, már sok éve ültetem muskátlival, idén pedig sétányrózsával, mézvirággal, illetve cserjés margitvirággal és petúniával díszlik a nagy cserepekben.  A növény dúsan elágazó, kissé lecsüngő hajtások végén hozza a széttárt ujjakra hasonlító virágait, egész nyáron át tartó hihetetlen bőségben. Ehhez mindössze sok-sok napsütésre, rendszeres, de csak mértékletes öntözésre, és esetenként némi tápoldatozásra van szüksége. Nálam sok éve bizonyít, és eddig soha nem tapasztaltam kártevőt vagy betegséget nála. Egyetlen hátránya, hogy egynyári, és mivel nem mindenhol kapható, ezért minden évben igyekeznem kell, hogy be tudjam szerezni a szükséges példányokat.
Frissen beültetett cserép legyezővirággal, fehér cserjés margitvirággal, fehér és lila mézvirággal és pinkszínű kisvirágú petúniával      
Nyár közepére ilyen dússá válik a legyezővirág
A lila mézvirág és a legyezővirág egymásba fonódó virágai szín-, és formakontrasztot alkotnak
Nyár derekára bájos összevisszqságban nyílnak a virágok a nagy cserépben
A sétányrózsa (Lantana) szintén nagyon hálás virág. Ez a fagyérzékeny cserje gömb alakú fejecskékbe csoportosulva egész nyáron fáradhatatlanul nyitja apró virágait, amelyek a fehér, vajszín, sárga, narancs, rózsaszín árnyalatokat vonultatják fel. Az élénkebb színű virágok jellegzetessége, hogy a ki-, és elnyílás során a virágok változtatják a színüket, nagyon harmonikus színátmeneteket alkotva.
A virágok krémszínből rózsaszínre váltanak a nyílás során; a narancssárga középpel nagyon szép színkombinációt alkotnak; a cserépben fehér mézvirág és kék legyezővirág egészíti ki a sétányrózsát
Ez a sárga sétányrózsa a kerítés melletti sárga ágyásban díszlik az oldalkertben
A növény bokros habitusú és a virágokat hatásosan emelik ki a szépen erezett sötétzöld levelek. Cserépben, és szabad földben is alkalmazhatjuk. Nyáron a bőséges napfény, és a rendszeres öntözés, időnkénti tápoldatozás az igénye. Teleltetése hűvös helyen történjen, kevés öntözés mellett.
Szintén teleltetendő virág az égszínkék ólomvirág (Plumbago). A hűvösebb szobában kevés öntözéssel történő teleltetés után tavasszal érdemes erőteljesen visszavágni a növényt. Ezután gazdagon elágazik, és hosszú hajtásai végén sorra hozza a nyár folyamán égszínkék virágait, melyek a lángvirág bugáira emlékeztetnek.
Az ég színeit hozza a teraszra az ólomvirág
Fiatal ólomvirágom első idei virága; Hajtását a sógornőm gyökereztette vízben; A szakkönyvek szerint elég nehéz szaporítani, de úgy látszik, érdemes próbálkozni vele!
Kusza termete miatt érdemes alaposan visszavágni és valamilyen támasztékkal ellátni az ólomvirágot
Ragyogó égkékje minden teraszt elvarázsolt hellyé teszi. Szereti, ha tavasszal átültetjük, és meghálálja a tápoldatozást is. Kúszó jellegű növény, ezért érdemes cserepében támasztékról gondoskodni, akár egy kör alakban meghajlított drót formájában, melynek két végét a cserépbe dugjuk. A kék virágok szerelmeseinek szintén nélkülözhetetlen növény!
Csodás sötétkék, illetve sötétlila színével különleges hangulatot és erős, édes illatot áraszt a vaníliavirág (Heliotropium), melynek apró virágai nagy sátorvirágzatot alkotnak. Kitartó virágzásának titka az egyenletes vízellátás, és a szűrt napfény, a tűző déli naptól érdemes óvni. A növényt kezelhetjük egynyáriként, de meg lehet próbálkozni az átteleltetésével is egy világos, hűvös helyen, mérsékelt öntözés mellett. Tavasszal valamelyest vissza kell vágni.
A vaníliavirág nevét az illatának köszönheti; a rovarok is szeretik!
A lisztes zsálya bármilyen más egynyári virág mellett remek kiegészítő
Még két kék virágot szeretnék megemlíteni. Az egyik a kertekben egynyáriként jól bevált lisztes zsálya (Salvia farinacea), amelyet nagyobb cserépbe, balkonládába is ültethetünk, és bőséges napfényben fürdő teraszokon, rendszeres öntözéssel egészen a fagyokig hozza virágfürtjeit. Enyhébb teleken van esély az áttelelésére is, de erre nincs garancia. 
A másik, a liláskék virágtölcséreket bontó viszályvirág (Browallia), ami télen szobanövényként, nyáron balkonnövényként is szépen helytáll.
Egyetlen problémát okozhat a viszályvirág: elszórt magjai révén olyan helyen is felbukkanhat, ahova nem szántuk; szépsége miatt nálam szívesen látott vendég más virágok cserepében is
Elszórt magjaiból könnyen szaporítható, akár nagyobb cserepekbe talajtakarónak is ültethető. Meglehetősen vízigényes növény, amely a tápoldatozást is meghálálja. Hosszú, keskeny levelei is mutatósak. Szép töltőnövény ládákba, más virágok mellett, de önállóan egy-egy cserépben is szépen mutat. Szereti a napos helyet, de a déli tűző naptól óvjuk, inkább délelőtt vagy délután kapjon napot. Télen szobanövényként napos ablakpárkányon a szobában is készségesen virágzik.
Hogy ne csak kék virágok legyenek a teraszon, érdemes cserjés margitvirágot (Argyranthemum frutescens) is ültetni. Ez a növény szintén jól bevált szabad földben, vagy nagyobb cserépben is. Napos helyet, jó vízáteresztő földet, mérsékelt, de rendszeres öntözést kíván. Virágai margarétaszerűek, lehetnek fehérek, sárgák, rózsaszínek.
A cserjés margitvirág levelei is mutatósak; az egész bokor nagyon dekoratív
A sárga nagyon szép árnyalatában nyílik ez a cserjés margitvirág
Rózsaszín virágözön; a cserjés margitvirág elnyílt virágait időről időre le kell vágni; kép az internetről
Tavasztól őszig folyamatosan virágzik. Időnként érdemes levágni az elnyílt virágokat, de magát a növényt is bármikor megkurtíthatjuk, formára is vághatjuk. Árulnak belőle törzses példányokat, amelyek kisebb fácska formáját mutatják. A cserepes példányokat hűvös, világos helyen, kevés öntözés mellett kell teleltetni. Jómagam késő ősszel a kertbe ültetett példányokról szoktam 10 cm-es dugványokat vágni, amelyeket homok, kerti föld és virágföld 1:1 arányú keverékébe tűzdelek, és az ablakban teleltetek át. Február tájékán már virágozni is szoktak a kis növénykék, amelyeket április végén, május elején ültetek ki a kertbe. A nyár folyamán hatalmas bokorrá képesek nőni. Ezüstös leveleik virág nélkül is mutatóssá teszik ezt a gömbölyded formájú, bájos növényt.
Sokan kapnak ajándékba törpe rózsát. Szobanövényként kezelve nem lesz igazán sikerünk vele, mert hamar tönkremegy, ám egy nagyobb cserépbe ültetve, napos  helyen, tápoldatozás mellett teraszunk éke lehet, és elegendően nagy cserépben a szabadban hagyva is sikeresen áttelelhet. Hasonlóképpen a krizantém is jó választás lehet. Kisebb termetű fajtáit érdemes cserépbe ültetni. Évekkel ezelőtt volt egy cserepes krizantémom, amely több éven át szépen fejlődött egy  kb 20 cm-es virágcserépben, a telet is az erkélyen töltve. A tavasz és nyár folyamán szép levélzetével egészítette ki a többi virágzó növényt, míg ősszel eljött az ő fellépése is. Ne féljünk tőle, érdemes megpróbálkozni vele, ha nincs kertünk, ahova kiültethetnénk.
Ez az apró virágú krizantém két évig volt cserépben, mielőtt tavaly ősszel kiültettem a kertbe; cserépben ugyanilyen szépen virágzott, csak valamivel kisebb termetű maradt
Végül még egy hagymás virágot szeretnék bemutatni. Sok-sok éve kaptam pár darab hagymácskát, amiket elültettem egy cserépbe, és évek óta nem csinálok mást, mint nyaranta öntözöm, és időnként juttatok neki egy kis tápoldatot. Sokáig nem tudtam, hogy milyen növény van a birtokomban, míg egyszer rátaláltam egy könyvben: a zefírvirág (Zephyranthes grandiflora) az amarillisz rokona, amely csoportosan ültetve igen gazdag virágzást tud felmutatni tölcsér alakú rózsaszín virágainak tömegével. A növény a nyár folyamán többször is virágzik, közben rövid pihenőt tart. Aztán nekiiramodik, és szinte napok alatt kineveli a bimbókat. A virágok csak néhány napig tartanak, de ilyenkor káprázatosan szépek.
Egy csokor zefírvirág
Az apró hagymákkal teli cserepet évek óta nem bolygattam, átültetés nélkül is bőséges virágzással ajándékoz meg nyaranta többször is
Ez a cserépnyi virág nagyon kevés gondoskodást kér gyönyörű virágaiért cserébe. Nyáron öntözés, tápoldatozás, napsütés, télen pedig egy hideg, akár sötét helyen történő öntözés nélküli teleltetés; mindössze ennyit kér tőlünk gyönyörű virágaiért cserébe.
Remélem, mindenki talált a bemutatott növények között kedvére valót, és jövőre kedvet kap, hogy kipróbáljon valami újdonságot, amivel új színt és formát, változatosságot vihet a muskátlik, leanderek és egynyári balkonnövényei közé!
Nyári üdvözlet leanderrel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése