2018. június 20., szerda

Házi májpástétom

Ezt a receptet édesanyámtól tanultam. Amikor pirított májat készített, mindig nagyobb adagot főzött, mint amennyit megettünk, és a maradékból májpástétomot csinált. A családunk nagyon szerette, és még manapság is nagyon örülünk, ha meglep minket egy-egy doboznyi finomsággal. Jól bírja a fagyasztást, ezért nem kell félni a nagyobb adagoktól sem. Anyukám mindig sertésmájból készítette,  ezúttal azonban én csirkemájból csináltam meg, és mondhatom, így is nagy sikere volt. Elkészítése nem bonyolult, a siker pedig garantált. Lássuk, hogyan készül!

Hozzávalók: (Készen kb 80 dkg lesz ebből a mennyiségből)

50 dkg máj: sertés vagy csirke
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
4 db kemény tojás
15 dkg vaj
kevés olaj

fűszerek ízlés szerint: pirospaprika, őrölt fehérbors, majoranna, őrölt gyömbér

Elkészítés:
Az olajon megfonnyasztjuk a feldarabolt hagymát, amelyet vághatunk szálasra, vagy apróra, mint a pörkölt alá. Ezután rátesszük a darabokra vágott májat. (A csirkemájat nem szükséges feldarabolni, a sertésmájat azonban csíkozzuk vagy kockázzuk fel.) Élénk tűzön átforgatjuk, amíg kifehéredik, levet ereszt. Ezután rátesszük a paprikát, (én csak keveset szoktam, nem pörköltet készítünk, csak hagymás májat, épp csak kapjon egy kis színt), a fokhagymát, majorannát, őrölt gyömbért, illetve kedvünk szerinti fűszereket. Lefedve puhára pároljuk, majd megsózzuk. Ha nagyon sok a leve, akkor fedő nélkül hagyjuk elpárologni, csak kevés maradjon alatta. Hagyjuk kihűlni.
Ezután vagy ledaráljuk a kemény tojásokkal együtt, és azután kikeverjük a vajjal, vagy késes aprítóban két-három részletben pépesítjük az összes hozzávalóval együtt. Én ez utóbbit ajánlom, hiszen így nagyon gyorsan kész van, és nem kell pepecselni a vajjal való összekeveréssel. Ha szükséges, utánízesítjük, majd hűtőben tároljuk fogyasztásig. 
Tipp: Keverhetünk bele zöldfűszereket, de akár reszelt sajtot is (azt is beledaráljuk). Nem csak szendvicskrémként, hanem sós kelt, vagy leveles tészták töltelékeként is felhasználhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése