2018. június 26., kedd

Gombás rizottó

Nálatok hogy megy a napi szintű főzés? Gördülékenyen? Írtok heti menüt? Én újabban eléggé ad-hoc módra veszem a figurát. Előző nap kigondolom, de olyan is van, hogy csak aznap. Néha pedig kifogyok az ötletekből. Pontosabban eszembe jut ez-az, de vagy nem olyan régen készült, vagy nincs szezonja, nincs hozzávaló, vagy egyszerűen csak kedvem hozzá. Régebben ilyen esetben felütöttem az internetes receptgyűjteményemet vagy egy-két szakácskönyvet és onnan választottam valamit. Mostanában viszont az ilyesmire nem nagyon jutott idő, így megkérdezem a férjemet, mit enne, ő meg rendszerint ezzel a válasszal jön, hogy "Nem tudom, valami egyszerűt." (Ezzel nem is volna baj, de nála az egyszerű étel a tejfölös tészta, minden más már túl bonyolult. :) ) Időnként azonban szuper ötletei is vannak! Tegnap éppen a fenti szituáció adódott, és szerencsére nem a neszesemmi-fogdmegjól ajánlatával rukkolt elő, hanem valami sokkal jobbal. Rizottót kért.


 A rizottót én általában gombásan készítem, de szerepel már a blogon egy spárgás változat is. Tényleg ideális gyors ebéd, nem kell hozzá sok hozzávaló, mégis különlegesen finom.



Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg kerekszemű rizs (pl. arborio)
1,1 l csirke vagy zöldség alaplé, esetleg maradék húsleves lé (kockából is jó)
1 fej vöröshagyma
50 dkg barna csiperke gomba (de ha van valamilyen nemesebb, finomabb gombánk, akkor az is mehet bele)
2 evőkanál vaj
só, bors
kakukkfű, rozmaring
1 nagy gerezd fokhagyma
reszelt sajt (pl. parmezán, de ha csak sima trappista van, az is tökéletes)
olívaolaj


Elkészítés: 
  1. A gombát megmossuk, felszeleteljük és egy wokserpenyőben evőkanálnyi vajon, egy gerezd zúzott fokhagymával nagy lángon megpirítjuk. A végén sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítjük.
  2. Az alaplevet gyöngyözésig hevítjük, végig melegen tartjuk.
  3. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és kevés olívaolajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a rizst és 1 percig együtt kevergetjük. Utána merőkanalanként adjuk hozzá a forró alaplevet, a következőt mindig csak akkor, mikor az előző adagot beszívta. Közben kevergetjük, le ne ragadjon.
  4. Ha az összes lé elfogyott, hozzáadunk 1 evőkanálnyi vajat, alaposan elkeverjük, majd összedolgozzuk a gombával is. Reszelt sajttal megszórva, azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: Természetesn ha van kéznél pár szelet bacon, vagy kis maradék sonka, netán pirított máj, nyugodtan tegyük bele. Ahogyan épp kedvünk tartja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése