2018. március 17., szombat

Tavaszváró hangulatban

Kint havazás, de lelki szemeim előtt már a tavaszi kertet látom... (kép az internetről)

Néhány nappal ezelőtt a következő gondolatokkal akartam kezdeni az új bejegyzést: „Most, hogy a késői tél után napok alatt berobbant a tavasz, heves vágyakozás fogott el a színek, virágok, illatok iránt. Jó látni, hogy a krókuszok, amelyek még a havazás előtt előbújtak és meg-megmutatták virágkelyheiket, most élénksárga foltokkal tarkítják a füvet, és nyitogatják első virágaikat a salátaboglárkák is. Gőzerővel bújnak elő a tavaszi hagymások, és duzzadoznak a rügyek a fákon, bokrokon. Bár még minden szuttyog a sok nedvességtől, lassan el lehet kezdeni a tavaszi takarítást az ágyásokban, először a könnyebben hozzáférhető helyeken. A télire meghagyott évelők, díszfüvek szárai mostanra már összetöredeztek, lekókadtak, és már nincs védelmi szerepük az ágyásokban, ezért itt az ideje az eltávolításuknak. Így napfényhez és levegőhöz juthatnak az előbújó új hajtások. Mire igazán életre kel a kert, addigra rendezett környezet lesz a virágok számára.”
A kertünkben a fű között hóvirág nyílt
Tavalyelőtt vakondtúrások foltjaiba ültettem a krókuszokat a gyepbe, idén még szebbek , mint tavaly voltak
Hát igen, néhány napra megmutatta magát a kikelet, hogy aztán gyorsan feledhető ígéretté váljon...
Bizonyára sokan tervezték, hogy a négynapos hétvégén az ünnepi megemlékezés mellett elkezdik a tavaszi „nagytakarítást” a kertjükben. Mi is így voltunk ezzel. Éppen csak belekóstoltunk a kinti munkákba, amikor az időjárás úgy döntött: korai az még, és kényszerpihenőre ítélt bennünket. A tavasz ismét elérhetetlen messzeségbe került, a munkák meg tolódtak legalább egy hetet. Most vigasztalanul esik az eső, fúj a szél, és holnaptól visszatérnek a fagyos napok is.
A hét elején azonban készítettem néhány felvételt az éledező kertről. Nem tudom, hogy a visszatérő tél után mi marad ezekből az első tavaszi virágokból, ezért közreadom őket, hadd örüljön nekik más is.
A sziklakertben kíváncsiskodik a pázsitszegfű első, igen korai virága
Ébredezik a pázsitviola a sziklakertben
Recéshagymájú nőszirom, amelynek hagymáját tavalyelőtt kockásliliomként vettem;végül is nem jártam rosszul ezzel sem 
Sok hagymás növény, - főleg a nárciszok és jácintok- ilyenkor már a bimbóját nevelgeti, most azonban a tél visszatérte miatt a virágözönre néhány hetet még biztosan várni kell, ezért, hogy ezt a várakozást megkönnyítsem, összegyűjtöttem az internetről jónéhány képet, melyek előrevetítik a tavasz szépségeit.
A jácint és nárcisz alkalmas szobai nevelésre is; idén én is vettem egy-egy cseréppel, hogy előrehozzam egy kicsit a tavaszt... (kép az internetről)
Hiába, nincs tavasz hagymások nélkül! Semmi nem tudja helyettesíteni azt a virágtömeget, színpompát, amit ezek az apró növények nagy foltokban ültetve produkálni képesek. Egy-egy tulipán önmagában is szép, de mi tagadás, igazán tömegesen ültetve mutatnak jól. Szeretem ezeket a képeket, mert amellett, hogy kellemes a szemnek és léleknek, remek ötletekkel is szolgálhatnak a következő évad tervezéséhez. Lássunk belőlük egy kis ízelítőt!

Hóvirág és ciklámen népesíti be a nyírfa alatti területet
Krókusz és csillagvirág tükrözi vissza a tavaszi ég kékjét a gyepen
 Fák, cserjék alatti területekre, fű közé kiválóan alkalmasak a legkorábbi hagymások. Mire kilombosodnak a fák, és árnyékot vetnek a talajra, vagy mire a fűnyírásra sort kellene keríteni, addigra ezek az apró növénykék már vissza is húzódnak. Korai nárciszt is lehet a gyepbe ültetni, ez esetben azonban a fűnyírással várni kell, amíg a növények levele elsárgul, és a hagyma visszahúzódik, különben legyengülnek a növények, és a továbbiakban nem fognak virágozni.
Különleges színhatású tulipán, jól mutat nagyobb csoportba ültetve
Én a nárciszt, tulipánt és jácintot szívesebben látom az ágyásokban, ahol legszebb pompájukat mutathatják. Bár mindegyik jól mutat önmagában, és egy-egy tulipán lehet olyan színpompás, hogy nehéz lenne megfelelő kíséretet találni hozzá, jómagam mégis a vegyes ágyásokat részesítem előnyben. Legjobban az évelők közé ültetett hagymásokat kedvelem. A csak hagymásokból álló ágyásoknál felmerül a kérdés, hogy mi legyen az ágyással az elvirágzás után? A sűrűn ültetett hagymások közé nem lehet más növényeket tenni, az elhervadó levelek látványa nem túl szép, utána meg csupaszon marad a föld. Megoldás lehet, ha elvirágzás után az egész állományt kiszedjük, mint a köztéri kiültetéseknél, de ez házikertben aligha megoldható, hacsak nem akarjuk kidobni a hagymákat. Van azonban olyan hely, ahol talán megvalósítható a csupa hagymás ágyás, a gyümölcsfák törzse körül. A tavaszi virágzás megkoronázza a hagymások virágáradatát, később máshova terelődik a figyelem a kertben, és a nyár folyamán pedig a szüret miatt amúgy sem tanácsos, hogy a törzs körül virágok legyenek.
Tulipánok és árvácskák színesítik a fa körüli tányért
Az évelők között kiváló helye van  a hagymásoknak. Megszínesítik az ágyást addig is, amíg a később nyíló virágok még éppen csak éledeznek. A sarjadó zöld növények szépen mutatnak a harsány színek között.
Az erdő még alig zsendül, a tulipánok már színt hoznak ebbe a természetközeli kertbe
A formára nyílt örökzöldek adják a hátteret a tulipánok élénk színeinek
A hagymások nagyon jól kombinálhatóak a korai évelőkkel, amelyeknek ugyan nem túl nagy a választéka, mégis változatossá tehetik a kerteket. Jól kombinálva hosszú évekre tartós összeültetéseket tervezhetünk.
Egy-két tulipán és néhány nárcisz már feldobja a kaukázusi nefelejccsel beültetett ágyást
A szívvirág rózsaszínjét ismétlik a tulipánok, némi fehérrel is gazdagítva az összképet
Tulipánok és nárciszok töltik ki az évelők közötti üres helyeket
 Inkább közterületekre, mintsem kertekre jellemző beültetés: jácint és kankalin színes szőnyege

A tulipán, nárcisz és jácint jól kombinálható a kétnyári virágokkal is, mint például a nefelejcs, százszorszép vagy a leggyakoribb és legváltozatosabb tavaszi kedvenc, az árvácska. E virágokkal a több évig is helyükön maradó hagymásokat évről évre más megvilágításba helyezhetjük.
Finoman elegáns összeállítás nárciszokból és nefelejcsből; a hagymások közé ültetett kétnyáriakat évről évre variálhatjuk
Az árvácska gyakori és tartósan virágzó eleme a tavaszi összeállításoknak
Tulipán és százszorszép hófehér együttese hihetetlen eleganciát sugároz
A tavaszi hagymásoknak nagy előnye, hogy rendkívül gazdag a színválasztékuk, ami hihetetlen változatosságot tesz lehetővé, a kombinációknak nincs határa, minden csak fantázia kérdése. Lehet egyetlen színre hangolni az ágyást, mint az előző képen, vagy egy szín árnyalataival játszani különböző virágok esetén, például a sárga árnyalataival tulipán és nárcisz ültetésével. Lehet egészen harsány, vad kombinációkat kipróbálni, vagy maradhatunk a visszafogott, pasztell árnyalatoknál.
A sárga különböző árnyalatait hatásosan emelik ki a krémfehér nárciszok
Tavaszi zsongás színekkel kifejezve
A pasztell árnyalatok harmóniáját erősíti a néhány szál erőteljesebb színű tulipán
Hagymás virágokat a legkisebb helyre is ültethetünk, például a kerítés tövébe, vagy egy fal melletti keskeny szegélybe.
Mennyivel szürkébb lenne virágok nélkül a járda és támfal találkozása!
És végül kiválóan alkalmasak cserepekbe ültetve megszépíteni a bejáratokat, teraszokat is. Még el sem kezdődött az idei szezon, de már most gondolhatunk arra, hogy ősszel hova ültessünk még hagymásokat a kertben. Mert ezekből a szépségekből soha nem elég, és mindig akad egy hely, ahova még lehet ültetni belőlük!
Színes tulipáncsokrok a kerámia cserepekben: kis helyen sok virág
Ide érdemes hazatérni!
Amíg még hideg van üldögélni a teraszon, egy kosár tulipán elfér a széken



2 megjegyzés:

  1. Én is fotóztam mindent, hogy legyen mire emlékezni, de titkon reménykedem, hogy túlélik.A bokrokon ma láttam ill. még tegnap tán az icipici útnak induló levélkéket, mindenen, csak párat. Lehet, hogy ez lesz a szerencséjük. Idén az időjárás nagyon megtréfál minket, már csak reménykedünk, hogy vége jó, minden jó lesz.

    VálaszTörlés
  2. Én is abban bízom, hogy ami ilyenkor hajtani kezd, az még a fagyokat is bírja. Az érzékenyebb növények később rajtolnak.

    VálaszTörlés