2017. február 19., vasárnap

Kerttervezés ideje: Hangulatos pihenőhelyek



Ahhoz, hogy a kertben ne csak a munkát élvezzük, hanem a munkánk gyümölcsét is, szükség van pihenőhelyekre.
Nem biztos, hogy a kerti pihenőhelyről ez jutna eszünkbe, de miért is ne?
Ha már pihenőhely kialakításán gondolkodunk, tervezzünk mindjárt legalább kettőt! Az egyik legyen nagyobb, ahol elfér a család vagy baráti társaság, a másikat pedig a csendes elvonulásnak szentelhetjük, ahova jól esik félrehúzódni, pihenni, olvasni vagy csak éppen szemlélődni. A nagyobb pihenőhelyet érdemes egy burkolt felületre állandó helyre telepíteni, a másik, vagy többi pihenőhely azonban lehet ideiglenes is. Ennek legegyszerűbb módja, ha egy kerti széket vagy padot mindig oda állítunk, ahol éppen a legszebb látványt nyújtja a kert.
A virágágyásba helyezett padon akár munka közben is megpihenhetünk
A fa árnyékából jól esik szétnézni a virágzó kerten
Ezt a látványt kár lenne elmulasztani, közben a padon sütkérezhetünk az őszi napsütésben
Nagy kertben persze van mód több helyen is kialakítani állandó ülő-, vagy éppen fekvőhelyet, s akár mindegyiket más-más hangulatúra lehet hangolni, kihasználva a hely adta lehetőségeket. Akárhány pihenőhelyet alakítunk is ki, van néhány általános szempont, amiket érdemes megfontolni. Az itt bemutatott képeket az internetről gyűjtöttem.
Az első és legfontosabb a megfelelő hely kiválasztása. Ha étkezésre is alkalmas helyet akarunk, akkor célszerű azt a kerti sütő-főzőhely közelében kialakítani, hogy ne kelljen az étellel túl sokat szaladgálni a kertben, ráadásul így a társaság már a sütés-főzés folyamatánál jelen lehet.
Jó ötlet a támfalba épített pad, mely egyben kényelmes hely a szalonnasütéshez is
A biztonságos étkezéshez stabil asztalra és székekre van szükség, amit persze a füvön is fel lehet állítani. A szüleim kertjében például nincs állandó étkezőhely kialakítva, mégis nagyszerű családi partikat szoktunk tartani. Ilyenkor a létszámnak megfelelő számú asztalt és székeket viszünk ki a hatalmas diófa árnyékába.
A hely kiválasztásánál gondoljunk a fény-árnyék viszonyokra is! Nyári melegben nélkülözhetetlen az árnyék, tavasszal és ősszel, vagy kora reggel, illetve estefelé azonban bizonyára élvezzük a napfürdőt. Lehet pihenőhelyet szentelni egy-egy szép látványnak, kilátásnak, a felkelő vagy lenyugvó nap sugarainak, vagy éppen a csillagos ég fényeinek.
Kiváló pihenőhelyet nyújt egy kerti hinta
Árnyékról gondoskodhat egy fa lombja, egy napernyő, kifeszített vászonvitorla, de lehet épített tető is a pihenőhely fölött pavilon, lugas vagy pergola formájában.
Ehhez hasonló kis pihenőt akár a szerszámos bódé hátsó falánál is ki lehet alakítani
Romantikus kis pihenőhely, melyet akár a kerítésbe is illeszthetünk
A virágok között bújik meg a kis pavilon
Szintén fontos szempont a megfelelő védettség biztosítása. Általában nem szeretünk nagy, nyílt térség közepén üldögélni. Biztonságérzetet ad, ha hátulról, esetleg oldalról is védett a pihenőhely. Ezt a védettséget nyújthatja a házfal vagy a kerítés, egy fa, sövény, vagy növénysáv. A megfelelő védettség, takarás különösen fontos a csendes elvonulásra szánt pihenőhelyen.

A kert rejtett zugában bújik meg ez a kis pihenőhely
A falak védelmet biztosítanak a ennek a tágas étkezőhelynek
A növények és a faelemek védettséget és meghittséget adnak ennek az étkezőhelynek
Az alacsony kőfal és a ráhelyezett cserepes virágok teremtik meg a védettség érzetét ezen a romantikus pihenőhelyen
Egy pergola kiváló választás a pihenőhely fölé. Tartóoszlopai és teteje révén olyan érzést kelt, mintha szobában lennénk, ezáltal biztosítja a kellő védettséget, lamellái árnyékolnak, és érdekes fény-árnyék hatást nyújtanak. 
Az alacsony téglafal és a pergola teremti meg a szobaszerű hangulatot, miközben a tujasövény takarást és védelmet biztosít
Szoba a kertben; a rácsos elemek védettséget, de egyben átlátást is biztosítanak
Magas növények, pergola és a rácsos védőfal együtt teszik kellemessé ezt a pihenőhelyet
Növényekkel befuttatva, vagy ámpolnákat ráaggatva fel is öltöztethetjük, ezzel egyszersmind könnyen be tudjuk illeszteni ezt az épített elemet a kertbe.  
A pergolára futónövény kapaszkodik és ámpolnák is helyet kaptak rajta
A kerítéshez kapcsolódó pergola és a sok növény kellemes, védett helyet ad a délutáni kávézáshoz

Kellő figyelmet kell szentelni a pihenőhelyet körülvevő növényeknek is. Egyaránt fontos a méret, a forma, a szín, sőt, az illat is, hiszen ezek alapvetően befolyásolják a hely hangulatát!
Itt lehet élvezni a szín- és illatáradatot!
A növények legyenek méretükben arányosak a pihenőhellyel, biztosítsák a kellő takarást vagy éppen kilátást, és semmiképpen ne legyenek szúrósak! (Ez alól a rózsa talán kivételt képezhet...) Olyan növényeket válasszunk, amelyek az évnek abban az időszakában mutatnak legjobban, amikor a pihenőhelyet használjuk. A csendes elvonulásra szánt helyhez visszafogott színeket használjunk, a társas összejövetel helyszíne lehet élénkebb, tüzes vagy tarkább színvilágú is. Az összhatás kiteljesítéséhez fontos a célnak és stílusnak megfelelő kerti bútor is. Ennek kiválasztásánál ügyeljünk a harmóniára, a pihenőhelynél felhasznált anyagok és színek összhangjára.
Ezt a trópusi hangulatú étkezőhelyet védőn ölelik körül az ívesen összekötött faoszlopok
A fatároló és a magasított ágyások nyújtják a kellő védelmet és díszletet ennek a pihenőhelynek, amely szűkös helyen nagyon praktikus
A pihenőhely kialakításakor, bár nem elsőrangú, mégis fontos szempont lehet, hogy az épített elemek a téli kertben különösen fontos szerepet játszanak. A kert struktúrája ilyenkor még inkább szembetűnő, mint nyáron. A burkolt felület, lugas, pergola, a télen is kint maradó kerti bútor fontos látványossággá léphet elő, különösen hóval borítva.
Saját kertünkben mi is több pihenőhely kialakítását képzeltük el. A méretes teraszon kívül a medence mellett alakítottunk ki egy napozó helyet, és a tó mellett megtalálta már a helyét egy pad. Tervben van még egy árnyékos üldögélő hely a diófa alatt, de ennek kialakítása még nem körvonalazódott pontosan. A nyár folyamán majd ezeket is bemutatom. Addig is jó tervezgetést mindenkinek!

2 megjegyzés:

  1. Mindegyik gyönyörű és hívogató. A kertünk adottságaihoz lehet igazítani a pihenőhelyet.

    VálaszTörlés
  2. Minden kertben meg lehet találni a jó megoldást, ami passzol az igényeinkhez, a stílusunkhoz, a lehetőségeinkhez. A lényeg, hogy élvezzük a kint töltött órákat.

    VálaszTörlés