2017. október 17., kedd

Márk rózsák a kertünkben

Márk Gergely bácsi (1923-2012) a rózsáknak nemcsak szerelmese, hanem legsikeresebb és legeredményesebb hazai nemesítője is volt. Az erdélyi származású kertészmérnök egész életét  a magyar rózsafajták összegyűjtésének és új fajták nemesítésének szentelte. Minden fajtatípusban hozott létre új fajtákat, melyek közül jó néhányat megtalálunk a kertészetek kínálatában, gyakran anélkül, hogy nemesítőjének életművéről hallottunk volna. 
Márk Gergely egyik "gyermeke" társaságában
Jómagam először akkor találkoztam a nevével, amikor rózsákról szóló szakkönyvet keresvén kezembe akadt a Magyar rózsák könyve, melyet ő írt. A könyvben szó van a rózsák történetéről, fajtáiról, ültetési és gondozási tanácsokról, majd részletesen bemutatásra kerülnek a Márk Gergely által nemesített fajták, és jó néhányukról képet is találunk a kötetben. Igazából ekkor kezdtem ismerkedni ezzel a rendkívül gazdag életművel, amit több száz  Gergely bácsi által nemesített rózsafajta jelent.
Különösen megfogott a rózsák elnevezése, szívet melengető, ahogy a nevekből sugárzik a hazaszeretet, mert rózsáival emléket állít történelmünk, kultúránk nagyjainak, történelmi helységeinknek, eseményeknek. Példaként álljon itt egy-két név: Aradi vértanúk emléke, Trianon, Pesti srácok emléke.
Már a könyvvel való első találkozáskor megfogalmazódott bennem, hogy egyszer majd szeretnék Márk rózsákat ültetni a kertünkbe. Igaz, hogy erre elég sokat kellett várni, de itt az új kertben végre megtalálta helyét a két rózsa ágyás.
A faház mellett kíséri kétoldalt a lépőköves ösvényt a rózsaágyás
Időközben kertészeti lapokban is jelentek meg cikkek a neves rózsanemesítő életművéről, a Kertbarát magazin és a Csodakert magazin lapjain több írás is megjelent az elmúlt néhány évben. A Márk-rózsákkal a könyvön kívül az alábbi honlapon is megismerkedhetünk: www.rozsamarkgergely.hu
Gergely bácsi rózsáinak nagy előnye, hogy hazai klímán nemesítették, bírják a fagyot, a forróságot, az aszályos nyarakat, hosszan és sokat virágoznak. Többségük ellenálló a betegségekkel szemben és kevés gondozást igényelnek. Fajtától függően találunk köztük virágágyi kiültetésre és vágott virágnak valókat egyaránt. Sokuk finom illatával is felhívja magára a figyelmet.
Az 'Indira' nevű rózsa nemcsak gyönyörű, de csodálatos illata is van...
... a rózsaszín és narancs csodás színjátékát mutatja be nyílása során
... Ilyen szép tömvetelt virága teljes kinyílásban
A könyvben és a honlapon fajtánként, betűrendben ismerkedhetünk velük. Sajnos, bár nagy nemzeti kincsről van szó, nem közismert Márk Gergely munkássága, és rózsáit is kevés helyen termesztik. Szerencsére vannak elkötelezett emberek, akik odaadó munkával szaporítják a töveket, és bár nem minden fajta, de azért igen sokféle beszerezhető közülük. Szintén örömteli, hogy ma már sok településen a köztéri kiültetésekben is találkozhatunk Márk rózsákkal.
Hosszú heteket vett igénybe, amíg a bőséges választékból ki tudtam választani a kertünkbe ültetendő fajtákat. Igyekeztem úgy válogatni, hogy virágágyi kompozíciót alkossanak: legyenek alacsonyabb és magasabb, felfelé törő és elterülő jellegűek, virágaik mérete az egészen aprótól a hatalmasig, a szimplától a teltig terjedjen, színeik a fehér-rózsaszín-bíbor árnyalatokat öleljék fel, némi barack és narancsos árnyalattal megfűszerezve. Nem akartam túl nagy tarkaságot, de egyetlen színre sem akartam szorítkozni.
A törpe 'Bajor Gizi' zárja az ágyást, bíborszín virágai jól mutatnak  a magasabb 'Szent Gellért' hatalmas rózsaszín virágai mellett
A 'Bisztra' fajta szintén törpe növésű, apró sárgás közepű fehér virágait kis csokrokban hozza
Dayka Margitról kapta nevét ez a sötét bíborszínű, apró virágokat nagy csokrokban hozó rózsa
Halvány rózsaszín, telt virágokat hoz a 'Lakmé' nevű rózsa
A 'Bem apó' közepes méretű, hófehér, féltelt virága látni engedi a porzókat is
'Hajnácska' a neve ennek a gyönyörű, telt, rózsaszín virágú fajtának
Amikor sikerült kiválasztani a megfelelő fajtákat, még módosítanom kellett az összeállításon, mert kiderült, hogy nem mindegyik fajta kapható. Végül a két párhuzamos ágyásba 13 fajta került, és egy másik ágyásba még két további fajtát rendeltem, amelyek színei nem igazán passzoltak volna a többihez, viszont semmiképp nem akartam lemondani róluk.
A 'Réka' fajta egyszerű virágának szép dísze a csodás porzókör; eső után különösen ragyogó, bár a valóságban sötétebb bordó a színe, mint itt a képen
Ez a rózsa 'Emese' névre hallgat; a nyár folyamán kissé narancsos rózsaszín virágokat nyitott, most ősszel inkább ciklámenbe hajlik a színe
A rózsatöveket Godzsák Ilona termesztőtől rendeltem, aki gyorsan és pontosan postázta a rendelésemet. Tavaly az utolsó pillanatban, december első hétvégéjén kerültek földbe a tövek, s szinte rögtön utána beköszöntött a kemény tél. Csak remélni tudtam, hogy a fiatal növények átvészelik a szokatlanul hideg telet. Mint tavasszal kiderült, összesen egy tövet kellett a veszteséglistára tennem. A fiatal ültetvényt nyáron a forróság, a perkelő nap és a csapadékhiány is sújtotta, amit csak részben lehetett öntözéssel ellensúlyozni. Az ültetéskor adagolt komposzton kívül idén nem kaptak más tápanyag utánpótlást a rózsáim, és egyáltalán nem permeteztük őket.
Az 'Erzsébet királyné' bimbója maga a megtestesült szűziesség...
...Kinyílva tenyérnyi, féltelt virágát csodálhatjuk meg
A 'Szent Gellért' nagy, féltelt virága közelebbről is csodaszép
'Lorántffy Zsuzsanna' nevét viseli ez a kárminrózsaszín, hatalmas, gyönyörű rózsa
A 'Béke' névre keresztelt rózsa hihetetlen gazdagon nyílt, virágai a  nyílás során változtatják a színüket
A fenti rózsa utolsó virágai a hideg hatására sötétebb színt öltöttek
Már ebben a megpróbáltatásokkal teli első évben is szép virágokkal kedveskedtek a növények, és betegségek sem gyengítették őket. A nyári forróság elmúltával ismét növekedésnek indultak, új hajtásokat és virágokat hoztak.
A virágzás utolsó hulláma már az őszbe nyúlik, a lágy alkonyi fényben ragyog a csodaszép virág
A 'Tokaji Ferenc' fajta egyszerű fehér virága és bordós közepe nagyon mutatós
Késő ősszel még felkupacolom a tövüket, hogy a fagy ellen védjem az oltás helyét, és trágyát, valamint komposztot is kapnak majd. Bízvást remélhetem, hogy jövőre még dúsabb növéssel és pompás virágzással hálálják meg a gondoskodást!
Fiatal rózsaágyásomnak már az első virágzása is szemet gyönyörködtető volt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése