2018. október 17., szerda

Krizantémot minden kertbe!


Régen jelentkeztem, és tudom, hogy még a nyári évelő összeállításokkal is adós vagyok. De a nyár elmúlt, és azzal most már ráérek foglalkozni a téli időszakban, amikor tervezgetjük a következő évadot. Most a krizantémok ideje következik a kertben, amely ilyenkor még egy utolsó nekirugaszkodással csodás színekbe öltözik, mielőtt téli nyugovóra térne.
Az őszi lombok és termések pompájához harmonikusan illeszkednek a krizantémok többnyire meleg árnyalatú színei. Még a lilás árnyalatok sem lógnak ki az ősz színeinek sorából, hiszen számos cserje büszkélkedhet lila, kék vagy rózsaszín bogyókkal, ezekhez jól illenek a hidegebb árnyalatú virágok.
A krizantém jól mutat díszfüvek társaságában
A kerítés mellett jó helye van a krizantémnak; elhajló szárait akár a dróthoz is kötözhetjük
A krizantémokat ültethetjük önálló ágyásba, vegyes évelőágyba, cserjék közé, jól mutatnak járda vagy kerítés mellett, és edényben is díszíthetik a teraszt vagy a bejáratot.
Szín-, és formagazdagsága lenyűgöző, és termetét tekintve is nagy változatosságot mutat. Így hát minden célra találunk megfelelő fajtát.
Csodálatos színátmenet
Különleges szirom
Tűszirmú krizantém különlegesség
Szín és formakontraszt egy cserépben
Az egyszerű virágú változat kevésbé kényes
Csíkos szirmok, különleges színhatás
Az ártatlanság megtestesülése
Leírhatatlan színjáték
Igényei sem túlzottak: napos-félárnyékos termőhelyet, jó talajt és mérsékelt vízellátást kíván, és még a szárazságot is viszonylag jól tűri. Elvirágzás után nem kell levágni a szárait, elég lesz tavasszal, hiszen ezzel is védelmet nyújtunk a töveknek. Tavasszal egy kis trágya vagy komposzt jól esik neki, és ilyenkor lehet tőosztással szaporítani. Másik szaporítási módja a dugványozás, bár házikerti körülmények között inkább a tőosztás a szokásos eljárás.
Az év nagy részében cakkos, zöld levelével egészíti ki a többi virág tarkaságát, majd fajtától függően július és október között kezd nyílni. Egészen a kemény fagyokig tart a virágözön.
Még a faggyal is dacolnak a virágok
Finom hóharmattal hintve
Az elnyílt virágokat leszedhetjük, de erre az apróbb virágú fajtáknál nincs igazán szükség, mert az újabb és újabb bimbók kinyílva eltakarják a régebbi virágokat.
Ha minden bimbó kinyílik, nem is látszanak majd a levelek
Ez a krizantémom nem élte túl a tavalyi telet; nagyon sajnálom!
Először virágládában, aztán a kertben
Az idő hidegre fordultával a virágok színe sötétebb rózsaszínre vált
A sárga nagyon sok árnyalatában találunk krizantémot
A nagyvirágú fajtáknál, amelyek magasabb szárat növesztenek, leszedhetjük az oldalsó bimbókat, ekkor kevesebb, de nagyobb fejű virágot kapunk. A magas fajtáknál szükség lehet karózásra is, vagy alkalmazhatjuk azt a módszert, hogy június elején legfeljebb felére visszavágjuk a szárakat, így jobban elágazik, alacsonyabb marad és bokrosabb lesz a növényünk. A későbbi visszavágás már a virágzás rovására mehet. A levágott szárakat dugványozáshoz felhasználhatjuk.
A kerti krizantém általában probléma mentesen nevelhető évelő, de időnként meggyűlhet a bajunk a levéltetvekkel, amelyek jellegzetes, erős szaga ellenére is kedvelik a növényt.  Néha a csigák is károsíthatják, de ritka az, hogy az erőteljes növényekben jóvátehetetlen kárt tegyenek.
A kertünkbe sokféle krizantémot ültettem már, de szinte nem múlik el év, hogy ne csábuljak el egy-egy újabb szép tőre. Sajnos az idei tavaszi erős fagyok nagy kárt tettek bennük, jónéhány tő elpusztult, így most ősszel pótolnom kellett az állományt. Vannak azonban olyan fajtáim, amelyek sok éve díszítik a kertünket. Tapasztalatom szerint a kisebb virágú, és az egyszerű virágú fajták ellenállóbbak. A különleges virágformájú és hatalmas virágokat nevelő fajták kényesebbek.

Az egyszerű virágú fajták természetes üdeséget visznek az őszi ágyásokba
Évelőágyásomban a krizantém mellett szép kísérő a fehér aszter
Ha virágládába vagy cserépbe ültetünk krizantémot, tavasszal nyugodtan kiültethetjük a kertbe. Valószínűleg nagyobb termetűre nő majd, és rengeteg virágot fog hozni. Nekem volt olyan tövem, amely több évig élt egy nem túl nagy cserépben, és a telet is kint töltötte különösebb védelem nélkül.
Ez a tő több évig élt cserépben mielőtt a kertbe került volna
A krizantém egyébként az ázsiai országokban évszázadok óta különleges becsben áll, és nemesítése is igen nagy múltra tekint vissza. Szerencsére már itthon is bő választék áll rendelkezésre, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző fajtát. És hogy még egy érvet hozzak a krizantém ültetése mellett, jó tudni, hogy rendkívül tartós vágott virág. A levágott szárakról a leveleket el kell távolítani mielőtt vízbe tesszük, így akár két hétig is viríthatnak a vázában. A kemény fagyok előtt jómagam a vázába szoktam menekíteni az utolsó virágokat, hogy még egy darabig élvezhessem a kert őszi áldását a szobában.
A krizantém tehát korántsem csak temető virág, hanem a késő ősz legpompásabb évelője. Ott hát a helye minden kertben!
Lágy ecsetvonásokkal festett őszi kép a kertünkben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése