2016. február 5., péntek

Virágágyások titkai 1. Helykiválasztás,méret és forma


Február van! Elég a téli merengésből, itt az ideje készülni az új évadra! Ilyenkor már többet süt a nap, észrevehetően hosszabbak a nappalok, és az enyhülő időben lassan kezdenek előbújni az első hagymás növények is. Lelki szemeink előtt már a színes virágokat látjuk, ideje hát kigondolni vagy újragondolni a következő évad virágágyásait. Igaz, a hagymások már ősszel földbe kerültek, vagy akár több éve ugyanott ajándékoznak meg virágaikkal, de az évelő- és egynyári ágyások kialakításának fő időszaka az ősz és a tavasz. Akár új ágyást akarunk létrehozni, akár egy meglévőt átalakítani, most még van idő átgondolni, kialakítani a terveket. (A bemutatott példák az internetről gyűjtött képeim közül valók)
A több évig egy helyben lévő hagymás kiültetéseket évről évre más növényekkel kísérhetjük

 Amikor elkezdünk gondolkodni egy leendő virágágyás tervein, jó néhány kérdés felmerül, amelyekre válaszolnunk kell.
Milyen adottságú a hely, ahová a virágokat szánjuk?
Mekkora ágyást szeretnénk?
Van-e a szépségen túl egyéb funkciója is az ágyásnak?
Egynyári vagy évelőágyásban, netán rózsákkal vagy cserjékkel, díszfüvekkel vegyesen ültetett ágyásban gondolkodunk?
Milyen stílusú ágyást szeretnénk?
Milyen színekben gondolkodunk?
Szeretünk-e és ráérünk-e sokat bíbelődni a virágokkal, vagy inkább kevés gondozást igénylő ágyást szeretnénk?
A kérdések sora természetesen még folytatható, de ezek talán a legfontosabbak, melyek alapján az elképzelésünk kialakításának nekifoghatunk, a többi kérdés majd úgyis jön sorban…
Festői ez az ösvény a ráhajló virágokkal, ám fő közlekedési útvonalnak talán kissé szűk
Hívogató előkert a virágokkal szegélyezett széles járdával
 Az adottságok

Először is szögezzük le, hogy szinte nincs olyan termőhelyi adottság, amelyre ne lehetne megfelelő megoldást találni. A legmélyebb árnyékban ugyan nincs könnyű dolgunk, hiszen a legtöbb virágos növénynek fény kell a virágok kineveléséhez, de még a fák alatti árnyékos részek is benépesíthetőek levéldísznövényekkel, talajtakarókkal, legfeljebb itt be kell érnünk gyengébb virágzással, mint egy világosabb helyen. 
Tüdőfű, kaukázusi nefelejcs, kankalin, gólyaorr: ezek az évelők félárnyékban is szépen virágoznak tavasszal
Pazar virágok ebben  elegáns kertben a fák alatti árnyékban: tollbuga, hortenzia és árnyékliliom színesíti meg a nyarat
Félárnyékos és napos helyekre igen bő a növényválaszték, ezek a legjobb adottságú kertrészek virágágyás létesítésére. 
Napimádó évelők: cickafark különböző színekben, fáklyaliliom,  napfényvirág és díszfüvek késő nyári pompája
 A talajadottságok is fontosak. Általában a jó vízgazdálkodású, humuszos, vályogos talajokon a legkönnyebb dús virágágyást létrehozni, de soványabb, szárazabb körülmények között is elég tág a lehetőségek tárháza. A talaj szerkezete, víztartó képessége minden esetben javítható szerves anyag, például komposzt vagy érett trágya hozzáadásával.
A mi nyarainkon öntözés nélkül nem lesz biztos a siker, még a leginkább szárazságtűrő növények is szebben díszlenek, ha időnként gondoskodunk vízutánpótlásról. Az öntözési lehetőséget is érdemes figyelembe venni a növények kiválasztásánál. Ha például nagyon macerás a rendszeres öntözés, akkor kerüljük a vízigényes növényeket! 
A szürkés levélzet a szárazságtűrő növények jellemzője, a leveleket viaszos bevonat védi az erős párolgástól, mint a levendula és a nyuszifül esetében, melyekhez jól illik a sárga fáklyaliliom
A szárazság mellett ugyancsak problémát jelenthet, ha a terület túlságosan vizes, hiszen nem minden növény szereti, ha állandóan vízben áll a lába. Erre az esetre is van megoldás. Vagy gondoskodni kell a terület vízelvezetéséről, esetleg kiemelt ágyást készíteni, vagy mocsári növényeket kell választani.
Dekoratív és különösen kedvezőtlen talajviszonyok esetén jó megoldás a kiemelt ágyás

Az ágyás mérete és alakja

Amennyiben van rá lehetőségünk, ne aprózzuk el! A két-három palánta ültetésére elegendő törpe ágyásokkal nem lehet igazán szép hatást elérni. Ahol tényleg csak ennyi hely van, ott talán érdemesebb egy nagyobb edényt kihelyezni, amibe a virágokat ültethetjük. Így, környezetéből kiemelve hatásosabb lesz a kompozíció, mint ha csak a földben árválkodna néhány palánta. 
Akár több évre szóló és télen is látványos évelő összeállítás, az örökzöld mellett hunyor és tűzeső adja a színt

Látványos hagymás kollekció is helyet kaphat nagy cserepekben; az összeállítást évszakonként lehet változtatni

Pompás virágtál egynyáriakból; ha fagyálló az edény, télire is be lehet ültetni
Ha már virágágyás, akkor legyen legalább néhány négyzetméter, amely minimum egy méter széles, mert akkor már több sorban magasság szerint tudjuk elrendezni a növényeket, ami a térérzetet jelentősen növeli.
Nagyobb felületen jobban érvényesülnek még a kis termetű növények is,  ha nagyobb foltokba ültetjük őket
A hatás akkor lesz a legjobb, ha hátulról előre magas, középmagas és alacsony virágokat ültetünk. A virágágy hátterét adhatja egy sövény vagy cserjesor, de lehet éppen a ház fala vagy a kerítés. 
A növények magasság szerinti elrendezése növeli a térérzetet
Lehet gyeppel körülvett szigetszerű ágyást is kialakítani, ekkor a magasabb növények középre is kerülhetnek, de az is szép megoldás lehet, ha egy díszfa tövét ültetjük körbe virágokkal. Itt is ajánlatos inkább nagyobb körben gondolkodni.
A kisméretű ágyásoknál hatásosak az élénk színek, és a szabályos elrendezés, ám nem érdemes két-háromféle színnél vagy növényfajtánál többet összeültetni, mert az eredmény zavaró lesz
Az ágyás alakja is sokféle lehet. Formális kialakítású kertbe a mértani formák illenek legjobban: téglalap, kör, ellipszis. Ekkor ügyelni kell az ágyás szegélyének kialakítására is, hogy az mindig rendezett képet mutasson. 
Formális mértani kertekben az ágyások pontos szegélyezést kívánnak, erre általában valamilyen sövény szolgál, évente többször kell nyírni, hogy szép legyen
Kötetlen kialakításnál előnyösebb a természetes lágy formákra törekedni, az ágyás lehet szabálytalan, hullámos, íves. Persze túlzásokba nem érdemes esni, a nagyon mesterkélt formák éppen a természetes hatástól fosztják meg a kompozíciót. 
Lágyan ívelő ágyás, melynek szélét kéregmulcs takaró választja el a gyeptől
Az élesre vágott ágyásszél eleganciát kölcsönöz a kertnek; az ágyások érdekessége, hogy virágok helyett főleg színes lombú növények pompáznak bennük
A rózsaágyást épített szegély keretezi, melynek szigorúságát oldják a ráomló talajtakaró virágok
A kötetlen kialakítású ágyásoknál a szegély is lehet „laza”, nem kell feltétlenül „élére vasalt” legyen. A legfontosabb, hogy az ágyás alakja, mérete, stílusa illeszkedjék a kert és a ház stílusához, méretéhez, arányaihoz, mert így teremthető meg a harmónia.
A kamcsatkai varjúháj egészen alacsony növésű szegélynövény, káprázatos virágszínnel
Virágágyak szegélyeként jól használhatók az alacsony, párnásan növő növények, mint itt a szegfűfélék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése