2018. február 16., péntek

Gyümölcsös habos süti

Avagy: néger kocka újra gondolva...

Mit szólnának hétvégére egy könnyű édes kísértéshez? Egy pihekönnyű kakaós kevert sütihez, a nyarat idéző finom gyümölccsel, a tetejét pedig megkoronázva egy kis habbal? 
Ez a süti egy régi recept egy icipicit felturbózva. A férjem édesanyjától tanultam, aki gyakran sütötte az unokák kedvéért, aztán valahogy kissé feledésbe merült. Ám most előkerült a recept, és mivel volt még a fagyasztóban egy kis nyáron eltett málna, rögtön jött a megoldás, hogy mi is készüljön belőle.
Elkészíteni pofon egyszerű és nem is tart sokáig. Ami fontos, hogy legyen rajta egy kis lekvár, ami szaftossá teszi a süteményt. Ez esetben a  házi málnás meggylekvár volt az, ami a gyümölcshöz leginkább passzolt.  Lássuk a receptet!


Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg cukor
10 dkg vaj vagy margarin
4 tojássárgája
1 csomag sütőpor
1 csomag vanilincukor
kevés narancs-, vagy citromhéj
1 evőkanál kakaó
2 dl tejföl
25 dkg liszt

A tésztára
néhány evőkanál lekvár
25-30 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs

A tetejére
4 tojásfehérje
15 dkg cukor

Elkészítés
A tésztához a vajat, a cukrokat, és a tojássárgákat habosra keverjük, majd beleadjuk a kakaót, a sütőport, a citromhéjat és a tejfölt. Végül beledolgozzuk a lisztet és a robotgéppel jó homogénre, majdhogynem habosra keverjük. Belesimítjuk egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, és 170 fokon kb fél óra alatt megsütjük.
Ezután gazdagon megkenjük a tetejét a lekvárral, megszórjuk a gyümölccsel, és rásimítjuk a cukorral fényesre-keményre vert habot. Visszatesszük a sütőbe pár percre, amíg egy kis színt kap a teteje. 
Ha kihűlt, vízbe mártott késsel szépen lehet szeletelni.
A tálalással nem lesz gond, leginkább már a tepsiből elfogy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése