2018. október 21., vasárnap

Pestós-sajtos rugelach

Már jó ideje terveztem, hogy kipróbálom a zsidó eredetű csodasüteményt, a rugelach-ot. Számtalan blogon, receptújságban találkoztam már vele, de mindeddig váratott magára a konyhámban. Kicsi lányom első születésnapját több felvonásban ünnepeltük, és az egyik ilyen alkalomra végre megsütöttem. Most sós sütemény készült, de szerintem édesen is érdemes lesz kipróbálni. :)
A receptet sütis Móni oldaláról kölcsönöztem. Viszont a mi ízlésünknek kicsit kevesebb só is elég lett volna a tésztába, hiszen a töltelék is elég sós. A bucik egy részét pedig 12 helyett 16 cikkre vágtam, és bizony ezek a kisebb kiflik bizonyultak kelendőbbnek. A módosított receptet ide leírom, hogy ne felejtsem el, és használjátok Ti is bátran. :)




Hozzávalók:

A tésztához:
20 dkg natúr krémsajt (Philadelphia vagy a Lidl-ben kapható változat)
20 dkg vaj
25 dkg liszt
1 teáskanál só

A töltelékhez:
pesto szósz
reszelt sajt

A kenéshez:
1 tojás
fél dl tej
1 csipet só



Elkészítés:
  1. A szobahőmérsékletű vajat és a krémsajtot robotgéppel összedolgozzuk, hozzáadjuk a sót és a lisztet. Mikor nagyjából összeállt, kézzel a tésztát gombóccá formáljuk, és egy fedeles edényben vagy tiszta zacskóban egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyiket visszatesszük a hűtőbe, a másikat pedig alaposan lisztezett deszkán egy nagy körré nyújtjuk, minél vékonyabbra, amennyire csak tudjuk.
  3. 16 cikkbe vágjuk, megkenjük a cikkeket egy-egy kiskanál pestóval, megszórjuk sajttal és feltekerjük őket.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kifliket. (Állítólag jót tesz nekik, ha így is pihennek a hűtőben pár órát, de nálunk ez a lépés kimaradt.) A másik tésztabucival ugyanígy járunk el.
  5. A sütőt 180 fokra bemelegítjük. A tekercseket lekenjük a felvert tojás, só és tej keverékével, majd forró sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.


Megjegyzés: A fotón látható példányok egy részét elfelejtettük lekenni... Így is finomak voltak! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése