2017. február 25., szombat

Tavaszcsalogató



Ma volt az első igazi tavaszi nap, amely végre elhitette velünk, hogy ez után a hosszú, kemény tél után lesz még kikelet! Bizonyára nem vagyok egyedül a tavaszváró hangulattal, hiszen a sok szürkeség után mindannyian vágyunk a színekre, a hideg után a nap melengető sugaraira.
Amíg a tavasz beköszöntére várunk, inspirálódjunk az internetről gyűjtött képekkel, hátha adhatnak néhány ötletet, vagy egyszerűen csak tekintsük jóleső jutalomnak a kerti munka után!
Számos kora tavasszal nyíló fa és cserje van, amelyekkel ilyen virágpompát varázsolhatunk a kertbe; a rododendron a legszebbek közé tartozik
A virágzó magnólia egymaga is varázslatossá teszi a tavaszt
A szikrázóan kék ég és a csodás napsütés a hűvös szél ellenére is kicsalogatott a kertbe, és jólesően nézelődtem, mert bizony már látható jelei vannak a közelgő tavasznak! A fűben kinyíltak a hóvirágok, amelyeket még az előző tulajdonos ültethetett. Sajnos alig néhány szál van belőlük, ezért el is határoztam, hogy ősszel nagyobb mennyiségben telepítek majd a bokrok alá.
A hóvirág szépen mutat a sárga téltemető társaságában, ősszel én is ültetek majd
Egy-két hét múlva hasonló látványra számítok a kertünkben
A krókusz különösen alkalmas arra, hogy a gyepen elszórva ültessük el; mire sort kell keríteni a fűnyírásra, addigra már nagyjából visszahúzódik a növény
A tavaly az elegyengetett vakondtúrások friss földjébe ültetett krókuszok viszont szépen bújnak már, remélem, hogy egy-két hét múlva vidám kék-sárga virágözönnel köszöntenek majd! És persze abban is reménykedem, hogy megtalálják a helyüket, és évről évre egyre nagyobb foltokat fognak alkotni a fűben…
A nézelődés után úgy döntöttem, hogy itt az ideje megkezdeni a kerti évadot. Mire beköszönt a tavasz, és kinyílnak az első virágok, addigra már legyenek eltüntetve az előző évad és a tél nyomai!
A hunyor hosszú életű évelő, amely enyhébb időben már tél végén virágozni kezd
Tavasszal több héten át nyílik a hunyor, amely akár főszereplője is lehet a kertnek
A hunyorok színskálája a zöldes fehértől a sötétbordóig terjed; jól kombinálható hagymás virágokkal
Az ibolya apró virágai csodálatos illattal töltik meg a kertet
Így aztán elkezdtem kitakarítani a nagy évelőágyást és a tó körül is levagdostam a díszfüvek elszáradt szárait és a tavalyról megmaradt évelő szárakat. Volt belőlük bőven. Ősszel nem szoktam levágni őket, részben mert egy részük a tél folyamán is díszít, részben, mert védelmet nyújt a növény tövének, és nem mellékesen sok állatnak, rovarnak, madárnak nyújtanak élelmet, menedéket a téli hónapokban. Mostanra azonban betöltötték hivatásukat, és díszüket is vesztették. A szárak levágása nemcsak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, hogy a fiatal hajtások fényhez, levegőhöz jussanak.
A tavaszi évelők jól kombinálhatóak a hagymás virágokkal
Különleges színhatást ad a narancssárga és a lila tulipán, melyet a világoskék nefelejcs lágyít; a háttérben a narancsosan kihajtó gyöngyvessző egészíti ki a képet (Spiraea 'Goldflame')

Hagymásokkal és tavaszi évelőkkel gazdagon beültetett kert
Nálam az évelők között sok virághagyma is el lett ültetve, most már ezek is kezdenek előbújni. Innentől kezdve izgalmas lesz nap, mint nap figyelni, hogy hol, mi kezd hajtani, növekedni, mikor kezd virágozni?
A primula vagy kankalin az év első évelő virágai közé tartozik; jól kombinálható hagymásokkal is
Kankalinokkal erdőszéli hangulatot teremthetünk a kertünkben
A kankalinok a kerti tó partján is jól mutatnak
Szinte hihetetlen, de némelyik gyomnövény már virágzik! A tavaszi ágyástakarítás során kiderül, hogy bizony vannak gyomok, amelyek jól átvészelték a telet, ilyenkor még időben meg lehet fékezni az elburjánzásukat. A tyúkhúr nagyon korán erőre kap, ha nem iparkodunk, egykettőre elborítja a talajt a neki kedvező helyeken. A tarack is alattomosan terjed, de most még a fagy által fellazított talajból jó eséllyel ki tudjuk húzni a messzire hatoló nyúlványaival együtt.
Ha nem akarunk az ágyás gondozásával bajlódni, hagymásokat a fűbe is telepíthetünk; ekkor azonban várni kell a fűnyírással, amíg a leveleik elfonnyadnak
Tavaszi virágokat cserépbe, dézsába is telepíthetünk, így a teraszon is élvezhetjük az év első virágait
Néhány hét múlva már látni fogjuk, hogy az évelők rendben kihajtanak-e, s veszteség esetén lesz idő pótolni őket, vagy a szükséges átültetéseket is meg lehet kezdeni. Lassan elő lehet készíteni az egynyári virágok helyét is az ágyásokban, akár az évelők közötti üres foltokba, akár önálló ágyásba szánjuk őket. Ideje lesz számba venni, hogy milyen, és mennyi növényre lesz szükség, be lehet szerezni az elvetendő magokat. A helyben vetéshez korán van még, és ha saját magunk akarunk palántát nevelni, akkor sem kell elkapkodni a dolgokat, de méricskélni, számolgatni, tervezgetni már lehet.
Tulipánok és jácintok: nemcsak színekkel, de illatokkal is megtöltik a kertet
Tulipánokkal szinte végtelen számú színkombinációt alkothatunk
Narancssárga és fehér: üde, mégis elegáns színkombináció
Az évelőágy hézagait bátran ültessük be hagymásokkal, a hatás nem marad el!
Klasszikus páros a tulipán és a nefelejcs; évelő változatával hosszú évekre szóló ágyásokat alakíthatunk ki
Az elkövetkező hetekben a metszőollót is elő lehet venni. A gyümölcsfák metszését is el lehet majd kezdeni, és a cserjéket is ráncba kell szedni. Persze csak azokat, amelyek később nyílnak, mert a kora tavasziakat csak virágzás után szabad metszeni, ha gyönyörködni szeretnénk a virágaikban. A sérült, beteg ágakat, vesszőket minden cserjéről el kell távolítani virágzástól függetlenül. A nyári orgonát és a kékszakállt nagyon alaposan vissza kell vágni a dús virágzás érdekében, de a nyári virágzású gyöngyvesszőket, pimpókat, orbáncfüvet, mályvacserjét is érdemes, legalább néhány évente megmetszeni. A rózsák tövének kitakarásával, metszésével várhatunk még néhány hetet, hiszen lehet még komolyabb fagy.
A kisvirágú árvácskában kiváló társra lelnek a tulipánok; tavasszal gazdag színpalettából válogathatunk a piacon
A sejtelmesen lágy fények még hatásosabbá teszik a tulipánokat
Tulipánok és jácintok színekben gazdag egyvelege
Ha időben elkezdjük a kerti munkákat, ahogy az időjárás és az időnk, meg a kedvünk engedi, akkor nem fog a körmünkre égni a munka, és mire igazán kitavaszodik, addigra lesz lehetőségünk a pompás kertünkben nemcsak dolgozni, hanem gyönyörködni is!
Az erős napfényben szinte áttetszővé válnak a virágok
Különleges, üde színhatás
A díszcseresznye a kora tavasz legszebb virágzó fái közé tartozik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése