2017. november 26., vasárnap

Csúsztatott palacsinta

Ebben a szomorkás, esős időben szívesen gondol az ember valami finom édességre, ami jobb kedvre derít. Ez a desszert épp ilyen napokra való. Meg persze bármikorra, amikor fél óra alatt akarunk összeütni valami igazán finomat és különlegeset. A csúsztatott palacsinta tartalmas leves után is kiváló, de desszertként is nagyon beválik. Egyetlen hátránya, hogy igazából frissen jó, nem érdemes sokkal előbb elkészíteni, mint ahogy fogyasztani szeretnénk. Viszont nem tart sokáig az elkészítése és simán beilleszthető a főzési műveletek közé. Az nem fog problémát jelenteni, hogy mit csináljunk a maradékkal, mert nem lesz. Ez az adag 4 -5 személyre elég, attól függően, hogy ebédre, vagy csak desszertnek szánjuk-e.
És akkor lássuk a receptet!
Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2,5 dl tej
 a szóráshoz vaníliás vagy kakaós cukor
Elkészítés:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra kikavarjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Óvatosan beleforgatjuk a habot. Ebből a habos masszából egyszerre egy merőkanálnyit elegyengetünk a kiolajozott palacsintasütőben és mérsékelt tűzön csak az egyik oldalát sütjük meg. Akkor jó, amikor a tetején a hab már éppen megszilárdult. Egy nagyobb tálra csúsztatjuk a sült oldalával lefelé. A tetejét megszórjuk a vaníliás/kakaós cukorral, majd jöhet a következő réteg. A legutolsó palacsintát a sült oldalával felfelé is tehetjük, ami lezárja a süteményt.
Tipp: A habnak először csak a felét adom a tésztához, mert úgyis feljön a massza tetejére, és így az alján ottmarad a tejes tészta. Minden újabb adag sütése előtt fel kell keverni a masszát, de akkor meg könnyebben összetottyan. Ezért szoktam hagyni a habból, és azt menet közben keverem a tésztába. A másik tanács, hogy a sülő palacsintát érdemes fedővel letakarni, így hamarabb átsül, nem fog megégni az alja, és kiszáradni sem fog.
 Ebből a mennyiségből nagyjából tíz réteg jön ki. A palacsinták között a cukor megolvad, és ettől nagyon finom szaftossá válik a sütemény. Tálaláskor úgy szeleteljük, mint a tortát. A belőle kifolyó kakaós szirupot rácsorgathatjuk a tetejére.

Remélem sikerült kedvet csinálni ehhez a különlegességhez, ami igaz, hogy kissé cukorbomba, de néha belefér egy kis tobzódás. Olyan ez, mint a jégkrémtorta: egy szelet sohasem elég...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése