2016. december 28., szerda

Visszatekintő: 2016 legemlékezetesebb kerti pillanatai



Év vége felé szokás mérleget vonni az év eseményeiről, visszatekinteni az elvégzett munkára, hogy ez alapján lehessen terveket kovácsolni a következő esztendőre. A csendesebb téli időszakban, amikor kezd hiányozni a kerti munka, a színek, virágok, illatok már csaknem feledésbe merültek, különösen jóleső a meleg szobában böngészgetni az év során készült képek között. Jó látni az elvégzett munkát, áttekinteni a kert fejlődését, és újra élni a legszebb pillanatokat. Ez a visszatekintés arra is alkalmas, hogy észrevegyük a hibákat, hiányosságokat, ötleteket ad a további fejlesztésekhez, mint ahogy nekem is rengeteg ötletem támadt már a képek nézegetése közben. Az így támadt gondolataimat feljegyzem, aztán a téli időszakban lesz időm mérlegelni, és kialakítani a további elképzeléseket. Most azonban lássunk egy kis összefoglalót az elmúlt kerti évad emlékezetes eseményeiből!
Január elején az irtás után
A január elején tett kerti sétából a kidöntött fák, a szanaszét heverő ágak, vesszők kupacainak inkább lehangoló, mint szép látványa ragadott meg. De ez a pusztítás jelentette az új kezdetet a kertben, és a romok eltakarítása után a tavaszi sarjadás már sokkal barátságosabb képet mutatott.
Kora tavaszra már túl voltunk a romok eltüntetésén
Áprilisban a gyümölcsfák virágzása a legszebb látványok egyike
Az előkert virágait még az előző tulajdonos ültette
Aztán lassan életre keltek a virágágyások, amelyek még az előző évi rohamban lettek kialakítva, amikor is a régi kertből áthozott évelők egy nagy ágyásba kerültek, és a tavaly beszerzett növények is helyet kaptak közöttük. A tavaly ősszel elültetett hagymás virágok, és az előző tulajdonos által telepített növények szép tavaszi virágzást varázsoltak a kertbe.
A kaukázusi nefelejcset és tulipánt az előző kertből hoztuk
Hatalmas virágbugákat hozott az illatos orgona a diófa alatt; ősszel átültettük egy naposabb helyre
A haranglábakat szintén a korábbi tulajdonostól örököltük meg
Tavaly ősszel ültetett tulipánok és árvácskák
Májusban készült el a kerti tavunk, ami nagy előre lépést jelentett a kert kialakításában. Sok-sok örömet okozott és persze sok munkát is adott, hiszen a tó elkészülte után a tágabb környezet kialakítása már ránk várt. Lépésről lépésre ültettük be az üres területet, alakítottunk ki ösvényeket és megépítettük a sziklakertet, amely a tó környékét a kert felé, a déli oldalon határolja. Őszre már megerősödtek az itt elültetett évelők, díszfüvek és cserjék, némelyikük virágzása egészen látványos volt.
Hatalmas földkupac keletkezett a kiásott tómeder mellett
A frissen elkészült tó tágabb környezete még további munkát igényelt
Pár hónappal később már a tó környezete is átalakult, a növények szépen fejlődésnek indultak
Egyetlen virágot hozott ez a tündérrózsa, amelyet kedves unokahúgoméktól kaptam nyár végén
Nyáron befejeződött a tó környékének kialakítása, már csak a sziklakert beültetése volt hátra
Ez a tengerparti pázsitszegfű még decemberben is virágzott a sziklakertben
Időközben ragyogó virágpompát adtak a tavaly ültetett évelők: lángvirágok, veronikák, füzérajkak, kúpvirágok, kasvirágok, ligeti zsályák, szegfűk és sásliliomok, hogy csak néhányat említsek. Emlékezetes volt számomra a macskahere virágzása, melyet a régi kertből hoztunk, de eddig még sosem virágzott.
A pünkösdi rózsát megörököltük, a ligeti zsályát én ültettem tavaly
Kis-ázsiai macskahere különleges örvös virágai
Orbáncfű és sásliliom együttese; az összeállítás a régi tulajdonost dicséri
Bíbor kasvirágok különböző színekben; a tavaly ültetett növények szépen virágoztak
Lángvirág és füzérajak együttese; mindkettő az előző kertünkből származik
Öntözés kora reggel
Az egyik legszebb dáliám
Ezt a csodás liliomot cserepes növényként kaptam, két év után tavaly ősszel ültettem ki a kertbe; Megérte!
Arany ragyogás a kúpvirág körül
Novemberben még nyílt a kiültetésre váró cickafark
A nyár másik nagy eseménye a medence helyének kialakítása volt. Bár az építési munkát szakemberre bíztuk, a területet övező rézsű kialakítása és beültetése, a maradék föld elrendezése már a mi feladatunk volt. Nyár végén aztán elkészült a lépőkövekből álló kerti ösvény is.
Elkészült a medence; körülötte a rézsűn jövőre már dús virágzásra számítok
Tájkép december végén; január óta kissé megváltozott a látvány...
Az ősz főleg az évelők virágzása révén volt látványos, hiszen a szép lombszínt és termésdíszt adó cserjéink még elég kicsik. Az első fagyos reggelek csodás hóharmat köntösbe öltöztették az utolsó virágokat.
Idén ültetett krizantém
Az első fagyos napon
Az év utolsó nagy nekirugaszkodása a faház mellett az ösvény két oldalán húzódó rózsaágyás kialakítása és beültetése volt. Ez már bizony december elejére csúszott át, és nagy szerencsénk volt, hogy az időjárás kegyes volt hozzánk, így is egyetlen hétvégén kellett elültetni a csaknem kilencven tő rózsát. Azóta pedig az utóbbi években szokatlanul kemény téli hidegben csak az utóbbi néhány napon engedett fel a fagy.
Zúzmarába öltözött a kert; itt már látszik a faház mellett kialakított rózsaágyás
Az év utolsó napsütéses napjain jóleső dolog volt körbesétálni az átalakult kertben, és persze az eddigi eredmények felett érzett öröm mellett már azon jár az eszem, hogy milyen munkák várnak majd a következő évadban, és mennyivel szebbek lesznek a növények és virágok jövőre!
Minden kedves olvasónknak sikeres és kerti örömökben gazdag új esztendőt kíván: Galagonya
A tó vizén tükröződő naplemente az egyik legszebb téli látványosság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése