2016. február 28., vasárnap

Virágok hónapról hónapra: Február

Még a február sem az a hónap, amely a virágözönről lenne híres. És nagyon időjárásfüggő, hogy mi kezd már virágozni ilyenkor. Az utóbbi évek enyhébb telein azonban egyre hamarabb kezdenek nyílni azok a nagyon kora tavaszi növények, amelyek zordabb idő esetén csak márciustól élednek fel. A hóvirág például a környékünkön már elnyílott, pedig igazából most lenne a szezonja. Gyerekkoromban tipikus nőnapi virág volt…
Az idei február nagyon tavaszias volt, így most, ha nem is bőséges a választék, de mindenképpen vannak újdonságok a téli kínálathoz képest. Nézzük, minek is örvendhetünk ilyentájt?
Jázmin, som, krókusz, salátaboglárka, téltemető, illatos tündérfa, varázsmogyoró, mogyoró… 
A most nyíló bokrok, aprócska hagymások és évelők többsége ragyogó sárgában, a napfény színében tündököl, de a krókuszok emellett tiszta fehér, lila és kék színeket is hoznak a szürkeségbe. A napfény és az ég színében nyíló virágok már valóban a kikelet hírnökei.
Hóvirág, téltemető és krókusz alkot virágtengert a bokrok lábánál
A téltemető apró gumóiból ragyogó sárga virágok nyílnak, melyeket zöld gallér ölel körül
Kezdjük az apró hagymásokkal. A téltemető és a krókusz ágyásokban, fák és bokrok alatt is jól mutatnak, legjobban tömegesen ültetve érvényesülnek. Ha fű közé ültetjük, fontos, hogy hagyjuk a hagymákat visszahúzódni, azaz a fűnyírással meg kell várni, amíg elszáradnak a levelek. A krókusz esetében ez nagyjából addigra meg is történik, mire úgy április táján esedékessé válik a fűnyírás. Ám ha később virágzó hagymást, például nárciszt telepítünk a fűbe, akkor mindenképpen várnunk kell a fűnyírással. Ellenkező esetben ugyanis a hagymák fokozatosan elgyengülnek, és nem fognak virágozni a következő években.
A krókusz igen alkalmas tömeges kiültetésre a fűben
Ragyogó aranysárga virágkelyheket nyitott a krókusz a kertünkben a bokrok alatti fűben
Ezek a korai növények különösen alkalmasak arra, hogy kora tavaszi kompozíciót hozzunk létre úgy, hogy a velük egy időben virágzó bokrok tövét népesítjük be velük. Mire a cserjék kilombosodnak, addigra az apró hagymások is visszahúzódnak pihenőre. Ha jól érzik magukat, maguktól is szaporodni fognak.
Aprócska, de selymes szirmú tündöklő sárga virágaival nem maradhat észrevétlen a salátaboglárka. Sokan gólyahírnek vélik ezt a hozzá valóban hasonló növényt. Ám a gólyahír később nyílik, más a levele, és inkább a nedvesebb, mocsaras területeket kedveli. A salátaboglárka a leghamarabb nyíló évelők közé tartozik, jól elboldogul szárazabb helyeken is, bár a jó vízellátást meghálálja. Hosszú heteken át virágzik. Nevét onnan kapta, hogy zsenge levelei forrázva salátaként fogyaszthatóak, korai vitaminforrásként. Később már káros, mérgező anyagok termelődnek nemcsak a levelekben, de az egész növényben. Kertben inkább ragyogó virágai, korai nyílása miatt örvend megbecsülésnek.
Selymesen fénylő sokszirmú virágokat bont a salátaboglárka; a növény kis párnákat alkot és igen mutatós a levele is
Aranysárga virágtölcsérek tömkelege borítja a téli jázmin még levéltelen szárait
A cserjék között első helyre kívánkozik a téli jázmin (Jasminum nudiflorum). Errefelé már teljes pompájában nyílik ez a sokoldalúan felhasználható cserje. Ha rendszeresen nyírják, kis bokor, vagy sövény nevelhető belőle, de hosszúra növő hajtásai, amelyek hajlamosak legyökeresedni, akár nagyobb felületek takarására, rézsűk megkötésére is alkalmasak. Támaszték mellett függőleges felületeket is  takarhatunk vele, vagy éppen ellenkezőleg, támfalakról lecsüngve is szépen mutat virágzuhatagával. Hajtásai zöld színűek, így télen is kellemes látványt nyújtanak. Igénytelensége miatt utak mellett, körforgalmak beültetésénél is találkozhatunk vele.
Az illatos tündérfa (Chimonanthus) a kevésbé ismert díszcserjék közé tartozik. Nevéhez hűen csodás illatú vörös torkú sárga kis virágai január és március között tömegesen nyílnak a középtermetű bokor ágain. Napos, félárnyékos helyen, normál, jó vízellátású talajban szépen díszlik ez a kevés gondozást igénylő növény. 3-4 méteresre növő, feltörő ágú bokrait szinte nem is kell metszeni, ha túlságosan besűrűsödtek az ágai, akkor virágzás után kissé meg lehet ritkítani. Ősszel sárgásra színeződő leveleivel még egyszer felhívhatja magára a figyelmet.
Illatos tündérfa virágai sötétvörös torkukkal
A virágok, mint apró harangok csüngenek az illatos tündérfa ágain
A húsos som (Cornus mas) is sárgán nyílik kora tavasszal. Elsősorban nem virágai miatt ültetik ezt a hazánkban honos bokrot, amely természetes hatású kertekben kisebb faként, cserjeként, sövényként szolgál. Piros termései ehetőek, magas C-vitamin tartalmúak, melyből lekvár, szörp készíthető, a madarak is kedvelik őket, fontos táplálékforrást jelent számukra a sok, szép piros bogyó. Szép, erezett levelei mutatósak, ősszel sárgán színeződnek. Korai virágzása igen csábító a méhek számára. Sokat tűrő, szép növény, kisebb kertekben is elfér.
A húsos som apró virágai tömegesen mutatnak igazán
Egy-egy rügyből egész csokrocska bomlik ki a som virágában
A varázsmogyoró nevéhez híven varázslatos növény. 3-4 méteres, felfelé törő hajtásrendszerű bokra viszonylag nagy helyet igényel, bár alsó ágai eltávolításával kisebb fává is nevelhető. A metszést azonban nem nagyon szereti, ezért a metszőollót akár el is tehetjük, miután elültettük a bokrot. Nincsenek túlzott igényei, a túl meszes talajok kivételével napos, félárnyékos helyekre bátran ültethető. Különleges, rojtos hatású virágai mellett ősszel még egyszer díszíti a kertet ragyogó sárgás-narancsos lombszínével. Cserjecsoportban, szoliterként mindenképpen érdemes próbálkozni ezzel a még kevésbé ismert szép cserjével!
A varázsmogyoró széles, tölcsér alakú ágrendszert nevel; tavasszal messziről pompáznak virágai
A varázsmogyoró semmihez sem hasonlító rojtos szirmú virágai sárgában, vörös középpel
Varázsmogyoró virágai ragyogó narancsban...
... és vörösben
Végül még egy cserjét említenék, amelyről nem feltétlenül a virágzása jut eszünkbe: a mogyorót. A termetes bokrok finom termése közismert, és sajnos a pollenjei is, amelyek sokaknál allergiát okoznak. Ám ha figyelmesebben megnézzük zöldessárga barkáit, közelről igen szépek, és a virágzó mogyoróbokor messziről is bájos látvány apró, csüngő füzéreibe burkolózva!
A csavart ágú mogyoró télen különleges, csavarodott ágaival díszít, tél végén ugyanolyan barkákkal ékesíti fel magát, mint a közönséges mogyoró
Érdemes a kert kialakításakor egy kora tavasszal nyíló együttest kialakítani. Én a már meglévő mogyoróbokor és kikeleti bangita mellé, amely most csodásan virágzik, húsos somot, és varázsmogyorót fogok ültetni, a tövükhöz pedig ősszel rengeteg krókuszhagymát és hóvirágot. Jövő tavasszal már remélhetőleg együtt fognak pompázni ezek a szép növények!

2016. február 24., szerda

Citromos linzer

Nálunk a karácsonyi desszertek elmaradhatatlan szereplője, szűkebb és tágabb családom egyik kedvence. Citromos, üde ize miatt Húsvétra is nyugodtan elkészíthetjük, jól illik majd a többi édesség közé. A recept egyébként Horváth Ilona szakácskönyvében található, csak azért írom le ide is, mert még senkitől nem hallottam, hogy készítené. Pedig nagyon érdemes! Valamilyen pikáns lekvárral érvényesül legjobban frissessége, nálunk leggyakrabban sárgabarackkal és málnás meggylekvárral készül.



Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
fél csomag sütőpor
1 citrom leve
fél citrom reszelt héja
csipet só
lekvár a ragasztáshoz

Elkészítés:
  1. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukorral elkevert sütőport. Közepébe mélyedést készítünk, ide jön a citromlé és a reszelt citromhéj, valamint a tojás. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Sima, nem ragadós tésztává gyúrjuk. 
  2. Ha van időnk, pihentessük kb. 1 órát a hűtőben, de ha nincs, az sem baj.
  3. Erősen lisztezett deszkán 5 mm vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk tükörszimmetrikus formákkal (csillag, szív, fenyő, bizonyos virágok, pillangó...), amiket össze szeretnénk ragasztani, és bármilyennel, ha keksznek szeretnénk megtartani. A linzernek való formák felét középen kilyukasztjuk.
  4. Sütőpapíros tepsin 175 fokos sütőben kb. 10 perc alatt halványsárgára sütjük, kihűtjük. 
  5. Néhány órával a fogyasztás előtt az összeragasztást is meg kell ejteni, hogy kellően megpuhuljon a keksz.

Nálunk a linzerkenés családi programmá nőtte ki magát, tekintve, hogy dupla adagnál kevesebbért hozzá sem kezdünk. Mindenki kap egy kanalat, egy üveg lekvárt, és kenegetés közben jókat lehet nevetni. Tavaly Karácsonykor történt az eset, az elkövető a férjem volt. Először összeragasztott két lyukas kekszet. Utána két nem egyforma szívet. Végül egy teli és egy lyukas virágot, az aljával felfelé.

2016. február 21., vasárnap

Virágágyások titkai 3. Évelők az évszakok körforgásában

Számomra a kerti évad minden pillanata nagy-nagy öröm forrása. Tél végétől kezdve minden nap lesem a változásokat, figyelem, hogyan bújnak ki a földből, növekednek, majd bontanak szirmot a hagymás virágok, lombosodnak ki a fák, cserjék, miként borulnak virágba az ágyások a tavasz majd a nyár folyamán, hogyan érlelnek később termést, majd hogyan öltenek ősszel színes lombruhát a téli pihenőre készülődő fák és bokrok, hogy aztán a téli nyugalom után minden kezdődjék elölről. A mi égövünk csodás adottsága az évszakok körforgása, olyan változatosságot nyújt, amelyet a trópusok bujasága sem múlhat felül. Az évszakok váltakozása lehetővé teszi, hogy szinte hónapról hónapra átrajzoljuk, átfessük kertünk képét. 
Áprilisban virágzó szőnyeget alkotnak a talajtakaró évelők, mint például az árlevelű lángvirág
Kora tavasszal a hagymás virágok szép kísérőnövénye az égszínkék kaukázusi nefelejcs
Májusban nyílnak a pompás pünkösdi rózsák, itt rövid életű, kétnyári gyűszűvirág és az első rózsák kíséretében
Nyári virágözön cickafarkkal és zsályával
Ősszel az őszirózsák (Aster), varjúháj és kúpvirág kíséretében hosszú hetekig pompáznak; jól kiegészítik őket a magas japánfű kalászai
 A cserjék mellett az évelő növényekkel érzékeltethetjük legjobban az idő múlását, az évszakok változását a kertben. Segítségükkel nemcsak változatossá tehetjük kertünket, de az évszakok során különböző hangulatokat teremthetünk, széles színpalettájukat felhasználva évente többször is átfesthetjük a kertet, ami ez által a szó szoros értelmében sokszínűvé válik, és egyúttal nagyobbnak is tetszik a valóságosnál. Évelők segítségével ezt a játékot a legkisebb kertben is kipróbálhatjuk, ahol nincs hely nagyobb fák vagy cserjék ültetésére. 
Évelőket cserjék kísérőjeként is ültethetünk; itt  narancsszínű sásliliom és vérborbolya alkotnak tüzes párost
A pompás lángvirág akár szoliterként is megállja a helyét, de ágyásokba is jól beilleszthető
 Amióta komolyabban foglalkozom kertészkedéssel, rájöttem, hogy a kertkialakításban az évelők és a cserjék azok a növények, amelyekkel a kert stílusát, karakterét, hangulatát legjobban meghatározhatjuk.  Számomra nem létezik kert évelő virágok nélkül (és persze fák, cserjék, hagymások és egynyáriak nélkül sem…) Az évelőágyások tervezése izgalmas, kreatív tevékenység, hiszen a virágok színe, formája, virágzási ideje, a növények termete, formája, habitusa, levélzete szinte végtelen kombinációs lehetőséget kínál.
Fészkesvirágúakból nyáron igen nagy a választék; a margaréta fehér színe mellett jól érvényesül a kasvirág lángoló narancsvöröse
Nyári évelőágy szín és formagazdagsága
A kerekded bokrokat alkotó párnás növekedésű évelők hihetetlen virágözönnel ajándékoznak meg nyáron
Színekben visszafogottabb ez az ágyás, ám annál izgalmasabb a különböző virágformák hatása
Fejlődésük nyomon követése izgalmas várakozással teli folyamat, velük mindig csempészhetünk valami újat, érdekeset a kertbe. Nagyon sok jól bevált évelő van, amely minimális gondozással beéri, sőt, évről évre szebb lesz.
A sásliliom hosszú életű, hálás évelő, rendkívül gazdag a színpalettája; szép kísérője itt a margaréta és a bordó levelű tűzeső
Sok évelő van, ami könnyen szaporítható, vagy magától is terjed, így hamarosan több tővel is rendelkezhetünk belőlük, ha türelmesek vagyunk, néhány év alatt tekintélyes állományra tehetünk szert, nem kell rögtön sok tőre beruházni. Jól kombinálhatóak egynyári növényekkel, rózsákkal, cserjékkel, díszfüvekkel is. Vannak olyan évelők, amelyek pompájukkal szoliternek alkalmasak, és vannak olyanok, amelyek szerényebb virágaikkal, színükkel vagy lombjukkal kiváló kísérő növények, kiemelik társaik szépségét.
Rózsák fehér szarkalábbal és kék macskamentával
A levendula  kékje csodás kiegészítője a rózsáknak, igazi romantikus hangulatot áraszt
A rózsák klasszikus kiegészítői a függőleges virágfürtöket nevelő évelők, mint a szarkalábak, gyűszűvirágok, vagy harangvirágok
Szinte már túláradó a virágpompa ebben a rózsakertben, ahol a rózsákat sokféle évelővel ültették össze
Egy évelőkkel, talajtakarókkal sűrűn benőtt ágyás alig igényel gondozást, gyomlálni keveset kell, kapálni egyáltalán nem is lehet, legfeljebb némelyik kordában tartására kell odafigyelni, az elvirágzott szárakat kellő időben levágni, és némi tápanyag utánpótlásról gondoskodni. No, meg persze öntözni, de e feladatokat természetesen az egynyári ágyás gondozásakor sem ússzuk meg! 
Egy dúsan benőtt évelőágyban esélye sincs a gyomoknak, ám az elvirágzott szárak visszavágása nem kis feladat
Gyönyörűek a színpompás egynyári növények, ám éppen legnagyobb értékük az, ami miatt mégsem kedvelem a csupa egynyári virágokkal feldíszített kerteket. A hónapokon át tartó egyformaság, állandóság helyett vagy mellett az évelők mindig változó színjátéka az, ami nekem igazán kedves a kertben! Ahogy a régi mondás is tartja: Varietas delectat, a változatosság gyönyörködtet! S mi lehetne változatosabb, mint az évszakok változását tükröző csodálatos  évelők?

Az angol tájképi kertek elengedhetetlen elemei a hatalmas évelőágyások
Vegyes szegélyágyások kísérik a kert határát ebben az elegáns kertben; a cserjék, rózsák és évelők szépen egészítik ki egymást

2016. február 20., szombat

Kókuszos falatok

Ez az egyik első sütemény, amit megtanultam elkészíteni. Már egészen kicsi korunkban besegítettünk Anyunak, a csokimázba mártogatást és kókuszba forgatást nagyon élveztük. Lehet, hogy Anya annyira nem, mert a konyha minden négyzetcentijét összekentük csokival, a padlót pedig egyenletes kókuszréteg borította. Mindenesetre nagyon hálás kis sütemény: kevés és egyszerű alapanyagból áll, robotgép és nyújtófa nélkül, nagyon puritán konyhában is nekiláthatunk.



Hozzávalók:

A tésztához:
20 dkg liszt
20 dkg cukor (kevésbé édesszájúaknak kevesebb)
1 tojás
3 dkg vaj
2 evőkanál méz
1 dl tej
késhegynyi szódabikarbóna

A mázhoz:
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 púpos evőkanál kakaópor
5 evőkanál tej
5 evőkanál rumaroma
20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
  1. A tojást a vajjal és a mézzel elhabarjuk, hozzáadjuk a cukrot, habosra keverjük. Felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet, simára keverjük.
  2. Vajazott-lisztezett tepsiben (kb. fél gáztepsi méretű) 170 fokon tűpróbáig sütjük.
  3. Ha kissé meghűlt, kockákra vágjuk, ízlés szerint kisebbre vagy nagyobbra.
  4. A vajat a cukorral egy lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport, a tejet és a rumot.
  5. A kockákat először alaposan megforgatjuk a csokimázban, majd rögtön a kókuszreszelékben is. Ha túlságosan besűrűsödik a máz, kicsit melegíthetünk rajta.
  6. Egy éjszaka alatt kellemesen megpuhul.

2016. február 19., péntek

Diós-vaníliás égbolt: holdak és csillagok

Egyik kedvenc aprósüteményem, az év minden szakaszában szívesen csipegetek belőle. Dió, vaj és vanília íze keveredik ezekben az omlós kis falatokban. A sütőből kivéve általában alig tudom kivárni, hogy langyosra hűljön. Ne lepődjünk meg, ha sütés közben hirtelen megnő a népsűrűség a konyhában. :) A recept egyébként régi-régi családi gyűjteményünkből való.



Hozzávalók:
25 dkg vaj (ha lehet, nem margarin, de azért azzal sem lesz rossz)
14 dkg porcukor
14 dkg darált dió
36 dkg finomliszt
1 tojás
vaníliás porcukor a forgatáshoz

Elkészítés:
  1. A hideg vajat késsel felkockázzuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a cukrot és a diót, a tojással pedig összegyúrjuk.
  2. Fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
  3. Kisujjnyi vastagra kinyújtjuk és holdacskákat (vagy bármilyen más formát :)) szaggatunk belőle. Mivel lazítószert nem tartalmaz, akár sütipecséttel is díszíthetjük.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsin 180 °C-on világosra sütjük.
  5. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
  6. Jól záródó fémdobozban hosszú ideig friss marad.

2016. február 18., csütörtök

Mesebeli mézeskalács

Tudom-tudom, régen elmúlt a Karácsony. Viszont egyrészt mézeskalácsot nem csak akkorra lehet sütni, másrészt pedig nem szeretném, hogy elkallódjon előletek a receptje. Nekem nem fog, mert már régen beleírtam a receptes füzetembe, amibe szigorúan a bevált ételek elkészítési módja kerülhet. Az idén is (azaz tavaly :)) meggyőződtem róla, hogy ez mindent visz. Ízre, állagra, tartósságra. Volt összehasonlítási alapom, mert 3 félét is kipróbáltam. Nem, ez nem a rögtön puha mézeskalács, hanem az, amelyik sütésnél szépen megtartja a formáját, gyönyörűen lehet díszíteni, és ha egy éjszakára a levegőn hagyjuk, kellemesen megpuhul. Ha előbb nem is, idén Karácsonykor próbáljátok ki, nem fog csalódást okozni.




Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg szitált liszt
16 dkg porcukor
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj)
1 egész tojás és 1 sárgája
2,5 dkg puha vaj vagy margarin
20 dkg folyékony, szobahőmérsékletű méz

Az írókához:
1 tojásfehérje
kb. 15 dkg porcukor
1 mokkáskanál étkezési keményítő
1 evőkanál citromlé

Elkészítés:
  1. A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük. Közepébe fészket formálunk, ide ütjük a tojást és a tojássárgáját, majd a vajjal és a mézzel elhabarjuk. Belülről kifelé fokozatosan hozzágyúrjuk a száraz részt, míg össze nem áll a tészta.
  2. Fóliába csavarva legalább négy órán át pihentetjük a hűtőszekrényben, de akár 1-2 napig is ott hagyhatjuk.
  3. Lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 
  4. A díszítésnél két lehetőségünk van:
    • Ha magokkal (napraforgó, tökmag, lenmag, szezámmag, fenyőmag, puffasztott rizs, szegfűszeg, csillagánizs, mandula, dió, mogyoró, mazsola, más aszalt gyümölcsök, mák...) és/vagy rátét tésztával szeretnénk díszíteni, akkor felverünk 1 egész tojást, azzal kenjük le a mézeseket, és ráhelyezzük, amit éppen szeretnénk. FONTOS: ha mandulát, tökmagot, mazsolát, más aszalványt szeretnénk használni, akkor azokat már hamarabb be kell áztatni, és sütés előtt is vízzel kell kenegetni. A rátét-tészta ugyanúgy készül, csak kevesebb szódabikarbónát tegyünk bele. Díszítés után 220 fokos sütőben 5-6 perc alatt megsütjük.
    • Ha írókázni szeretnénk (cukros tojáshab), akkor szaggatás után azonnal sütjük a mézeseket, ugyanúgy, mint a maggal díszítettet, majd ha kihűlt, akkor dekoráljuk ki. Ehhez 1 szobahőmérsékletű tojásfehérjét addig keverünk kb. 15 dkg alaposan átszitált porcukorral, citromlével és a keményítővel, míg sűrű, fényes, egynemű masszát nem kapunk, ami szálat húz. A fehérje méretétől függően kevesebb vagy több cukor szükséges hozzá. Ha hígnak ítéljük, adjunk hozzá még porcukrot. Ha túl kevés a cukor, akkor hiába húzzuk vékonyan, megfolyik a rajz. De ha túl sok cukrot teszünk bele, akkor szemcsés marad, nem lehet vele szépen dolgozni. Ha elérte a megfelelő állagot, egy tiszta nejlonzacsóba kanalazzuk, melynek előzetesen az egyik sarkán egy apró lyukat vágtunk, majd összefogjuk a zacskót, és az áhított mintát a mézesre rajzoljuk.



A képeken a tavalyi és az idei mézeskalácsaimat láthatjátok.  Egy részük a nagy mézeskalács sütő barátnős estén készült. <3

2016. február 13., szombat

Virágágyások titkai 2. Egynyári virágok

A parkokban, közterületeken járva nyaranta színpompás virágágyásokban gyönyörködhetünk. Az utóbbi években egyre többször különlegességeket is felvonultató, ötletes, fantáziadús, változatos kompozíciókkal is találkozhatunk, melyekben nemcsak a jól ismert virágok, hanem levéldísznövények és díszfüvek is helyet kapnak. A hatalmas és egyre gyarapodó növényválasztéknak köszönhetően az ágyások nagy változatosságot mutatnak, ám közös jellemzőjük, hogy ezek a kiültetések csupa egynyári növényekből állnak.

Élő szobor egynyári virágokkal egy virágkiállításon
Az ilyen ágyások nagy előnye a hatalmas szín- és formaválaszték, a hosszú díszérték, hátrányuk viszont, hogy miután a szezon végén az ágyásokat megtisztítják a díszét vesztett vagy elpusztult növényektől, az esetek nagy részében azok tavaszig üresen árválkodnak.
Muskátli,  rézvirág, bársonyvirág és petúnia viráglabdái között függőleges hangsúlyt képeznek a hamvas zsálya kék fürtvirágzatai
A sövény zöld háttere előtt jól érvényesül a tarka virágok pompája; az eleganciát a virágok és színek ismétlődése adja
 A cserjék közötti hézagokat tölti ki a kék borzaskata; könnyen szaporítható magról, és elvirágzása után borzas magtokjaival is díszít
A hazai kertekben is előszeretettel alkalmazunk egynyári virágokat. Vannak nagy kedvencek, amelyeket igen gyakran fedezhetünk fel, pl. a bársonyvirág, pillangóvirág, rézvirág, petúnia, mézvirág, körömvirág, oroszlánszáj, borzaskata, verbéna, hogy csak néhányat említsek az igen ismert fajták közül.
Rendkívül gazdag a rézvirág (Zinnia) színválasztéka:a  fehér, rózsaszín, sárga, narancs, vörös, bordó számtalan árnyalatában nyílik
A rézvirágnak nemcsak a színe változatos, hanem méretben és formában is sokféle: törpétől magas termetűig, egyszerűtől a telt virágig terjed a kínálat
A törpe dáliákat is magról neveltem tavaly; sajnos későn kezdtek virágozni, viszont kitartottak a fagyokig
Az ártatlan szépségű törpe dália egyszerű virágai sokféle színben nyílhatnak
 Ezek többsége egyszerűen szaporítható magról, akár közvetlenül az ágyásba vetve is, és hosszú időn át töltik meg színekkel a kertet. Sokan azért kedvelik őket, mert szinte májustól a fagyokig virítanak, és minden évben lehetőség van új variációk kipróbálására. Aki szeret ilyesmivel foglalkozni, annak a tél folyamán örömteli tevékenység az elkövetkező szezon virágos kertjének megtervezése. Akinek kedve, lehetősége van, sok pénzt megspórolhat a palánták otthoni nevelésével is, ám az eredmény nem mindig lesz kielégítő, a kertészetekben, piacon megvásárolható palánták általában szebbek, korábban virágoznak, mint az otthon neveltek. 
Az első virág, amit az új kertbe ültettem, a Kleopátra tűje volt; palántáját sajnos kevés helyen árulják, de jó szívvel ajánlom kipróbálásra, nálam nagyon bevált ez a különlegesség!
Fáradhatatlanul virágzott egész nyáron a Kleopátra tűje (Cleome); a növény is egyre bokrosabb lett, és napról napra jelentek meg az új virágok a hajtások végén
A tollas celózia meleg színeivel parkok ágyásaiban találkozhatunk leginkább
Napos, száraz helyen soványabb talajon is hónapokon át virít a porcsinrózsa; könnyen szaporodik magról, legfőbb ellensége a túlöntözés
Nem csoda, hiszen az üvegházak hőmérsékleti és fényviszonyait nem tudjuk utánozni az ablakpárkányon. Az otthoni palántanevelésnek inkább abban áll a jelentősége, hogy a szabad földbe is vethető virágmagokat néhány héttel korábban elvetve, hamarabb kapunk kiültethető növényt, illetve elkerülhetjük a csalódást, amit az esetleg hiányosan kelő szabadföldi vetés okozna. 
Tavaly tavasszal nagy mennyiségben neveltem palántákat, hogy mire átvesszük az új ingatlant, legyen mit kiültetni; a helyben vetés május végén már késő lett volna; a magokat félbevágott WC-papír gurigákba vetettem el, a palántákat "cserepükkel" együtt ültettem ki

Kb hat héttel a kiültetés után kezdtek virágozni a rézvirágaim; nevezik még őket legényrózsának, katonarózsának, vasaskának is

Az egynyári őszirózsa szintén a problémamentesen szaporítható virágok közé tartozik
Azokkal a virágokkal azonban, amelyeket nagyon korán, már január-február folyamán el kell vetni, mint például a nebáncsvirág vagy a mindignyíló begónia, nem érdemes otthon foglalkozni.
A szakkönyvek, vetőmag katalógusok nagyon sok olyan egynyári virágot kínálnak, amelyeket palánta formájában sehol sem nem árusítanak. Csábítóak a csodálatos képek, és a ritkaságok kísérletezésre csábítanak, de fel kell készülnünk arra, hogy a kísérlet nem mindig sikerül, és a végén vagy nagyon hézagos lesz az ágyásunk, vagy mégis a jól bevált fajtákhoz kell folyamodnunk. Természetesen senki kedvét nem akarom elvenni új fajták kipróbálásától, csak érdemes egy B-tervet is készenlétben tartani minden eshetőségre.
Színpompás levéldísznövény a virágcsalán (Coleus); cserepes növényként is tartják, de kertbe kiültetve is érdemes megpróbálni; színei vetekednek a legpompásabb virágokkal
A különböző színű virágcsalánokból önálló ágyást is alkothatunk, félárnyékos helyen is szépen díszlik; hajtásai akár egy pohár vízben könnyen meggyökeresednek, így szaporíthatóak házilag is
Akár vásároljuk, akár magunk neveljük a palántákat, akár a szabad földbe vetjük a magokat, egynyári virágoknál ezt minden évben meg kell tennünk, ami végső soron nem kis költséget jelent, különösen nagyobb ágyások esetén.
Az egynyári virágok sok gondozást is igényelnek, ha azt akarjuk, hogy igazán szépek legyenek. Az ágyást gondosan elő kell készíteni számukra, gyomlálni, öntözni, esetleg tápoldatozni vagy trágyázni kell, kapálni kell, az elnyílt virágokat rendszeresen le kell szedni a vegetációs időszakban. Azonban a sok munkáért kárpótol az a színpompa, amelyet aztán hosszú heteken, hónapokon át csodálhatunk.
A magas bársonyvirág is a könnyen szaporítható virágok közé tartozik; kissé kesze-kusza alakja miatt érdemes elé zömökebb növényeket ültetni, mint például lisztes zsályát, ami színével és formájával is jól kiegészíti

A hófehér, illatos mézvirág kiváló ágyás szegély a magasabb virágok előtt; májustól novemberig ontja a virágokat, kis párnákat alkotva
Bár jómagam inkább az évelőkért lelkesedem, azért minden évben ültetek egynyáriakat is. Nemcsak az ablakládákba, hanem az évelők közötti üres helyek kitöltésére, szegélyként, illetve cserjék közötti helyekre, örökzöldek előterébe. Az elmúlt nyáron az új kertünkbe különösen sokat ültettem, hiszen az előző kertből áthozott évelők még nem nyújthattak gazdag virágzást. Virág nélkül pedig számomra nem létezhet kert!
Nagyon kedvelem a kék virágokat; a lisztes vagy hamvas zsálya csodás kék virágfüzérei bármely más egynyári virág mellett jól érvényesülnek
Késő nyári trió: az őszirózsa kékje és rózsaszínje a csodatölcsér halvány sárgájával szép pasztell színhármast alkot

A csodatölcsér a legkönnyebben szaporítható virágok közé tartozik; nagy fekete magjaiból szép bokros növények és illatos virágok  fejlődnek, melyeknek színe fehér, sárga, rózsaszín, narancs és piros lehet, de előfordulnak foltos és tarka virágok is
 Akár önmagukban, akár kiegészítő növényként az egynyáriak mindenképpen gazdagabbá, színesebbé teszik kertjeinket, ültessünk hát belőlük bátran!