2016. február 24., szerda

Citromos linzer

Nálunk a karácsonyi desszertek elmaradhatatlan szereplője, szűkebb és tágabb családom egyik kedvence. Citromos, üde ize miatt Húsvétra is nyugodtan elkészíthetjük, jól illik majd a többi édesség közé. A recept egyébként Horváth Ilona szakácskönyvében található, csak azért írom le ide is, mert még senkitől nem hallottam, hogy készítené. Pedig nagyon érdemes! Valamilyen pikáns lekvárral érvényesül legjobban frissessége, nálunk leggyakrabban sárgabarackkal és málnás meggylekvárral készül.



Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
fél csomag sütőpor
1 citrom leve
fél citrom reszelt héja
csipet só
lekvár a ragasztáshoz

Elkészítés:
  1. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukorral elkevert sütőport. Közepébe mélyedést készítünk, ide jön a citromlé és a reszelt citromhéj, valamint a tojás. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Sima, nem ragadós tésztává gyúrjuk. 
  2. Ha van időnk, pihentessük kb. 1 órát a hűtőben, de ha nincs, az sem baj.
  3. Erősen lisztezett deszkán 5 mm vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk tükörszimmetrikus formákkal (csillag, szív, fenyő, bizonyos virágok, pillangó...), amiket össze szeretnénk ragasztani, és bármilyennel, ha keksznek szeretnénk megtartani. A linzernek való formák felét középen kilyukasztjuk.
  4. Sütőpapíros tepsin 175 fokos sütőben kb. 10 perc alatt halványsárgára sütjük, kihűtjük. 
  5. Néhány órával a fogyasztás előtt az összeragasztást is meg kell ejteni, hogy kellően megpuhuljon a keksz.

Nálunk a linzerkenés családi programmá nőtte ki magát, tekintve, hogy dupla adagnál kevesebbért hozzá sem kezdünk. Mindenki kap egy kanalat, egy üveg lekvárt, és kenegetés közben jókat lehet nevetni. Tavaly Karácsonykor történt az eset, az elkövető a férjem volt. Először összeragasztott két lyukas kekszet. Utána két nem egyforma szívet. Végül egy teli és egy lyukas virágot, az aljával felfelé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése