2019. január 24., csütörtök

A legeslegjobb sertéssült és ami mellé dukál

Egyik kedvenc ételünk receptjét osztom meg most Veletek. Sajnos nehéz lencsevégre kapni, mert általában nagy társaságnak készítem, olyankor meg akkora a sürgés-forgás, hogy mire fotóznám, már el is fogy. A hamburgerzsemle legalábbis. Igaz, ami igaz, hogy nem is csinálom gyakran, hatalmas adag, kettőnknek túl sok lenne, kisebb mennyiségért pedig nem érdemes nekiállni. Megmarad ez jó kis baráti esték maszatolós "disznóságának", ami mellé jól csúszik akár a sör, akár a bor! A képeken látható példány szilveszter vacsorára sült, reméljük, meghozza a szerencsénket!
Az étel neve Pulled pork, biztosan sokan találkoztatok már vele, mert újabban számos hamburgerezős helyen szerepel az étlapon. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ennek a változatnak nyomába sem érnek! Elmaradhatatlan mellőle a házi hamburger, a coleslaw saláta és a házi ketchup is.
Lássuk is őket szép sorban!

Szaftos sülthús, majonézes káposztasaláta, házi hamburgerzsemlében.


Először érdemes elkészíteni a salátát, hogy összeérjenek az ízek. Akár előző este is nekiláthatunk.

Coleslaw saláta


Hozzávalók:
1 kisebb fej fehér káposzta legyalulva (robotgép/késes aprító nagy segítség!)
3 nagyobb sárgarépa lereszelve (szintén)
3 közepes savanykás alma lereszelve
1 fej hagyma lereszelve
1 nagy pohár görög joghurt
6 evőkanál majonéz
2 evőkanál méz
1 nagy citrom leve
2 evőkanál mustár
bors

Elkészítés: 
  1. A felaprított zöldségeket és az almát összekeverem, meglocsolom citromlével, sózom, borsozom.
  2. Egy nagy tálban összekeverem az öntet hozzávalóit, kóstolgatom, ha kell pótolom, ami hiányzik.
  3. Beleforgatom a zöldségeket és néhány órára hűtőbe teszem.
A coleslaw remek téli saláta, sültek, szendvicsek mellé kiváló!

 Más sültek, szendvicsek mellé is remek. A recept eredetije Rácheltől származik, kicsit módosítottam az arányokon.

Ha kész a saláta, akkor jöhet a hús sütése! Készüljünk, ez nem egy félórás  procedúra, de megéri! Túl sok munka egyébként nincsen vele, az íze meg kárpótol mindenért. Legjobb, ha öntöttvas lábasban sütjük, de más, sütőben és tűzhelyen is használható edény is megteszi. (Ha ilyenünk sincs, akkor nagyméretű serpenyőben kezdjük, aztán áttesszük a húst egy magas falú tepsibe.)

Pulled pork


Hozzávalók:
3 kg csontos sertéslapocka vagy 2-2,5 kg csont nélkül egészben (én eddig mindig csont nélkülit használtam, mert csontosat sosem kaptam...)
6 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma (kisebb is elég)
2 evőkanál nádcukor
2 evőkanál só
1 teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál füstölt pirospaprika
2 káváskanál cayenne bors
2 ek sertészsír
7 dl barnasör
2,5 dl marha alaplé - elmaardhat

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
  2.  A húsba nagyjából egyenletesen 6 helyen mély zsebet vágunk, beledugjuk a fokhagymagerezdeket úgy, hogy teljesen eltűnjenek.
  3. A húst körben mindenhol alaposan bedörzsöljük sóval.
  4. A cukrot összekeverjük a többi fűszerrel és a reszelt vöröshagymával, és ezzel a keverékkel is mindenhol bekenjük a húst.
  5. Felolvasztjuk a zsírt és nagy lángon a hús minden oldalát kb. 2-3 perc alatt megpirítjuk, amíg szép barnás kérge nem lesz.
  6. Hozzáöntjük a sört és az alaplevet (vagy vizet), felforraljuk. Majd lefedjük az edényt és mehet is be a sütőbe. Időnként (30-40 percenként) megforgatjuk a húst, meglocsoljuk a szaftjával.
  7. 3-5 óra alatt készül el a hús, akkor jó, amikor már magától kezd szálaira bomlani.
  8. A végén kb. negyed óra alatt magasabb fokozaton megpiríthatjuk a tetejét.
  9. Kivesszük a sütőből, kicsit pihentetjük, majd szálaira szedve tálaljuk.
Akkor jó a hús, ha már magától szálaira bomlik szét.

Szedjük szét a húst, tegyük tálra.


A legjobb tulajdonsága ennek a sültnek, hogy levében hagyva szinte akárhányszor újramelegíthetjük. Nem hogy nem veszít élvezeti értékéből, hanem egyenesen jobb lesz! Recept eredetije innen.

A hamburgerzsemle kötelező mellé. Én ezt mindig itthon sütöm, nem túl bonyolult, ellenben sokkal jobb, mint a bolti. Limara receptjét használom, annyi különbséggel, hogy joghurt helyett tejfölt teszek a tésztájába és több gombócot formázok belőle. Szerintem így finomabb, teltebb a végeredmény, nekünk jobban ízlik így.

Hamburgerzsemle


Hozzávalók:
2 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 tojás
10 dkg tejföl
60 dkg liszt
2 dkg élesztő

A kenéshez:
1 tojás
szezámmag

Elkészítés:
  1. Az élesztőt megfuttatom a langyos tejben, amiben előzőleg 1 kiskanál cukrot is elkevertem.
  2. A lisztet tálba szitálom, elkeverem a sóval, maradék cukorral. Közepébe fészket formázok, oda ütöm a tojást, belekanalazom a tejfölt és az élesztős tejet.
  3. Elkezdem összegyúrni, mikor nagyjából összeállt, akkor adom hozzá az olajat és ruganyos gombóccá gyúrom a tésztát.
  4. Letakarva langyos helyen (pl. a sülő hús közelében :) ) duplájára kelesztem (kb. 45 perc. Akkor jó, ha a tésztát picit benyomva, nem rúgja ki magát.)
  5. Ha megkelt, deszkán finoman átgyúrom és 12 nagyjából egyforma bucira osztom. A bucikat egyesével gömbölyítem (így) és sütőpapírral bélelt tepsire teszem a zsömléket.
  6. Letakarva ismét duplájára kelesztem őket, majd lekenem a felvert tojással és megszórom szezámmaggal (ez utóbbi most elmaradt, de ha tehetitek, inkább szórjátok meg!).
  7. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm a zsemléket.
Ha ez is megvan, akkor már csak a tálalás maradt hátra. Tegyünk ki mindent az asztalra, aztán ki-ki összeállítja a maga szendvicsét. Nagyon jól passzol hozzá a házi ketchup, a mustár, a majonéz is.

Et voilá, kész a finom pulled pork szendvics.


Jó étvágyat hozzá!

Megj.: Hány főre elég a megadott mennyiség? A hamburgerzsemle a szűk keresztmetszet, abból fejenként kettőt számoljunk. A hús és a saláta 10 főre is elég.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése