2017. június 4., vasárnap

Májusi eső aranyat ért



Szép volt a május. Szikrázó kék ég, lágyan melengető napsugarak, habos-fehér felhők, ragyogó színek a kertben. Jólesett a munka, utána pedig jólesett a pihenés, és szerencsére volt is miben gyönyörködni közben. Az évelő virágaim igazán kitettek magukért, ezekből hoztam most egy csokorra valót.
Illatos csokor a kertből: pünkösdi rózsa, sarkantyúvirág, macskamenta és lonc
Nagy kedvenceim a pünkösdi rózsák, amelyek mindig elvarázsolnak hatalmas virágfejeikkel, szép színeikkel, és csodás illatukkal. Több tővel is rendelkezem, amelyek egymást követve nyílnak, így csaknem egy hónapon át élvezhetem társaságukat. Sajnos, még idén sem nyílt mindegyikük, mert a két évvel ezelőtti átültetést még nem heverték ki. Volt, amelyiket akkor a költözés után sebtiben csak mostoha helyre tudtam elültetni, így aztán még egyszer át kellett ültetnem. A pünkösdi rózsa nagyon hosszú életű és probléma mentes évelő, ráadásul évről évre szebb és bokrosabb, ennyi szeszélyességet igazán el lehet nézni neki, hogy csak akkor virágzik, amikor már megvetette a lábát valahol.
A bordó pünkösdi rózsám virágait idén először csodálhattam meg
Első alkalommal nyílt és egyetlen virágot hozott ez a pünkösdi rózsa
Pünkösdi rózsa fehérben
Ez a legkésőbbi pünkösdi rózsám, két hatalmas bokrát még az előző tulajdonos ültette
Van egy nagyon szép egyszerű virágú fajtám, ami az előző kertünkben akár ötven virágot is hozott, itt azonban még nem mutatta meg magát. Van azonban olyan fajtám is, amelyet ugyan a régi kertbe ültettem, ám ott nem találtam neki igazán jó helyet, ezért ott nem is virágzott, és idén láthattam meg először a virágait. Az egyik egy fantasztikus bíboros bordó árnyalatú, a másik pedig egy szép rózsaszín virágú volt. A fehér virágú fajtát szintén a régi kertből hoztuk, ő már tavaly is virágzott, ám vitathatatlanul a legnagyobb sztár az előző tulajdonos által ültetett két hatalmas bokrú lilásrózsaszín fajta, amely egy eső után szétdőlt a virágözön súlya alatt.
A pünkösdi rózsák mellett igen hatásos partnerek a nőszirmok. Van olyan fajtám, amit még a szüleim kertjéből hoztam az előző kertünkbe, és onnan jött velünk ide. Ennek a fajtának különösen kedvelem a színét, igazi ártatlan, enyhén lilás árnyalatú kék. Sajnos elég hamar elnyílik, de nekem mégis nagyon kedves, talán az összes közül ezt kedvelem legjobban, és rendkívül finom az illata is.
Csodás korai nőszirom
Van még egy sötétebb lila korai fajta is, és néhány olyan fajta, amelyeket egy íriszekre szakosodott kertészetből rendeltem tavalyelőtt. Ezek késői, hatalmas és lenyűgöző, tartós virágokat hoztak. A legjobban a csaknem feketés lila ’Interpol’ nevű tetszik.
Esőcseppek ragyognak a nőszirom 'Interpol' nevű fajtájának szinte feketés lila virágán
Óriási, késői nőszirmok; mögöttük már bimbós a lilás rózsaszín pünkösdi rózsa
Ha már íriszeknél tartunk, meg kell említenem a szibériai nőszirmokat is. A tó közelébe ültettem jónéhány tövet tavaly, amelyek hihetetlenül megerősödtek, szinte már zsombékokat alkotnak, és szépen nyíltak is csodás sötétkékben.
Szibériai nőszirom virít a csíkos pántlikafű mellett a tó környékén
Csillagfürt kezd nyílni a nagy évelőágyásban
A pünkösdi rózsák mellett szép kísérők még a csillagfürtök impozáns virágfürtjeikkel. Nekem mindig nagyon tetszett ez a nem túl hosszú életű évelő, és többször próbálkoztam is már vele. Tavaly ültettem két kék virágút egymás mellé. Az egyik szépen fejlődött, hozott is két virágot, ám a másik sokkal satnyább, és csak egy virágot hozott. Ki érti ezt? Velük valahogy nehezebben boldogulok, de nem adom fel!
A macskahere készülődik a virágzásra, pünkösdi rózsa, csillagfürt, harangvirág és díszhagyma kíséri
A korai veronikák is virágot bontottak, az egyik égszínkék virágú, amelynek nem tudom a fajtáját, igazán bájos volt, kár, hogy viszonylag rövid a virágzási ideje. A másik fajta a macskafarkú veronika, amelyből bíborrózsaszín tövem van, május végén kezdett nyílni. A hosszúlevelű veronika kék virágfürtjei pedig csak júniustól virágoznak.
Égszínkékkel gazdagítja az ágyást ez a korai veronika
Macskafarkú veronika a sziklakert tetjén
Májusról szólva nem igazán gondolok sárga színre. Pedig van egy nagyon bájos évelő, amely tündöklő napsárga színben hozza telt virágfejecskéit, a zergeboglár. Indáival könnyen terjed, ez előnye, de egyben hátránya is lehet. Kedveli a nedvesebb talajt, ahol sűrűn be is növi azt. Olyan helyre ültessük, ahol nem zavar a terjedése.
A zergeboglár bájos aranysárga virágai kivilágosítják az árnyasabb ágyásokat
Sásliliom és macskamenta
A korai sásliliomok is elkezdtek nyílni május vége felé, most a képeket nézegetve jöttem rá, hogy sárga virágtölcsérei milyen jól érvényesülnének a zergeboglár apró virágai mellett. Lehet, hogy jövőre oda ültetem át a zergeboglárt, mert amúgy sincs jó helyen a nagy évelőágyásban. És jól illik hozzájuk a macskamenta is, ami szintén most kezdi őszig tartó virágzását.
Visszatérve a magasabb évelőkhöz, szépen megerősödött a tavaly ültetett harangvirágom is, amely elkápráztatott nagy, égszínkék harangjaival. Ilyen virágom még sosem volt korábban, nem tudom, miért tartottam tőle, hiszen mindig is tetszett, talán túl kényesnek gondoltam törékenynek tűnő virágai miatt. Hát, ami azt illeti, eddig jól vizsgázott a kertünkben!
A harangvirág törékenynek látszó virágharangjai eső után
Fáradhatatlanul nyílik a sarkantyúvirág a sziklakert tetején
Kilátás a sziklakert tetejéről
A kert másik részén, a sziklakert tetején teljes virágban áll a sarkantyúvirág. Hihetetlenül erős, nagy bokor lett belőle, amely fáradhatatlanul ontja piros virágfürtjeit.
A nyírfák alatti dombon most a legszebb a kerti pletyka, melyből kertünkben sötétkék és bíborszínű fajták virítanak.
Félárnyékos helyen heteken át díszlik a kerti pletyka
A kerti pletyka virágai nem nagyok, de közelről nagyon szépek
Ne menjünk el szó nélkül a cserjék mellett se! A hónap sztárjai a rózsaloncok. Nekem több fajtám is van, a piros virágúak mindig megbízhatóan nyílnak, és szépen növekednek. A tarka levelű fajtám kissé nehezen hajtott ki a kemény tél után, és virágot sem hozott sokat, ám így is nagyon szép. Most már kezd erőre kapni, szépen hozza új hajtásait.
A piros virágú rózsalonc mindig is a kedvenceim közé tartozott
Romantikusan szép a tarka levelű rózsalonc, amely virágzás után is mutatós
Van egy törpe, bordó levelű fajtám is, amely erős fagykárokat szenvedett, nagyon nehezen hajtott ki tőről, és persze nem virágzott. A virágloncom szépen nekilendült, virágzott is, és szépen hajt, jövőre már egészen látványos bokorrá válik.
 A kúszócserjék közül a japán lonc virágzása minden érzékszervünket megmozgatja. Szép virágai az elnyílás során sárgából fehérre váltanak, erős, finom illata pedig belengi a kertet, különösen este édesíti meg a kint töltött pihenőidőt.
Kerítésre, pergolára, rácsra futtatva szép és illatos térhatároló a japán lonc
A hónap közepétől fokozatosan virágba borultak az újonnan ültetett rózsáim is, amelyek már most szépen keretezik a faház melletti lépőköves ösvényt. Bár nagy a csábítás, hogy máris bemutassam őket, mégis meghagyom a következő bejegyzésre, amelyet teljes egészében nekik szentelek majd. Addig is élvezzék a kertjüket!
Már messziről is látványos a fiatal rózsa ültetvény

2 megjegyzés:

  1. Macskafarkú veronika, harangvirág, hol vannak még nálam? Még bimbót sem látok rajtuk. Szépeet mutattál ismét. Japán loncot én is ületttem a kerítés mellé, lassan nő. Próbáltam pergolára futttani, ott semire sem megy. Ki kell tapasztalnni, mi hol szeret lenni.

    VálaszTörlés
  2. Nálam is előfordul, hogy egy-két évig gondolkodnak a növények, aztán a harmadik évtől nekilendülnek. Kell idő a begyökeresedéshez, meg amíg megszokják a helyüket. Ahogy mondod, ki kell tapasztalni, hogy mi hol szeret lenni. Van, ami egyből megtalálja a helyét, másnál ez kissé tovább tart.

    VálaszTörlés