2018. április 17., kedd

Végre itt a tavasz!


Pár hete még alig vártuk, aztán hirtelen berobbant a tavasz. Hirtelen kivirágzott a természet, és most az a ritka eset történt, hogy a márciusi és áprilisi virágok szinte egyszerre nyílnak. A sokáig tartó hideg miatt megkéstek a kora tavaszi virágok, a mostani szinte nyárias melegben gyorsan utolérték őket a későbbiek, olyannyira, hogy lassan már az orgona is virágzik. A díszfák is szirmot, majd  lombot bontanak, és finom virágillattal telik meg a levegő.
A nyírfák az elsők között bontanak lombot, csüngő barkáik látványa számomra nagyon szép
A vérszilva rövid ideig tartó pompás virágzása odavonzza a tekintetet
A nyírfák alatt már elnyíltak a jácintok; mellettük az ősszel ültetett bőrlevelek első virágaikat hozzák
A megkésett jó idő miatt egyszerre igen sok kerti munka zúdult a nyakunkba, metszeni, átültetni, magot vetni, gyomlálni, dézsás növényeket előhozni a telelőből, nem kívánatos növényeket kiszedni, elszáradt, elpusztult maradványokat levágni: mind-mind szinte egyszerre kellett elvégezni. Ja, és mindeközben már kétszer is kellett füvet nyírni, ami nálunk legalábbis elég sok munkát jelent (a férjemnek). Idén tavasszal a férfierőt erősen igénybe kellett vennem a fűnyíráson kívül is, mert a kert egyik határán lévő bozótos cserjesorban, amit tömören csak dzsumbujnak szoktam becézni, éppen ideje volt már rendet vágni. Jónéhány nem kívánatos, helyét túlnőtt bokrot vágtunk ki, hogy helyet biztosítsunk a megmaradóknak. Most már sokkal szellősebb, áttekinthetőbb lett ez a rész. A néhány fa és nagyobb cserje között évelők, talajtakarók és kis termetű cserjék alkotják a növényzetet. A kivágott cserjék helyét még további félárnyékot kedvelő évelőkkel, talajtakarókkal akarom beültetni. Ehhez persze meg kell tisztítani a terepet, úgyhogy be kellett vetni a gyomirtót, aminek bár nem vagyok híve, ezúttal mégis hasznos volt. Az elgazosodott talajt másképp szinte lehetetlen lenne ültetésre alkalmassá tenni.
Másik nagy irtási hadművelet volt a bálványfáktól való megszabadulás. Az egyik szomszédtól jöttek át a sarjak, amelyek képesek pár év alatt erdőt alkotni. Most a szomszéd is kiszedte az ő erdejét, és mi is kiástuk a hozzánk átterjedt sarjakat. Hihetetlen erőteljes ez a növény, vízszintesen növő gyökérsarjai vannak, a szó szoros értelmében úgy terjed, mint a  tarack, és képes egy-két év alatt embermagasságú hajtásokat hozni. Nem vagyok biztos benne, hogy megnyertük a háborút, még pár évig biztosan számítani kell új sarjak megjelenésére.
Egy év alatt képesek ekkorára nőni a bálványfa sarjai a vízszintesen terjedő gyökerekről
A most hirtelen berobbanó melegben burjánzásnak indultak a gyomok is, így a kerítés mentén lévő füvet, az ágyások szélét, a mulcsolt területeket és a később beültetendő területeket lepermeteztem gyomirtóval. Kíváncsi leszek, hogy milyen tartós lesz a hatása, mert korábban még nem alkalmaztam ilyen drasztikus megoldást. Remélem, hogy a hasznos növényekben nem okoztam kárt!
Sajnos, idén télen is ért minket néhány veszteség. Az egyik virágloncom, ami tavaly már csaknem másfél méteres hajtásokat hozott, kiszáradt. Még reménykedem, hogy tőből talán kihajt. Rózsaloncaim néhány ága is elpusztult. Némely törpe örökzöld is kiszáradt, és a mamutfenyőtől is búcsút kellett venni. Ő már tavaly betegeskedett, és mostanra szinte minden ága elhalt. Jobbnak láttuk, ha kivágjuk. A tavaly hirtelen elpusztult szelídgesztenye helyett egy piros virágú vadgesztenyét ültettünk, remélem ezzel több szerencsénk lesz, mint édes rokonával.
A sok munka mellett öröm volt napról napra figyelni az életre kelt kertet. A tavaszi első virágok után tömegesen nyílnak a hagymások, mint a jácintok, tulipánok, nárciszok, gyöngyikék.
Még az előző tulaj ültette ezt a jácintot, azóta háborítatlanul hozza csodaszép virágait
A nagy évelőágy üres helyein hagymások csoportjai nőnek, mint ez a nárciszcsokor; mellette már gőzerővel tör elő a pünkösdi rózsa
Többféle nárcisz nyílik a kertben, évről-évre nagyobb telepet alkotva
Különleges hófehér nárcisz, amely egy száron több virágot is hoz
Harmadik éve nyílik itt gazdagon a lila tulipán, kíséretét kutyatej, sárgaviola, nőszirom és macskamenta alkotja
A kert végében a fanyarka alatti ágyásban évről évre pompásabb a tulipános ágyás; a háttérben frissen ültetett korallberkenye (Photinia 'Red Robin') vöröslik
A kép nem tudja igazán visszaadni a tulipánok tüzes narancsszínét
A narancsszínű tulipánokat gyönyörű nárciszok kísérik
A tulipánokat és nárciszokat fürtös gyöngyikék tengere egészíti ki
A napokban kezdett nyílni ez a gyönyörű telt virágú tulipán
Nyitogatják bimbóikat a szívvirágok és a kaukázusi nefelejcsek. Csodálatos a japánbirs és a korai gyöngyvessző virágözöne. Idén már virágot hozott az a japánbirs, amelynek sarját az előző kertünkből hoztunk. Nem felejthetem el megemlíteni a tavaly ültetett magnólia első virágzását sem, amely káprázatosan szép.
A ház melletti ágyást díszíti ez a japánbirs, amelyre kecskerágó kúszott fel; sajnos az átalakítás miatt mindkettejüknek mennie kell
Az előző kertünkből hozott fiatal japánbirs idén virágzott először
A korai gyöngyvessző és a halványpiros tulipán csodás duettet alkot
A fiatal fanyarka idén már pompás hófehér virágköntösbe öltözött
Tavaly ültetett liliomfánk (Magnolia 'Susan') első virágzása egyetlen szóval jellemezhető: pazar!
Bontogatja virágait a szívvirág
Az évelőágyak növényei is kihajtottak, nagy örömömre a lángvirágok is életre keltek, amelyek tavaly nyáron oly csúfosan hervadtak el virágzásuk teljében. Őket még át kell ültetnem a most megtisztított helyekre a másik oldali kerítés melletti ágyásba, ahol a cserjék védelmében talán tartósabbak lesznek, mint a tűző napon lévő nagy évelőágyásban. Szintén átültetésre várnak még azok az évelők is, amelyek a ház melletti ágyásokban nőnek, mert az idén ezeket teljesen át akarom alakítani. Ez lesz az idei év nagy kerti projektje.
A kerti pletykám kihajtáskor ilyen rózsaszín, jól mutat a nyírfák alatt a rózsaszín jácintok és bőrlevelek mellett
A sárgaviola könnyen szaporodik magról; szép sárga  árnyalatokban nyílik
Az ősszel kiültetett árvácskák már legszebb pompájukat mutatják
A medence körüli ágyásban tavaly magról vetett kerti violám egész télen virágzott. Múlt ősszel arról ábrándoztam, hogy milyen szép is lenne, ha áttelelne, és már tavasztól újra nyílna. Hát így teljesüljön minden vágyam! Soha ennyi virágot egyetlen növényen nem láttam még! Az ágyásban színben szépen harmonizál a bordó és cirmos tulipánokkal, amelyek tavaly debütáltak, de idén még dúsabban, gazdagabban nyílnak.
Milliónyi bimbó borítja az áttelelt kerti viola hajtásait; a tél szinte meg sem kottyant neki!
A medence körüli rézsűn rózsák és évelők között pompáznak a tulipánok; no meg itt nyílik a kerti viola is!
Lassan életre kel a sziklakert is, ahol a gyíkok is előbújtak és élvezettel sütkéreznek a napon. Az első virágok már színekkel töltik meg a rézsűt.
Nincs is jobb, mint puha növénypárnán pihenni egy kicsi, élvezve a kora tavaszi  a napsütést!
A leánykökörcsin kicsit később virágzik idén, mint tavaly
Pázsitviola lila párnája színesíti a sziklakertet
A gyümölcsfák virágzása lassan véget ér, és számomra ez zárja a kora tavasz időszakát. A tavalyi feljegyzéseimet olvasva csodálkoztam el azon, hogy múlt évben már márciusban elnyílt a barack, amely most a márciusi fagyokat nagyon megszenvedte: nagyon kevés virág nyílt ki, a bimbók többsége leszáradt. Tavaly bőséges termésünk volt, idén jó, ha kóstoló lesz belőle.
Ez az öreg törzsből hajtott meggyfa számomra az életerő jelképe; gyönyörű virágokat hoz, és finom gyümölcsöt is terem
Az őszibarack virágzáskor felér a legszebb díszfákkal
A többi gyümölcsfa azonban szépen nyílt és nyílik, remélem a cseresznye, meggy és szilvatermés kárpótol majd a sárgabarackért! Összességében az idei szezonkezdés elég biztatónak tűnik, a folytatásról majd a következő bejegyzésben számolok be. Mindenkinek örömteli kertészkedést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése