2017. november 19., vasárnap

Kertünk őszi virágai néhány meglepetéssel



Bár az augusztus még nem számít őszi hónapnak, de az őszirózsák nyílása már mindenképpen a nyár végét és az iskolakezdést jelenti, s ez számomra vitathatatlanul az új évszak kezdetét jelzi. Idén rengeteg egynyári őszirózsa palántát neveltem tavasszal. A virágládába vetett magok gond nélkül kikeltek, és annyi palántám lett a három csomag magból, hogy még ajándékozni is tudtam belőle. A késő nyári- kora őszi időszakban nagyon szépen és dúsan virágoztak,  mondhatom, hogy az idei évad egyik sikere volt az őszirózsa.
Augusztusban már nyíltak az őszirózsák a rézsűn, de a díszgyertya még mindig nem mutatta meg virágait
Törpe kék őszirózsa
Az egynyári őszirózsa csodásan virágzott idén
Törpe fajtából egy tasak kék és egy tasak színkeverék palántám volt, a magasabb fajtából viszont csak pirosat választottam. Így meghatározó a kék és piros szín volt, mert csupán néhány tő lett rózsaszín, fehér pedig csak elvétve akadt köztük. Így is nagyon elégedett voltam vele. A törpéket a medence körüli rézsűre ültettem, más egynyáriak közé, a magasakat pedig a dombra ősszel díszlő cserjék és néhány évelő virág, valamint a törpe dáliák társaságába.
Kék virágtengert alkotnak az aszter (Lady in blue) dús párnái
Évelő őszirózsáim, más néven asztereim is vannak. Az egyik egy világoskék fajta (Aster ’Lady in blue’) még a régi kertünkből származik, és itt nagyon megtalálta a helyét, mert buján nő és terjed. Tavasszal meg is ritkítottam és átültettem belőle más helyekre is, mert a nagy évelő ágyásban már kezdte elnyomni a kisebb növényeket. Érdekes, hogy ez a fajta a leírások szerint inkább a hűvösebb klímát kedveli, ennek ellenére a hőség, és a szárazság meg se kottyant neki! Igaz, hogy a virágzási ideje nem túl hosszú, de égszínkék virágai így is beragyogták az ágyást néhány héten át. A másik fajtám (Aster ageratoides) mintegy két hónapon át szakadatlanul nyílt megszámlálhatatlan fehér virágot bontva. Ez utóbbi még agresszívebben terjed, ez erénye és hibája is egyben. Elkerülhetetlen, hogy korlátozni kelljen a terjedését. Ugyanakkor leveles állapotban is mutatós, így virágzás előtt jól fest a többi növény között. Ez a fehér aszter még megérte a késői rózsaszín szimpla krizantém nyílását, együtt is szép kompozíciót alkottak.
Krizantém és aszter: remek páros!
Az aszter és a dália vázában is szép és tartós párosítás
A nagy évelőágyban több aszter is kelt magról, olyanok is, amilyenek korábban nem voltak a kertben. Volt köztük néhány igen szép virágú. Ezeket megjelöltem, a többit viszont ki kell majd szedni, mert nem olyan mutatósak, viszont gyomnövényként viselkednek, és elnyomják az értékesebb növényeket.
Őszre érték el legszebb formájukat a törpedáliák
Törpedáliák és cickafark bájos triója
Magról nevelt törpedáliáim egyszerű virágokat nyitnak
A rovarok örülnek a késő őszi nektárforrásnak
Törpe dáliáim, amiket magról neveltem, szintén dúsan nyíltak. Igaz, hogy a vásárolt palántához képest később kezdték pompájukat megmutatni, de még október végén is teljes díszben álltak. Mondhatni, hogy ekkor voltak a legszebbek. Mivel szép dús bokrokká fejlődtek, remélem, hogy erős gumójuk van, amit majd elteszek jövőre.
A tó körül igen dús virágzással örvendeztettek meg a hófehér szellőrózsák. A tavaly tavasszal ültetett tövek szépen megerősödtek, és tartósan nyíltak. Ugyanakkor egy másik helyen sokkal szerényebb virágzást mutatott az alacsonyabb rózsaszín fajta. Ki érti ezt?
Törékenynek látszik, de annál robusztusabb a szellőrózsa (Anemone 'Honorine Jobert')
A tó mögötti dombon, a sziklakert tetején magról keltek a kékszakállak. Van máshol a kertben néhány bokor, bizonyára annak a magjait fújhatta a szél ide, vagy talán a madarak hozták őket. Mindenesetre, ha már lettek, úgy gondoltam, hogy jobb helyen nem is lehetnének, mint a száraz, napos dombtetőn, és valóban, csodásan dús virágzással ajándékoztak meg. Ráadásul a színük is igen szép, egészen sötét árnyalatú kék. Hurrá!
Magról kelt kékszakáll első virágzása
Kékszakáll az egész szezonban nyíló piros sarkantyúvirággal a háttérben
A tarackoló kékgyökér egész nyáron nyílt a sziklakertben, most bordóra színeződő levelei hoznak újdonságot a kék virágok közé
A macskamenta fáradhatatlanul virágzik a fagyokig
És ha már kék virágról van szó, akkor nem lehet elfeledkezni a sisakvirágról sem. Egyetlen tövem idén már három ember magasságú virágszárat hozott, melyeken októberben kinyíltak a hihetetlenül szép, enyhén lilás árnyalatú égszínkék virágok.
A sisakvirág semmivel össze nem téveszthető virágai késő ősszel ékesítik a kertet (Vigyázat, nagyon mérgező!)
Késő őszig virít a verbéna és a mézvirág a medence körüli rézsűn
Visszatérve a medence körüli rézsűre, amellett, hogy az ide ültetett párnás növésű egynyáriak egész nyáron virítottak, az ősz hozott néhány meglepetést is. Korábban panaszoltam, hogy egész nyáron nem nyíltak ki a rózsaszín díszgyertyáim. A csapadékosabb, hűvösebb őszkezdet után mégiscsak neki iramodtak, és gazdagon nyíltak!
Bár későn, de annál dúsabban virágzott a díszgyertyám
Csak ősszel mutatta meg szépségét a pillangóvirág
Hasonlóképpen őszre csak megmutatták virágaikat a pillangóvirágok is, amelyek szintén nem nyíltak a nyár folyamán. Arra gyanakszom, hogy valami kártevő akadályozta a korábbi virágzást, de mi lehetett az?
Novemberi meglepetés a viola virágzása
 És végül az utolsó meglepetés: tavasszal vetettem egy csomag kerti violát, amelyből írd és mondd, mindössze két tő kelt ki. Szépen bokrosodtak a nyár folyamán, de virágot egyik sem hozott. Egy-két hete már láttam, hogy egyikük bimbós állapotban van, de már nem számítottam rá, hogy meglátom a szirmait. És láss csodát, november közepén (!) kinyílt rajta néhány virág. Gyönyörű lilás-pirosas színben. Hogy ez a csoda miért nem tudott nyílni egész nyáron? Sajnos nem sok reményt fűzök hozzá, hogy kibírja a telet, ámbár ki tudja ezek után? Milyen szép lenne, ha áttelelne, és kora nyáron ismét nyílna, magot érlelne, azt elszórná, és aztán…
A tanulság az, hogy a kert mindig tartogat meglepetéseket, mindig van miért kimenni és körülnézni, még akár november közepén is!
Ilyen szépségekért még november derekán is érdemes sétát tenni a kertben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése