2018. május 16., szerda

Bodzavirág palacsintatésztában

Itt a bodzaszezon, és mivel a kertünkben több bodzabokor is van, tele illatos virágokkal, szerettem volna másképp is hasznosítani, mint a jól ismert bodzaszörp. Persze szörp is készül, de eszembe jutott valami, amit soha nem készítettem, sőt nem is kóstoltam még, viszont régóta izgatta a fantáziámat. El is határoztam, hogy végre kipróbálom a bodzavirágot palacsintatésztában. Az elhatározást tett követte, és az elmúlt napokban már kétszer is elkészítettem ezt a roppant egyszerű és nagyon gyors csemegét. Mondhatom, megérte, és biztatok is mindenkit a kipróbálására! A konyhai műveletekben járatlanok is bátran nekikezdhetnek, annyira egyszerű!
Lássuk az elkészítését!

Hozzávalók két személyre:

1 tojás
1 csapott evőkanál cukor
2 púpos evőkanál liszt
1 dl tej
kevés citromhéj vagy fahéj
6-8 bodzavirágtányér (arra figyeljünk, hogy bogaraktól mentes legyen, és forgalmas úttól távolabb szüreteljük a virágokat; a virágokat nem kell megmosni)
a tetejére fahéjas porcukor
a sütéshez olaj

Elkészítés:

Egy mélyebb tálkában felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, lisztet és a tejet, valamint a reszelt citromhéjat és/vagy fahéjat, és kézi habverővel, vagy csak egy villával csomómentesre keverjük. A szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát kapunk. Egyesével beleforgatjuk a virágtányérokat és forró olajba tesszük, igyekezve minél jobban szétlapítani. Ha az alja már szép piros, akkor két villa segítségével megforgatjuk, és kissé lenyomjuk, ha a szára miatt nem akarna belefeküdni az olajba.

 Amikor pirosra sült, papírra szedve leitatjuk a felesleges olajat, majd a fahéjas cukorral meghintve melegen tálaljuk.

Csemegeként, desszertként, de egy tartalmas leves után második fogásként is finom. A virág vastagabb ereit könnyűszerrel ki tudjuk húzni a tésztából, a vékonyabbakat pedig észre sem fogjuk venni a fogyasztás közben. 
Nem sokáig tart már a bodzaszezon, ne késlekedjenek az elkészítésével, ha egy üde finomsággal akarnak kedveskedni a családnak! Eperrel, netán eperlekvárral megkoronázva felséges fogást kínálhatunk szeretteinknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése