2016. június 21., kedd

Hamisítatlan vidéki hangulat



Ezúttal barátaink kertjét szeretném bemutatni kedves olvasóinknak. Telkük, és a rajta lévő kis ház városunktól néhány kilométerre található, egy pár ezer lelkes faluban. Annak idején fiatal párként jutottak a telekhez, és egy kis házat építettek rá, amely a falusi hagyományokat őrizte már kezdetektől fogva. A harmadik gyermek születésével már igazán kicsi lett a ház. Barátaink pár év múltán beköltöztek a városba, de maguk építette fészküktől nem akartak megválni, így megtartották hétvégi háznak. Szinte az egész nyarat kint töltik, hiszen a városhoz való közelsége lehetővé teszi a napi bejárást. A kertet az első pillanattól kezdve szeretettel és az évek múlásával egyre nagyobb hozzáértéssel alakították ki. Arányérzékük és szépérzékük jó vezérfonalnak bizonyult a fák és bokrok telepítésekor. Különösen tisztelendőnek és követendőnek találom, ahogy az idős fákhoz ragaszkodnak, csakúgy, mint a kertben fellelt régi tárgyakhoz.
Az öreg cseresznyefa legalább nyolcvan éves, de még mindig hozza ízletes gyümölcsét évről évre
A kertben talált régi használati tárgyak a ház falán kerültek kiállításra
A legtöbb fa és cserje azonban, amelyek mára termetes példánnyá nőttek, apró csemeteként kezdték: karácsonyfaként, az első gyermek nevét viselő, születésekor ültetett boglárkacserjeként, magoncként a kert határára ültetett fekete fenyőként, az első kertünkből a költözéskor átmentett és barátainknak ajándékozott nyáriorgonaként, a szinte husáng korában ültetett selyemakácként, és még sorolhatnánk a rengeteg növényt, amelyek mind nagy megbecsülésnek örvendenek.
A nagyra nőtt selyemakác (Albizia) filigrán lombja egzotikus elemet visz a kertbe
Az eredeti kert ma már a nagyra nőtt fáknak és cserjéknek köszönhetően inkább árnyékos jellegű, a fák és bokrok ügyes elhelyezése révén hangulatos zugok kínálnak lehetőséget az elvonulásra.
A fák lombja különleges fény-árnyék hatásokat hoz létre
Ez a kertrész jobbára árnyékos; a nagyra nőtt fák és cserjék sok kisebb zugot hoztak létre az évek során; a fák alját talajtakaró növények népesítik be
A gyerekek egykori játékszere ma hangulatos díszítőelem ebben a rejtett zugban
A ház mellett alakították ki a diófa és öreg cseresznyefa árnyékában a főleg nyáron virágzó cserjékkel körülvett nagy teraszt. A közelében tűzrakó helyet alakítottak ki, amely nyaranta a bográcsolás, szalonnasütés színtere.
Az árnyékos terasz körül gyöngyvessző, cserjés hortenzia, pimpó és más cserjék virágoznak
Már a bejárat is mutatja: itt vendégszerető házigazdák laknak!
A kaputól téglával kirakott járda vezet a házig, mellette jobbról-balról szép növénycsoportok, cserjék, évelők, öreg fatönkökön elhelyezett virágtartók kínálnak szép látványt és járulnak hozzá a barátságos fogadtatáshoz. A járda mellett található a kis tó is, amely a házigazda saját keze munkáját dicséri. Mellette pad várja a szemlélődőt, és reggelente itt fogyasztják el a kávét is, nyugalmas kezdést adva a dolgos napoknak.
A dús növényzet között itt-ott rálátni a csöppnyi tóra és a partján pihenésre hívogató kerti padra
A tavat szinte már teljesen elrejti a köré ültetett növényzet, emiatt tervezik ennek átalakítását, esetleg a tó bővítését is. A tó felől nézve szinte szédítő perspektívát nyújtanak a lépcsőzetesen emelkedő növények, amelyeknek sorát a kert végén két magasra nyúló fenyő zárja. Olyan a hatása, mintha maga a telek egy hegyoldalra futna fel.
Kilátás a tótól a telek vége felé: a fénykép nem adja vissza teljesen a valóságos térérzetet és magasság-hatást
Néhány évvel ezelőtt módjuk nyílt megvásárolni a szomszéd telket is a rajta lévő, bontásra ítélt öreg házzal. A két telek egyesítésével most már igazán tágas kert veszi körül a házat. Az új kertrész rengeteg munkát adott: a bontás, a kertben felhalmozott temérdek lom elszállítása hosszú időre biztosította a feladatot. Ám ugyanakkor új lehetőségek is feltárultak. Az elhanyagolt portán számos értékes növény is megbújt, hatalmas epres és málnás, gyümölcsfák, virágok bukkantak elő a telek „kipucolása” során. És nagy meglepetésre az öreg ház pincéje, ami csaknem teljesen ép volt. Ennek új bejáratot építettek, a tetejét pedig, miután le kellett betonozni, hogy az egykor fölötte lévő ház elbontása után ne ázzon be, ma hangulatos napozó teraszként használják. Itt kiválóan érzik magukat a napfényimádó muskátlik, leanderek, szerelemvirág és ólomvirág. A kényelmet raklapokból saját kezűleg készített rusztikus bútorok biztosítják.
Gyönyörű rózsa őrzi a pincelejáratot
A pince tetején kialakított terasz; a raklapokból készült ülőhelyek nagy párnákkal tehetők kényelmessé
A kemence fehérre meszelt búbja, a rusztikus tégla és a kemence fölé ácsolt fa védőtető harmonikus és természetes hatást nyújt
Lépőkövek vezetnek a terasztól a virágokkal körülvett kemencéig; itt minden a háziak keze munkáját dicséri
A hangulatos terasz mellett kapott helyet a szintén házi kivitelezésben készült búbos kemence, amelyben vendégváró finomságok készülnek. A rusztikus tégla, fa és meszelt agyagfal igazi falusi hangulatot, vidéki bájt árasztanak. Környékén rózsabokrok csábítják az arra járót. Veteményes is van, amelyben virágok is nőnek békés egyetértésben a paradicsommal, zöldbabbal, cukkinivel, és a többi zöldséggel. Igazi falusi kertbe illő növényeket ültettek ide: dáliát, büdöskét, rézvirágot, mézontófüvet, de fűszernövények is színesítik és illatosítják a konyhakertet.
A veteményes a zöldségek mellett virágokat is terem
A mézontófű (Phacelia) különleges virágai vonzzák a méheket
És persze elmaradhatatlan a cickafark, levendula, bazsarózsa, lángvirág, mocsármályva, amelyeknek hatalmas bokrai nőnek a kert különböző részein. Bármerre járunk, mindenhol szembe tűnik a házigazdák szépérzéke, a törekvés a múlt értékeinek megőrzésére, és a fiatalos ötletesség egyaránt.
A gyerekek idejéből maradt kerámia gombák most is ott "nőnek" az öreg almafa tövében
Sokfelé találkozunk bájos részletekkel, mint itt a kis csibét formázó növénytartóval a lámpa tövében
A kibővült kert persze még sok munkát kínál, vannak még elvadult részek, melyeknek „megszelidítése” a következő időszak feladata lesz, de ami eddig megvalósult, már az is egy csöppnyi édenkert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése