2016. június 27., hétfő

A világ legfinomabb túrós sütije

Gyerekkori kedvenc süteményem, amit sosem lehet megunni! Nem mellesleg nagyon mutatós is.


Reszelt túrós

Hozzávalók:

A tésztához:
 
45 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
2 evőkanál keserű kakaópor
1 nagy tojás

A töltelékhez:
1 kg túró
1 kis pohár tejföl (15 dkg)
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
3 evőkanál búzadara
mazsola ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
4 tojás sárgája és felvert habja

  
Elkészítés: 
  1. A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral. A margarint kicsi kockákra vágjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. Hozzákeverjük a többi száraz hozzávalót is. 
  2. A közepébe fészket formálunk, oda ütjük az egész tojást. Innen kissé nehezebb a dolgunk, ugyanis egy tojásnak kell átnedvesítenie az összes száraz anyagot! Ezért késsel elkezdjük keverni a tojást, és mindig csak annyi száraz anyagot kutyulunk bele, amennyit felvesz. Mikor már késsel nem megy, a kezünkre váltunk, és fokozatosan adagoljuk a lisztes keveréket, mindig csak akkor, ha a formálódó tészta összeállt és nem esik szét. Jó pár perc alatt azért menni fog. Ha esetleg végképp nem megy, kevés tejjel segíthetünk rajta. 
  3. Ha megvan, akkor a tésztagombócot tiszta zacskóba tesszük, és néhány órára (vagy akár egy egész éjszakára) mehet a hűtőbe. Ha sietünk – és én most siettem -, akkor küldjük kb. másfél órára a fagyasztóba, úgy is működik.
  4. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, a tejföllel lazítjuk, elkeverjük benne a lisztet és a búzadarát, a cukrokat, a tojások sárgáját, a megtisztított mazsolát és a reszelt citromhéjat. 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan fellazítjuk vele a masszát. 
  5. Előveszünk egy nagy gáztepsit, alaposan kikenjük margarinnal és kilisztezzük, vagy egyszerűen sütőpapírral béleljük. Fogjuk a tésztát, elfelezzük, és az egyik darabot durva reszelőn a tepsibe reszeljük, egyenletesen elterítjük. Ha véletlenül nem jutna mindenhová elég, akkor a maradék tésztából adhatunk hozzá – legfeljebb a tetején kevesebb lesz, de nem lesz baj.
  6. Ha megvan, mehet rá a túró, egyenletesen, majd a tetejére ismét tésztareszelék kerül. 
  7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük, míg meg nem kérgesedik a teteje, és a kibukkanó túrótöltelék picit megpirul. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsült-e. Ha kihűlt, nagyon szépen lehet szeletelni.
Higgyétek el, nem bonyolult, leírni tovább tartott, mint megcsinálni. :) Elég nagy adag lesz, ezért rettentő kiadós is, ha valaki kevesebbet szeretne, nyugodtan felezze a mennyiséget. További pirospont, hogy igazán keveset kell utána mosogatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése